Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Για μας ο κινηματογράφος είναι η σημαντικότερη από όλες τις τέχνες»

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την επέτειο του θανάτου του Β. Ι. Λένιν, στον κινηματογράφο «Studio», όλο το 2024

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν και η χρονιά αναμένεται πολύ πλούσια στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema», αφού ετοιμάζεται ένα πλούσιο αφιέρωμα με κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 21 Γενάρη, ημερομηνία θανάτου του Λένιν, και θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το οριστικό πρόγραμμα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, γνωρίζουμε όμως ότι θα προβληθεί ένα πανόραμα 100 ταινιών σπουδαίων Σοβιετικών - και όχι μόνο - σκηνοθετών οι οποίες αφορούν την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου επαναστάτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Σεργκέι Αϊζενστάιν, Τζίγκα Βερτόφ, Γκεόργκι Βασίλιεφ και Σεργκέι Βασίλιεφ, Σεργκέι Γιούτκεβιτς, Γιούρι Βισίνσκι, Αλεξέι Γκερμάν, Γιόρις Ιβενς, Μιχαήλ Ρομ, Λεβ Κούλεσοφ, Αντρέι Μιχάλκοφ Κοντσαλόφσκι, Αλεξάντερ Ντοβζένκο, Βσέβολοντ Πουντόβκιν, Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ, Μαρκ Ντονσκόι, Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, Γιούλι Ράισμαν, Εσθήρ Σουμπ, Γιάκοβ Προταζάνοφ, Ολγκα Πρεομπραζένσκαγια και Ιβάν Πράβοφ. Παράλληλα, κάθε μήνα θα πραγματοποιείται μια προβολή ταινίας με ζωντανή μουσική και θα προβληθούν σπάνιες μαγνητοσκοπημένες συναυλίες των σημαντικότερων Σοβιετικών συνθετών κλασικής μουσικής, ξεκινώντας από 10 συναυλίες με συμφωνίες των Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Σεργκέι Προκόφιεφ, ενώ θα εκδοθούν 6 βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις «New Star».

Ο σοβιετικός κινηματογράφος «γεννήθηκε» στις 27/8/1919, τη μέρα που ο Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την εθνικοποίηση του παλιού τσαρικού κινηματογράφου. Με αυτό το μέτρο, με την κοινωνικοποίηση των δομών παραγωγής και διανομής, ο κινηματογράφος απελευθερώνεται από τις εμπορικές και κερδοσκοπικές εξαρτήσεις και διαμορφώνονται όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Στη Μόσχα ιδρύεται η πρώτη σχολή κινηματογράφου στον κόσμο, ενώ η νεαρή σοβιετική εξουσία αποδίδει στον κινηματογράφο τον χαρακτηρισμό «η πιο σημαντική από όλες τις τέχνες». Στον κινηματογράφο συνενώνονται διαφορετικά είδη Τέχνης και αντιμετωπίστηκε από τη σοβιετική εξουσία ως ένα ζωτικό εργαλείο της Επανάστασης στον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ