Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προτεραιότητα το μέτωπο κατά της Ρωσίας

Από τη συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής που ανήκουν στο ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής που ανήκουν στο ΝΑΤΟ
Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε προοπτικά όλες να ενταχθούν σε αυτό, ιεράρχησε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, που χτες ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην περιοχή.

Τελευταίος σταθμός του ήταν τα Σκόπια, όπου χτες αναμενόταν να έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Μαυροβουνίου, δηλαδή των χωρών της περιοχής που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ.

Συνολικά στις τριήμερες επαφές του, ο Στόλτενμπεργκ ανίχνευσε περιθώρια για τη διεύρυνση συνεργασιών ειδικά με τις χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με φόντο τον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για επανέναρξη γυμνασίων του ΝΑΤΟ με τη Σερβία.

Από το Σαράγεβο, όπου άρχισε τις συναντήσεις του με την πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Borjana Kristo, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ «προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά κράτη επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας, μεταξύ άλλων στα Δυτικά Βαλκάνια» και είπε: «Η απάντησή μας πρέπει να είναι να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά στο ΝΑΤΟ. Μέσω της στρατιωτικής μας παρουσίας και της συνεργασίας μας με τους Συμμάχους και τους εταίρους, είμαστε μια ισχυρή δύναμη σταθερότητας στην περιοχή».

Με δεδομένη την ανησυχία που προκαλεί στο ΝΑΤΟ η στενή σχέση που διατηρεί η Ρωσία ειδικά με τη «Σερβική Δημοκρατία» (τη μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), ο Στόλτενμπεργκ «εξέφρασε ανησυχίες για την αποσχιστική και διχαστική ρητορική (σ.σ. αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία της «Σερβικής Δημοκρατίας») και τις κακοήθεις ξένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Σημειωτέον, ο γγ του ΝΑΤΟ «υπογράμμισε την εμβάθυνση της πολιτικής και πρακτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μεταξύ άλλων μέσω του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο που υποστηρίζει την υπό την ηγεσία της ΕΕ επιχείρηση "Althea" και ένα νέο πακέτο ανάπτυξης αμυντικής ικανότητας που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη διαχείριση κρίσεων, την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ακόμα, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον ύπατο εκπρόσωπο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Christian Schmidt, μιλώντας για την «εξαιρετική συνεργασία» με το γραφείο του, που ουσιαστικά πρωτοστατεί στην υλοποίηση βασικών ευρωατλαντικών στοχεύσεων για τη χώρα και όλη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ