Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέλος εποχής για το «Ιντεάλ»

Με την προβολή του «Pulp Fiction» έπεσε την περασμένη Παρασκευή η αυλαία του «Ιντεάλ», του ιστορικού κινηματογράφου που από την αίθουσά του πέρασαν για 102 χρόνια χιλιάδες και χιλιάδες θεατές...

Εδώ και έναν χρόνο κινδύνευε να κλείσει. Εδώ και έναν χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με κάθε τρόπο την ανάγκη να μην οδηγηθεί σε αφανισμό άλλη μια αίθουσα, άλλο ένα ιστορικό τοπόσημο και χώρος πολιτισμού της Αθήνας. Εδώ και έναν χρόνο, μέσα από παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, μέχρι και πριν από 2 βδομάδες, απαιτήθηκε ξανά και ξανά από τα αρμόδια υπουργεία, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, να κηρυχθεί το «Ιντεάλ» αίθουσα διατηρητέα για αποκλειστική κινηματογραφική χρήση.

Και όμως, μια τέτοια απόφαση ποτέ δεν πάρθηκε. Το κτίριο που στεγαζόταν μέχρι πρότινος το «Ιντεάλ» γίνεται ξενοδοχείο. Ναι μεν αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός της χρήσης του κινηματογράφου «Ιντεάλ» ως διατηρητέας, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει τη λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων, καθώς και ως συνεδριακού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση λειτουργίας του βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του ανάδοχου ξενοδοχειακού ομίλου, καθώς μπορεί νομότυπα να παύσει τη λειτουργία του ως αμιγώς κινηματογραφικής αίθουσας και να διοργανώνει περιστασιακές κινηματογραφικές προβολές, προκειμένου να διασφαλίζεται η τυπική νομιμότητα.

Το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής σε μια αίθουσα που αγάπησαν, που την επισκέφθηκαν ξανά και ξανά... Με την ελπίδα να μην κλείσει κανένας άλλος κινηματογράφος στο κέντρο, να μη γίνει άλλος κινηματογράφος ξενοδοχείο και σούπερ μάρκετ. Να χαρακτηριστούν, τώρα, οι χειμερινοί κινηματογράφοι, οι μονές αίθουσες διατηρητέες για αποκλειστική κινηματογραφική χρήση όχι αύριο, αλλά χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ