Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΠΘ
Συμβολική κατάληψη και κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις

Σε συμβολική κατάληψη του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή προχωρούν σήμερα οι φοιτητές του μετά από απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου «Οδυσσέας Ελύτης», καθώς και σε κινητοποίηση στις 12 μ. στο κτίριο της Πρυτανείας. Οι φοιτητές αντιδρούν έτσι στα σχέδια που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση για συγχώνευση του Τμήματος Φιλολογίας με τα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών σε ένα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη του ΔΠΘ, το επικρατέστερο σενάριο είναι το νέο Τμήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση να έχει 2 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΠΣ). Το ένα με πιθανό τίτλο «Εφαρμοσμένες Τεχνολογίες στον Πολιτισμό», ένα εντελώς νέο πρόγραμμα σπουδών δηλαδή, και το δεύτερο ΠΠΣ να έχει στο πρώτο έτος μαθήματα κορμού και από το 2ο έτος οι φοιτητές να διαλέγουν μία εκ των 3 κατευθύνσεων Φιλολογίας, Ιστορίας ή Ανθρωπολογίας.

Ο σχεδιασμός αυτός θα επιφέρει επιζήμια αποτελέσματα για τους όρους σπουδών και των τριών υπό συγχώνευση Τμημάτων, αφού πρόκειται επί της ουσίας για κατάργηση Τμημάτων και τίτλων σπουδών χωρίς να υπάρχει καμία σαφής απάντηση για το τι είδους πτυχίο και με τι αξία και επαγγελματικά δικαιώματα θα παρέχεται από το νέο αυτό Τμήμα.

Οι φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας επιρρίπτουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, στη διοίκηση του ΔΠΘ αλλά και την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και σημειώνουν πως οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με επιστημονικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ