Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Απόστρατοι: Αγώνας μαζί με τον λαό

Μεγαλειώδης, αποφασιστική και γεμάτη δύναμη ήταν η πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με τη συμμετοχή και αποστράτων. Η κινητοποίηση των συνταξιούχων ήταν μαζική, γεμάτη οργή, γιατί η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων τους έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα.

Δεν ανέχονται πλέον τα ψίχουλα που τους δίνουν. Με τον ιδρώτα τους δημιουργήθηκε πλούτος, που όμως ποτέ δεν τους επιστράφηκε, για να καλύψει έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους. Εγινε πρώτη ύλη για να αυγατίσει τα κέρδη των λίγων.

Την ίδια στιγμή, από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα «δουλεύει» μια τεράστια πολεμική μηχανή που αιματοκυλά τους λαούς των χωρών που συμμετέχουν, άμεσα ή και έμμεσα, σ' αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Μέσω της συμμετοχής της στις εμπλεκόμενες λυκοσυμμαχίες, διαθέτει τεράστιους οικονομικούς πόρους σ' αυτό το αιματοκύλισμα, αδυνατίζοντας ακόμα και την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό βασικές κοινωνικές ανάγκες του λαού μας.

Οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν καλά ότι κάθε αντιλαϊκό μέτρο που πάρθηκε εις βάρος τους ελέω καπιταλιστικής κρίσης, διατηρείται και επεκτείνεται με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν και παραμένουν είναι:

-- Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Δημιουργήθηκε το 2008 (με κυβέρνηση ΝΔ) και άρχισε να τροφοδοτείται από το 2010 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε. Τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, κατά τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, όπως ο ίδιος ανέφερε από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Αύγ. 2022), ήταν στα 10 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουν συσσωρευτεί περί τα 12 - 14 δισ. ευρώ.

-- Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα αδείας (13η και 14 σύνταξη) καταργήθηκαν.

-- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Πρωτοεμφανίστηκε το 1996 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), ενώ το 2016 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε πλήρως. Εκτοτε αγνοείται.

-- Εισφορά Υγειονομικής Περίθαλψης Συνταξιούχων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Νομοθετήθηκε το 2016 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κρατεί μέχρι και σήμερα.

-- «Προσωπική διαφορά», επίσης καλά κρατεί.

-- Μειώσεις συντάξεων. Το 2011 με συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., νομοθετήθηκε η πρώτη μείωση για τους αποστράτους και όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, έως και 10%. Το ίδιο έτος, 2011, νομοθετήθηκε και άλλη μείωση σε όλους τους συνταξιούχους. Το 2012, με συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, νομοθετήθηκε και τρίτη μείωση. Το ίδιο έτος, 2012, ήρθε και η τέταρτη μείωση. Εκτοτε καλά κρατούν όλες.

Οι παραπάνω μειώσεις στις συντάξεις εξανέμισαν τις ήδη εξαχρειωμένες αποδοχές των συνταξιούχων και τις κατέστησαν απλά «επιδόματα». Αν δε σε όλα αυτά προσμετρηθεί ότι ακόμη και με αυτές τις πενιχρές συντάξεις συντηρούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες παιδιών συνταξιούχων και των αποστράτων, θύματα της ανεργίας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη κι αυτά τα «ψίχουλα» εξανεμίζονται από την πρώτη κιόλας βδομάδα.

Χαρακτηριστικά, όπως ήδη έχει ανακοινώσει άλλωστε η κυβέρνηση, για τις συντάξεις του Οκτώβρη, μία στις δύο συντάξεις γήρατος (52,16% ή 987.465) είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ, ακόμα χειρότερα, μία στις τρεις (33,54% ή 634.963) είναι κάτω από 700 ευρώ.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να οδηγήσει τον εργασιακό βίο των εργαζομένων προς το 72ο έτος της ηλικίας τους. Υπενθυμίζεται ότι το 2010, ως μνημονιακή υποχρέωση, τα όρια συνταξιοδότησης των στρατιωτικών αυξήθηκαν και το δικαίωμα συνταξιοδότησης έφτασε στα 40 πραγματικά συντάξιμα χρόνια.

Και να ήταν μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις; Οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι, πνίγονται καθημερινά από τα έξοδα και τις αυξήσεις, ακόμη και στα βασικά αγαθά πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μέρα με τη μέρα «κόβουν», κάνουν περικοπές βασικών αγαθών, προκειμένου να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Μειώνουν και ξαναμειώνουν τις βασικές ανάγκες τους, αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνουν.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μα γιατί στην κοινωνία που ζούμε, την καπιταλιστική κοινωνία, η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με λοιπά δεκανίκια - συγκυβερνήτες), ένα μέλημα έχουν και αυτό είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και μάλιστα σε βάρος του λαού. Το κεφάλαιο θεωρεί δεδομένο το κέρδος του και πασχίζει με νύχια και με δόντια να το μεγαλώσει, να το «αυγατίσει». Πώς; Μα στην καμπούρα του εργαζόμενου. Στην πλάτη του συνταξιούχου. Ξεζουμίζοντας τον πρώτο, που τον έχει ανάγκη για την παραγωγή πλούτου και τον δεύτερο, ως ένα άχρηστο βάρος.

Και τι πρέπει να κάνουν οι απόστρατοι και όλοι οι συνταξιούχοι; Μήπως να αποδέχονται όλα όσα τους σερβίρουν με τα αφηγήματά τους οι αστικές κυβερνήσεις; Να αποδεχτούν ότι τα σφιχτά δημοσιονομικά όρια δεν επιτρέπουν αυξήσεις στις συντάξεις; Οτι λεφτά δεν υπάρχουν για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις ή για καταργήσεις/μειώσεις φόρων; Οχι βέβαια.

Οι αστικές κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα κομμένα και ραμμένα στις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες. Συγχρόνως ρίχνουν «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους για την «πράσινη ανάπτυξη» από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από τα χρήματα που εισέπραξαν από τη φορομπηχτική πολιτική που εφάρμοσαν σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της ΕΕ, ενώ για τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού (π.χ. αποδοχές, Υγεία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.) δαπανούν «ψίχουλα» και με το μαρτύριο της σταγόνας.

Οι απόστρατοι μαζί με όλους τους συνταξιούχους πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μαζικά και αγωνιστικά. Να οργανωθούν σε σωματεία, που πραγματικά αγωνίζονται και διεκδικούν και όχι σε σωματεία - «συνομιλητές» με τις κυβερνήσεις. Να δυναμώσουν τον αγώνα όλοι μαζί οι συνταξιούχοι, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τους απαξιώνει και τους εξαθλιώνει. Να διεκδικήσουν τη ζωή που οφείλουν να έχουν. Ενα καλύτερο μέλλον, με ελπίδα.

Οι απόστρατοι μαζί με όλους τους συνταξιούχους διεκδικούν:

  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Καταβολή της εθνικής σύνταξης σε όλες τις συντάξεις.
  • Να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Να επιστρέψει στις υπηρεσίες του το προσωπικό των ΕΔ που καλύπτει τα αντίστοιχα κενά. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.
  • Αμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και δημιουργία ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Εντοκη επιστροφή από τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ (ΜΤ) των παρακρατήσεων του ν. 4093/12, από το 2015, και όχι μόνο από το 2021. Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των απωλειών μέχρι σήμερα, των αποθεματικών όλων των Ταμείων (psi, χρηματιστήριο κτλ) που λεηλατήθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των προηγούμενων ετών.

Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αποστράτων και όλων των συνταξιούχων, ενισχύει τον αγώνα τους με διαρκείς παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και συμπαραστέκεται στις μαζικές κινητοποιήσεις τους.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης ε.α., Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ