Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΓΥΝΑΙΚΑ
«ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
«Μπαλώματα» αντί για σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Μετά βαΐων και κλάδων» ξεκινάει το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Την εκκίνηση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος για τις λεγόμενες «νταντάδες της γειτονιάς» προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στην πράξη δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν ακόμα κρίκο στην πολιτική των αποσπασματικών και υποβαθμισμένων παροχών για την οικογένεια, αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ πριν ακόμα αναδειχθεί κυβέρνηση.

Παρέμεινε στην ατζέντα της και παρουσιάστηκε επανειλημμένα ως μια «σύγχρονη» και «καινοτόμος» κοινωνική δράση, εναρμονισμένη με τις «καλές πρακτικές» και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, μόλις πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας στην οποία θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι γονείς.

Δηλαδή, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, κι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και η ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις βρεφικών τμημάτων ταλαιπωρούν χιλιάδες γονείς, η ΝΔ «ξεσκονίζει» τις «νταντάδες» και τις ξαναβγάζει στη ...βιτρίνα των μέτρων που προωθεί για τη «στήριξη» της οικογένειας.

«Σύντομα θα ξεκινήσει - με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια - ο θεσμός των "Νταντάδων της Γειτονιάς"», ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο με θέμα το δημογραφικό. Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε το εν λόγω πρόγραμμα ως απόδειξη της κυβερνητικής προσήλωσης «στον στόχο της ισότητας και της εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής».


Κάτω από το περιτύλιγμα της «ισότητας», της «ουσιαστικής στήριξης» στις οικογένειες, στους νέους γονείς και ειδικά στις μητέρες, η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στην υποβάθμιση των κοινωνικών υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Σχεδιάζει αποσπασματικές και ευέλικτες «παροχές» με κριτήριο τους στόχους του κεφαλαίου για αύξηση της «γυναικείας απασχόλησης», ενώ μετατρέπει την «αδήλωτη εργασία» στην κατ' οίκον φροντίδα μικρών παιδιών σε «επίσημες» θέσεις εργασίας.

Στόχος η βελτιωμένη «απασχολησιμότητα» των μητέρων

Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή ενίσχυσης σε γονείς - ιδιαίτερα σε μητέρες - για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του «Μητρώου Επιμελητών», δηλαδή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου εγγράφονται όσες και όσοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να αναλάβουν τον ρόλο των «νταντάδων».

Μέσα από το μητρώο αυτό, οι γονείς που θα προσδιοριστούν σε επόμενη φάση ως δικαιούχοι της ενίσχυσης, θα επιλέγουν την «επιμελήτρια» ή τον «επιμελητή» και θα συνάπτουν μαζί του ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο θα ορίζονται ο τόπος της φύλαξης των βρεφών, το ακριβές ωράριο και η αμοιβή, οι επιμέρους όροι της συνεργασίας τους.

Κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια θα μπορεί να αναλαμβάνει τη φύλαξη στον ίδιο τόπο και χρόνο μέχρι τριών παιδιών, εφόσον μόνο ένα εξ αυτών είναι μικρότερο του ενός έτους, και μέχρι δύο παιδιών μικρότερων του ενός έτους. «Ρυθμίζετε το ωράριο εργασίας σας και τον αριθμό των βρεφών στα οποία μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας κατά τρόπο που σας εξυπηρετεί», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εργασίας, ενώ στο «Μητρώο Επιμελητών» μπορούν να εγγραφούν άτομα που ήδη εργάζονται, καθώς και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος, η δράση «στοχεύει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση μέσω της εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων ή των γονέων σε αναζήτηση εργασίας και την υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Με άλλα λόγια, οι στοχεύσεις της υπηρετούν την παροχή υπηρεσιών «ευέλικτης» φροντίδας, προσαρμοσμένων στα εργασιακά ωράρια των γονιών, αλλά και τους στόχους για αύξηση της «απασχολησιμότητας» των μητέρων. Στην κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα θα χορηγεί «voucher» στους δικαιούχους γονείς, με το οποίο θα καλύπτουν μέρος της αμοιβής της «νταντάς», συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, μέσα από την έκδοση εργόσημου.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι η αμοιβή των «νταντάδων» δεν ορίζεται ούτε ρυθμίζεται από το πρόγραμμα, αλλά διαμορφώνεται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ «επιμελητών» και γονιών. Ετσι, ακόμα και οι γονείς που θα πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στους δικαιούχους, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν το χορηγούμενο ποσό και να πληρώσουν για την κατ' οίκον φύλαξη των παιδιών τους.

25.000 θέσεις για 180.000 νήπια και βρέφη!

Προσπαθώντας να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, η κυβέρνηση διπλασίασε την αξία του «voucher» που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι γονείς. «Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις και όχι καλές προθέσεις. Η αύξηση του ποσού που θα δίνεται στους δικαιούχους του προγράμματος "Νταντάδες της γειτονιάς" είναι ένα ακόμη μέτρο στήριξής τους», σημείωνε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, το ποσό που θα λαμβάνουν οι γονείς συναρτάται με την εργασιακή τους σχέση. Συγκεκριμένα, με βάση απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε προβλεφθεί αρχικά) στις περιπτώσεις που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι.

Η αξία του «voucher» θα είναι μειωμένη στα 300 ευρώ (από 150 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) στην περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι άνεργες μητέρες, γονείς που δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν «voucher» για τη φοίτηση του παιδιού τους σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Ετσι, με το επίμαχο πρόγραμμα η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά, χωρίς να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών. Τα παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών πανελλαδικά ανέρχονται σε 180.000, ενώ υπάρχουν μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Οι θέσεις, δηλαδή, αρκούν μόνο για το 14% των βρεφών, ενώ υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας στις οποίες δεν υπάρχει κανένα βρεφικό τμήμα.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 62 περιοχές στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα, εντάχθηκε πρόσφατα και ο δήμος Αθηναίων. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε σε πανηγυρικούς τόνους από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τη δημοτική αρχή, οι εκπρόσωποι των οποίων απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο γεγονός ότι ακόμα και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπου ζουν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, τα βρεφικά τμήματα στους δημοτικούς σταθμούς είναι ελάχιστα και οι θέσεις τους δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν ένα κλάσμα των πραγματικών αναγκών.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ