Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι φαντάροι να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με συστηματικό τρόπο περιόρισαν τις δαπάνες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα των φαντάρων, αλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Οι δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φαντάρων χαρακτηρίζονται κόστος από όλες τις κυβερνήσεις, μεταφέροντας το μεγάλο κόστος διαβίωσης στην τσέπη των φαντάρων και των οικογενειών τους.

Την ίδια περίοδο όλες οι κυβερνήσεις προχώρησαν με φρενήρεις ρυθμούς στην αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με τις προδιαγραφές και για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ από την τσέπη του λαού που δεν προορίζονται για την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά για τη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ σε αποστολές εκτός συνόρων.

Οπως δήλωσε άλλωστε ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, τον Αύγουστο του 2023, σε άρθρο του στους «Times of India», «η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Τη στρατιωτική θητεία την πληρώνουν από την τσέπη τους ο φαντάρος και η οικογένειά του

Κάθε κυβέρνηση, με τη στήριξη των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια στιγμή που εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και τον λαό σε τεράστιους κινδύνους, υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, εισηγείται «για τα μάτια του κόσμου», δημόσια, «καινοτόμες», «σύγχρονες» και «πρωτότυπες» προτάσεις για την αναβάθμιση τάχα της στρατιωτικής θητείας και των εφοδίων που αποκτούν οι νέοι κατά την ολοκλήρωσή της.

Το αποτέλεσμα της «αναβάθμισης» είναι οι φαντάροι, χωρίς να τους ρωτά η κυβέρνηση πού θα τα βρουν, να ξοδεύουν 3.000 με 4.000 ευρώ για τη θητεία, και την ίδια στιγμή να βαράνε προσοχή στους φονιάδες των λαών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., να μετατρέπονται τα στρατόπεδα σε ορμητήρια πολέμου σε βάρος άλλων λαών, να ξεφορτώνουν καραβιές των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να παραχωρούνται υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα κ.λπ.) για τη διευκόλυνση των πολεμικών σχεδίων τους.

Δημιουργούν αδιέξοδα τα οποία φορτώνουν στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους. Το ίδιο το κράτος που τους υποχρεώνει στη θητεία δεν εξασφαλίζει την εργασία τους μετά από αυτή, στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Υλοποίησαν την απαράδεκτη αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, διογκώνοντας το ήδη μεγάλο κόστος αυτής αφού ο μισθός του φαντάρου παραμένει στο εξευτελιστικό, ανεπαρκές ποσό των περίπου 9 ευρώ / μήνα, που δεν φτάνει ούτε για το νερό που πληρώνουν για να πίνουν στις περισσότερες μονάδες. Οι φαντάροι πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα εισιτήρια για τις μετακινήσεις στις άδειές τους, μέχρι και ταξί για να βγούνε μια βόλτα στην απαραίτητη «έξοδο» για να ξεσκάσουν.

Από την υπηρεσία δεν χορηγείται η απαραίτητη ποσότητα ιματισμού και ειδών απαραίτητων για τη στρατιωτική θητεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ένα επίσης σημαντικό ποσό. Η ποιότητα, αλλά και οι ποσότητες των γευμάτων υπολείπονται σε πολλά στρατόπεδα ενός αξιοπρεπούς γεύματος, που θα καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τις αυξημένες ανάγκες του στρατιώτη για τη σίτισή του.

Αποτελεί πρόκληση σε συνθήκες ακρίβειας, που πλέον οι οικογένειες κι αυτών που εργάζονται δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, να αποτελούν για την κυβέρνηση οι ανάγκες των στρατευμένων πεδίο κερδοφορίας για ένα ολόκληρο δίκτυο που τις εμπορεύεται.

Δικαιολογημένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στην καθημερινότητά τους στα στρατόπεδα, τα αναδεικνύουν στην πρωινή αναφορά στη διοίκηση του στρατοπέδου και απαιτούν τη λύση τους. Είναι άλλωστε αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Επίσης, με επιστολές και διαμαρτυρίες τα κάνουν γνωστά στον λαό, στα εργατικά σωματεία, σε κάθε μαζικό φορέα.

Δίπλα τους έχουν τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» που δημοσιεύουν τις επιστολές τους και απαιτούν τη λύση των προβλημάτων των φαντάρων, όπως επίσης και τις ιστοσελίδες «αlt.gr» και «902.gr».

Στις θέσεις του ΚΚΕ οι νέοι στρατευμένοι και τα στελέχη μπορούν να βρουν τις απαντήσεις στα μεγάλα αδιέξοδα

Με συνέπεια και αταλάντευτα το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει τις διεκδικήσεις των φαντάρων, των στελεχών και των οικογενειών τους. Ο νέος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνος του, ούτε την περίοδο της θητείας.

Κάθε νέος που υπηρετεί τη θητεία του, δεν χάνει κανένα πολιτικό δικαίωμα που είχε ως πολίτης, ούτε παύει η κοινωνική του δράση και αλληλεπίδραση. Διατηρεί όλα τα δικαιώματά του και είναι αυτονόητο να διεκδικεί ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα, κόντρα στη γενικότερη απαξίωση και αδιαφορία που συναντά.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον προσβάλλει, να τον τρομοκρατεί ή να μειώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του, ποτέ, πουθενά και για κανέναν λόγο. Ιδιαίτερα πρέπει να απομονώνονται κάθε λογής φασιστοειδή που βρίσκουν χώρο σε ορισμένα στρατόπεδα, χύνοντας το δηλητήριό τους για κάθε κυνηγημένο άνθρωπο, κάνοντας πλάτες στους δολοφόνους των λαών.

Είναι αυτονόητο ο φαντάρος να έχει γνώμη και να την εκφράζει ελεύθερα.

Δεν μπορεί να μετρά 6.000 νεκρά παιδιά στην Παλαιστίνη, ανάμεσα στους πάνω από 20.000 δολοφονημένους, από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, και να μη βγάζει τσιμουδιά για την απαράδεκτη στήριξη και την εμπλοκή της χώρας με απόφαση της κυβέρνησης, και όλων των κομμάτων που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορεί να ενημερώνεται για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη με διάφορες μορφές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που απλώνεται και προς την Ερυθρά Θάλασσα και να μην εκφράζει τη διαφωνία του διαμαρτυρόμενος για τους τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, και όλους τους λαούς της περιοχής.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις διαμαρτυρίες φαντάρων για όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ ήταν με την πλευρά των φαντάρων και των οικογενειών τους. Η Κοινοβουλευτική του Ομάδα προχώρησε στην κατάθεση Ερωτήσεων για τα προβλήματα που υπήρχαν στις μονάδες όπως και για την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης φαντάρων που εξέφρασαν τη γνώμη τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ απάντησε πως όλα λειτουργούν ρολόι.

Οι νέοι την περίοδο της στρατιωτικής τους θητείας με την αλληλεγγύη ανάμεσά τους, αλλά και τη διεκδίκηση έχουν τη δύναμη να στέκονται στα πόδια τους με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι τον λαό και τα σύνορα της χώρας.

Εχουν κάθε δικαίωμα τα παιδιά του λαού, οι φαντάροι, να διεκδικούν την απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό και τις στρατιωτικές συμφωνίες με τα κράτη - δολοφόνους ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά., να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι επιδοκιμασίες που υπάρχουν από γονείς και φαντάρους, κατά την έξοδό τους από τη μονάδα, όταν κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μοιράζουν τις Ερωτήσεις έξω από τα στρατόπεδα.

Οι φαντάροι με ψηλά το κεφάλι θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τον πόλεμο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μαζί με τον λαό, θα είναι δίπλα τους και την περίοδο της στρατιωτικής θητείας.


Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕκαι του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ