Κυριακή 21 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τελεσίγραφο για τον ευρωστρατό

Ικανοποιήστε τις τουρκικές θέσεις για τον ευρωστρατό... Αυτό ήταν το τελεσίγραφο που απέδωσαν στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Τζ. Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χ. Σολάνα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν μαζί του στην Αθήνα. Στις συσκέψεις που έγιναν την Πέμπτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, εκτός από τον Κ. Σημίτη, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και του ύπατου εκπροσώπου ΕΕ για την ΚΕΠΠΑΑ, Χ. Σολάνα, συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό, αφορά τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση αυτό προσφέρεται η δυνατότητα στην Τουρκία, παρ' όλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ να έχει λόγο στους σχεδιασμούς και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του υπό συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εξαίρεση ελληνικών περιοχών και της Κύπρου από την αμυντική ομπρέλα της ΕΕ, κάτι που όσο αφορά το Αιγαίο έχει ήδη γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, απέφυγε να απαντήσει, αν η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), σε περίπτωση που δε γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ