Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους

Για πάνω από 10 μέρες παραμένουν στον κόμβο του Πλατύκαμπου

«Καλές γιορτές» από τα ...πλημμυρισμένα χωριά
«Καλές γιορτές» από τα ...πλημμυρισμένα χωριά
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε στον τόπο μας, Χριστούγεννα θα κάνουμε στο μπλόκο».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που την Παρασκευή συμπλήρωσαν 10 μέρες με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Για τους αγρότες αυτών των χωριών δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Από τη μέρα που πλημμύρισαν τα χωριά τους, στις αρχές Σεπτέμβρη, καταστρέφοντας σπίτια, καλλιέργειες, μηχανήματα, μέχρι και σήμερα, βιώνουν μια απελπιστική κατάσταση. Με τα χωράφια τους (περίπου 180.000 στρέμματα) να παραμένουν κάτω από τα νερά, οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά, πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους, πώς και με τι όρους θα συνεχίσουν να ζουν στα χωριά τους.

Η οργή ξεχειλίζει, αφού συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει καν τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποστράγγιση των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας, η επαρκής αποζημίωσή τους, η αναπλήρωση του εισοδήματός τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100%, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν ξανά, είναι παραπάνω από επίκαιρο, αφού οι αποζημιώσεις που προβλέπεται να πάρουν κάποια στιγμή δεν θα είναι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς, όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι, με 100% εκτιμημένη ζημιά, η αποζημίωση θα είναι 201,40 ευρώ ανά στρέμμα, πολύ πίσω από τη ζημιά των αγροτών.

Την οργή τους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η αδιαλλαξία με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, που δηλώνει αρνητικά στο αίτημά τους για ορισμό συνάντησης με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Χαρακτηριστική ήταν δε η στάση της κυβέρνησης την προηγούμενη Κυριακή, όταν μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο μπλόκο, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ βρήκαν απέναντί τους αστυνομικό φραγμό, με κλούβες, 6 διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό», την πνιγμένη αγροτιά.

Καμία εμπιστοσύνη στους επίδοξους «σωτήρες», καμία συναίνεση στα σχέδια που οδηγούν στο ξεκλήρισμα

Στο φόντο αυτό των αδιεξόδων έχουν εμφανιστεί ξανά οι γνωστοί «σωτήρες», υποσχόμενοι ξανά «λύσεις» ενώ είναι αυτοί που ευθύνονται για τα προβλήματα των αγροτών. Ετσι, με πρόσχημα την «αποκατάσταση» και την «πρόληψη» από μελλοντικές καταστροφές, κυβέρνηση και τοπικές αρχές - με «λαγό» τον νέο περιφερειάρχη - προωθούν σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που στην πράξη προαναγγέλλουν τις επόμενες καταστροφές και ταυτόχρονα αξιοποιούν την καταστροφή ως ευκαιρία για να επιταχύνουν σχεδιασμούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, οι διάφορες «εκθέσεις» και τα «πορίσματα» που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, προλειαίνοντας το έδαφος για το περίφημο master plan της Θεσσαλίας από Φλεβάρη, χαρακτηρίζονται από τα γνωστά εγκληματικά για τον λαό κριτήρια, όπως το «κόστος - όφελος» και οι περίφημες «αντοχές της οικονομίας».

Ταυτόχρονα, με μανδύα την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, που απειλείται από την «κλιματική αλλαγή», μεθοδεύεται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού (κάτι που προβλέπεται και από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης), που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αυξημένη τιμολόγησή του, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση.

Προωθούνται επίσης σχέδια για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, όπως και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

Παράλληλα, λειτουργώντας ως πλασιέ των αφεντικών των ασφαλιστικών εταιρειών, προωθούν την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση«όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές, αφού ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές», προσθέτοντας ένα επιπλέον βάρος στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Αντίπαλο δέος ο οργανωμένος λαός που παλεύει να σταθεί στα πόδια του

Στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών δεν είναι μόνοι τους.

Είναι μαζί τους οι υπόλοιποι αγρότες της Θεσσαλίας, που όχι μόνο δεν έχουν αποζημιωθεί επαρκώς, αλλά βλέπουν να προωθείται το ξεκλήρισμά τους.

Είναι οι πλημμυροπαθείς, που οργανωμένα, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και θωράκιση της περιοχής, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι συνολικά ο λαός της περιοχής, που βλέπει να υπονομεύονται οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα. Που μαστίζεται από την ακρίβεια, τη φοροληστεία, που βιώνει την ενεργειακή φτώχεια και τη γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία.

Το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα, με τη συμμετοχή περίπου 100 μαζικών φορέων, οι επισκέψεις φορέων στο μπλόκο, οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα, οι αποφάσεις της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, συμβάλλουν στην κλιμάκωση και στον παραπέρα συντονισμό του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής, προβάλλοντας συγκεκριμένες διεκδικήσεις για να σταθεί στα πόδια του, να παραμείνει και να συνεχίσει να παράγει στον τόπο του, να ανθίσει στον κάμπο η ελπίδα μιας καλύτερης ζωής για τους ανθρώπους του μόχθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ