Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακρόπολη, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: Πριβέ επισκέψεις για λίγους, με το κιάλι ο λαός

Αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων 50% τους θερινούς μήνες και 300% τους χειμερινούς

Eurokinissi

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΥΠΠΟ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθιστώντας απαγορευτική για τα λαϊκά στρώματα την πρόσβαση σ' αυτούς.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ ΥΠΠΟ, «με βασικό κριτήριο την επισκεψιμότητα και την εισπραξιμότητα των μνημείων, διαμορφώνεται μια νέα τιμολογιακή πολιτική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με σκοπό τη διευκόλυνση μιας τουριστικής ανάπτυξης απομακρυσμένης από τις λαϊκές ανάγκες, για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στη διαχείριση των επισκεπτών και στη διακίνηση των εισιτηρίων, για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικούς ομίλους».

Ετσι, για παράδειγμα το εισιτήριο για την Ακρόπολη αυξάνεται σε 30 ευρώ, καταργείται η ελεύθερη είσοδος σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τις ηλικίες 65+ όλο τον χρόνο, όπως επίσης το μειωμένο εισιτήριο κατά τους χειμερινούς μήνες και τα ενιαία εισιτήρια εισόδου σε πάνω από έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο. Απέναντι σε αυτά, προβλέπεται σε πρώτη φάση μόνο στην Ακρόπολη τουρισμός «VIP», που θα μπορεί να επισκέπτεται τον Βράχο σε ώρες εκτός ωραρίου έναντι μεγάλου ποσού.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ ΥΠΠΟ, «η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα τιμολογιακή πολιτική δεν μας αιφνιδίασε. Δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε άμεσα σε νέες αυξήσεις στα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπέτασσαν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο όλων των μνημείων, και ιδιαίτερα της Ακρόπολης, στις επιδιώξεις για αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Διευκολύνθηκαν από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, οι οποίες όχι μόνο ολιγωρούσαν υπονομευτικά στις αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά στάθηκαν αρωγοί των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, για την αποδοχή της πολιτικής τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι σε απόλυτη συνέχεια προηγούμενων, για τη Διαχείριση και Ανάπτυξη Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), για την ανάθεση και τον έλεγχο των εισιτηρίων στην Ακρόπολη σε ιδιωτική εταιρεία, για τη μετατροπή των μεγάλων κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)».

Η ΔΑΣ ΥΠΠΟ καταγγέλλει και το γεγονός ότι οι ζώνες κράτησης για επίσκεψη στην Ακρόπολη από μέρους των σχολείων είναι αποκλειστικά 11.00 - 12.00 και 12.00 - 13.00, καθιστώντας την επίσκεψη στην Ακρόπολη ουσιαστικά απαγορευτική, καθώς οι μαθητές ειδικά των Δημοτικών Σχολείων πρέπει να βρίσκονται πίσω στα σχολεία τους μέχρι τις 13.15. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «κρίθηκε απαραίτητο από τον ΟΔΑΠ να υπάρξει προτεραιότητα στην επίσκεψη της Ακρόπολης σε γκρουπ τουριστών των μεγάλων τουριστικών γραφείων και της κρουαζιέρας, που ως γνωστόν επισκέπτονται την Ακρόπολη νωρίς το πρωί, αφήνοντας εκτός τους μαθητές των σχολείων μας, που ως γνωστόν έχουν ελεύθερη είσοδο και δεν αποφέρουν κέρδη!».

Η ΔΑΣ ΥΠΠΟ απαιτεί «εδώ και τώρα την απόσυρση της νέας τιμολογιακής πολιτικής.

Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων (μορφωτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, οικονομικών) για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εδώ και τώρα να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε αορίστου.

Να μην εκχωρηθούν υπηρεσίες προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ