Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας για αναβάθμιση των σπουδών τους

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για ένταξη των πτυχίων τους στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων

Αγωνιστικό αναβρασμό έχει πυροδοτήσει στους σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου η πρόταση που κατατέθηκε από το Ιδρυμα Ευγενίδου, να αντιστοιχηθεί το πτυχίο της ΑΕΝ με το επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (όπου κατατάσσονται τα πτυχία των ΙΕΚ και των Ανώτερων Σχολών).

Οι σπουδαστές «απάντησαν» με μαχητική πορεία χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας, ξεκαθαρίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών τους, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τη δράση τους με νέα Γενική Συνέλευση και παράλληλα καλούν σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ΑΕΝ πανελλαδικά.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα για αντιστοίχηση των πτυχίων των ΑΕΝ με αυτά της στεριάς και για ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση (δηλαδή επίπεδο 6 όπως και τα πτυχία των πανεπιστημίων) είναι πάγιο αίτημα των σχολών εδώ και χρόνια. Αντ' αυτού όμως, βρίσκονται απέναντι σε μια πρόταση ισοτίμησής τους με τις μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει και η ΠΕΜΕΝ, στην εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα: «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας, προτείνεται:

  • Ναυτική εκπαίδευση μόνο για Πλοιάρχους και Μηχανικούς και όχι για όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών.
  • Ενταξη των διπλωμάτων για Β' και Γ' Πλοιάρχους, Μηχανικούς στο επίπεδα 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  • Πρόσθετα εμπόδια για την απόκτηση όλων των διπλωμάτων (Α', Β', Γ' Πλοιάρχων - Μηχανικών), εφαρμόζοντας την πιστοποίηση με επιτυχή εξέταση θεμάτων, που θα καθορίζουν και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
  • Παραμονή της ναυτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Ναυτιλίας, με έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (σήμερα είναι στο 75%) και «επισκέπτες» καθηγητές, καθώς και προώθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δεν φτάνει που μαθήματα ξεκινούν έως και 2 μήνες μετά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές, είναι απαρχαιωμένος ο εργαστηριακός εξοπλισμός και τα βιβλία, δεν καλύπτεται η σίτιση των σπουδαστών, το πάσο τους δεν καλύπτει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. τρένα, ΚΤΕΛ), πληρώνουν εργαλεία και υλικά για τη σχολή τους, τρέχουν από πόρτα σε πόρτα για να εξασφαλίσουν μπάρκο... τώρα τους λένε ότι θα σπουδάζουν 4 χρόνια αλλά θα είναι σαν να σπούδασαν 2!

Τα παραπάνω έχουν εξοργίσει τους σπουδαστές που διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις τους: Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή επιπέδου 6. Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα. Ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των σπουδαστών όσον αφορά τη σίτιση και τη στέγαση.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, στηρίζοντάς την.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ