Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη

Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αύριο, Τετάρτη 13 Δεκέμβρη

Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής
Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής
Απόφαση για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, πήραν οι εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή στη Νίκαια Λάρισας.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Με τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλίας αύριο, Τετάρτη


Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Ετσι, με αιχμή τα αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100% και με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αναπλήρωση του εισοδήματος για όσο χρειαστεί, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο, οι αγρότες της Θεσσαλίας προχωράνε αύριο, Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, σε κινητοποιήσεις με τρακτέρ.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές δίνουν μια ακόμα αγωνιστική απάντηση στο κράτος, στην κυβέρνηση, στις τοπικές αρχές, που αφού τους έπνιξαν, τώρα δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η επαρκής αποζημίωσή τους, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίθετα, προωθούν το ξεκλήρισμά τους, μέσα από αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, που έχουν παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, αύριο, Τετάρτη, θα πάνε στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση με τρακτέρ επίσης αύριο στον κόμβο Πλατύκαμπου. Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα θα γίνει επίσης στον Βόλο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Ακόμη θα γίνουν κινητοποιήσεις σε Αγιά και Ελασσόνα Λάρισας.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας θα συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, επιτροπές πλημμυροπαθών κι άλλοι μαζικοί φορείς, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Μόνος δρόμος για να μείνουμε στον τόπο μας είναι ο δρόμος του αγώνα

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζοντας ότι «με τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να μείνει η Θεσσαλία αγροτική - κτηνοτροφική περιοχή. Με τον αγώνα μας θα μείνουμε στον τόπο μας».

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μόνο με αγώνες έχουμε καταφέρει ό,τι έχουμε καταφέρει. Διεκδικούμε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας».

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την εισήγηση παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Αρχικά μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην περιοχή μας σημειώθηκε, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακής και δημοτικών αρχών, μια πρωτόγνωρη καταστροφή με τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του 1997, στην οποία μεταξύ των πρώτων αιτημάτων ήταν η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν χιλιάδες αγρότες χωρίς εισόδημα όχι μόνο φέτος αλλά για πολλά χρόνια αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι στον νομό Λάρισας 160.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του, αντίστοιχα σε όλη τη Θεσσαλία δεν προχωράνε τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, η καθημερινή κατάσταση εγκατάλειψης που βιώνουμε, τα μόλις 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024 για τις πλημμυρόπληκτες και πυροπαθείς περιοχές δείχνουν ότι δεν έχουν σκοπό να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, ότι σκέφτονται το "μεγάλωμα" της λίμνης Κάρλα, τη μετατροπή της σε φυσική λεκάνη πλημμυρικής απορροής, κάτι που θα διώξει από την περιοχή εκατοντάδες αγρότες».

Επειτα μίλησε για το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης αλλά και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη Θεσσαλία, με τις οποίες οι αγρότες κατάφεραν να καταργηθούν οι «κόφτες» του ΕΛΓΑ και να αποσπάσουν κάποιες προκαταβολές. Ωστόσο τόνισε πως «το ΦΕΚ της 6ης Νοέμβρη για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως: Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Οι εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για πολλά προϊόντα. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Ο Ρ. Μαρούδας τόνισε: «Δεν μπορούμε να μοιράσουμε τη φτώχεια μας και να λέμε ότι δεν πρέπει να διεκδικούμε όλοι μαζί πανελλαδικά, αλλά ο καθένας να κοιτάει πώς θα βολέψει τον εαυτό του. Λεφτά υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι εμάς, για να διατηρούνται τα ματωμένα πλεονάσματα. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι κάθε χρόνο δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ενώ σε εμάς δόθηκαν ψίχουλα κι αυτά λόγω της πίεσης που ασκήσαμε με τις κινητοποιήσεις».

Ακόμα, επισήμανε: «Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Σκεφτείτε το αφορολόγητο που κατακτήσαμε με τα πολυήμερα μπλόκα το 2016, σκεφτείτε αυτά που κέρδισαν πέρσι οι συνάδελφοί μας από την Αγιά αλλά και άλλα. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία». Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε την πραγματοποίηση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων.

Ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε και στο μακελειό στη Γάζα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των βιοπαλαιστών αγροτών στον Παλαιστινιακό λαό. «Τα αιτήματα για λευτεριά στην Παλαιστίνη και απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε», σημείωσε.

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, υπογραμμίζοντας τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα βήματα για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να φτάσουν πλατιά «σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πλήττεται από αυτήν την πολιτική». Κάλεσε άμεσα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια, να οργανωθούν συσκέψεις, να πραγματοποιηθούν παντού περιοδείες. «Προσπερνάμε όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας. Με τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε», ανέφερε καταλήγοντας.

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας»

Τους αγωνιζόμενους αγρότες χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επαναλαμβανόμενες καταστροφές που ζει ο λαός, αφού, όπως είπε, «οι ζωές και οι ανάγκες μας δεν αποτελούν προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους». Πιο συγκεκριμένα θύμισε τόσο το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. «Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Για να γίνει η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής μας, του εισοδήματός μας προτεραιότητα. Κι αν είναι να αφήσουμε κάποιο ποτάμι "να κυλήσει ελεύθερο", το μόνο ίσως χωρίς φράγματα, εμπόδια και δισταγμούς, αυτό είναι το ποτάμι της οργής μας. Να χυθεί ορμητικό μέσα στην κοίτη του οργανωμένου, συλλογικού αγώνα και να τους πνίξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ