Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΓΥΝΑΙΚΑ
Φθηνές και ευέλικτες συνταγές «αλά Ευρωπαϊκή Ενωση»

Τα προγράμματα αυτά δεν αποτελούν πρωτοτυπία της κυβέρνησης, αλλά αντιγραφή ανάλογων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε μια σειρά από κράτη. Η ΕΕ επιστρατεύει τη λεγόμενη «άτυπη παιδική φροντίδα», δηλαδή τη φροντίδα του παιδιού από συγγενείς ή νταντάδες, ως «συμπλήρωμα», ακόμα και υποκατάστατο των υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής.

«Η άτυπη παιδική φροντίδα είναι παιδική φροντίδα που παρέχεται από άλλα άτομα, εκτός των γονέων του παιδιού», εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της (COM2018 273 final). Μάλιστα, η φροντίδα αυτή, από παππούδες και γιαγιάδες, φίλους ή γείτονες, νταντάδες ή «παιδοκόμους», «μπορεί είτε να συμπληρώσει είτε να αντικαταστήσει την επίσημη παιδική φροντίδα».

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την «νταντά της γειτονιάς», ακόμα κι αν υλοποιηθούν, δεν είναι λύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα νέα ζευγάρια: Δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα, καθώς χιλιάδες παιδιά θα συνεχίσουν να μη βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, ενώ στα ελάχιστα βρεφικά τμήματα που λειτουργούν, τα τροφεία είναι «φωτιά» για το λαϊκό εισόδημα.

Οι ίδιοι που παρουσιάζουν την κατ' οίκον φύλαξη των βρεφών σαν μέτρο που προωθεί την «ουσιαστική στήριξη» της οικογένειας, ευθύνονται για όλα αυτά τα προβλήματα, όπως και για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, τα υπεράριθμα τμήματα, τις ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η προσχολική αγωγή είναι απαραίτητη για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών που ακολουθούν τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις, μετατρέπει το δικαίωμα αυτό είτε σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, είτε σε ευκαιριακή και υποβαθμισμένη παροχή.

Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των παιδικών σταθμών και την κοροϊδία των «νταντάδων», τα σωματεία, οι Σύλλογοι Γυναικών, οι μαζικοί φορείς χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών σε προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται δωρεάν σε δημόσιες σύγχρονες δομές, με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ