Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τρεις μήνες συμπληρώνει η σφαγή των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο βίαιου ξεριζωμού του Παλαιστινιακού λαού

Νέα θύματα στη Χαν Γιούνις, την περασμένη Πέμπτη

Copyright 2024 The Associated

Νέα θύματα στη Χαν Γιούνις, την περασμένη Πέμπτη
Αμείωτες συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, οι οποίες συμπλήρωσαν την Πέμπτη 90 μέρες, αυξάνοντας καθημερινά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματισμένων, ισοπεδώνοντας όλο και περισσότερο όλο τον παλαιστινιακό θύλακα και προωθώντας έτσι de facto τα ισραηλινά σχέδια για τον βίαιο ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καθόλου τυχαία, η ισραηλινή κυβέρνηση και υπουργοί της μιλούν όλο και πιο ανοιχτά γι' αυτούς τους σχεδιασμούς, παράλληλα με τις απειλές τους για πολύμηνη συνέχιση του μακελειού, αντίστοιχες «διαρροές» πυκνώνουν σε ισραηλινά και άλλα ΜΜΕ, με σενάρια για εκτοπισμό των Παλαιστινίων μέχρι και στη... ΛΔ Κονγκό (!), ενώ καταγράφονται υποκριτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους, την ίδια ώρα που στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα ότι ο πόλεμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος», ξεκαθαρίζοντας πως «η αίσθηση ότι είμαστε σε διαδικασία ανάσχεσης των επιχειρήσεων είναι λαθεμένη»...

Ηδη, οι 90 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22.438 Παλαιστινίων (το 70% των οποίων γυναικόπαιδα) και τον τραυματισμό 57.614, ενώ πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το μακελειό του κράτους - δολοφόνου έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό άνω των 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, δηλαδή περίπου του 85% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

Μαζί με το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα στη βόρεια Γάζα, όπου σε ολόκληρες περιοχές δεν έχει μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, ο κατοχικός στρατός αυξάνει τους βομβαρδισμούς στην κεντρική και τη νότια Γάζα, αναγκάζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων να μετακινούνται συνεχώς για να σωθούν από τις βόμβες και να στριμώχνονται σε ένα όλο και πιο μικρό κομμάτι γης στα σύνορα με την Αίγυπτο, ουσιαστικά χωρίς στέγη, σε άθλιες συνθήκες.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και αυτήν τη βδομάδα να «προειδοποιεί» τους κατοίκους και τους εκτοπισμένους στην κεντρική και σε περιοχές της νότιας Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τους χώρους όπου έχουν στήσει πρόχειρα τις σκηνές τους, πολλαπλασιάζοντας τις περιοχές που χαρακτηρίζει «ζώνες πολέμου»...

Την τραγική εικόνα συμπληρώνει ο βάρβαρος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο και τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα να υποφέρουν από τη μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα στοιχειώδη αγαθά, ενώ οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει τις περισσότερες υποδομές Υγείας και αυξάνονται αλματωδώς ασθένειες και επιδημίες.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου «walla news», σύμφωνα με το οποίο Ισραηλινοί αξιωματικοί εισηγούνται την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, προκειμένου αυτός ο στραγγαλισμός να αξιοποιηθεί ως όπλο στις πιέσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα.

Πυκνώνουν παρεμβάσεις και «διαρροές» για τα σχέδια διωγμού των Παλαιστινίων

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί σχεδιασμούς για τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ξαμολώντας σε ρόλο «λαγού» τους ακροδεξιούς υπουργούς Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Αμφότεροι επανέφεραν με δηλώσεις τους τις προτάσεις για επιστροφή Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας το 2005, ζητώντας παράλληλα την «εκούσια μετεγκατάσταση» ή «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων της Γάζας σε άλλες χώρες.

Η δε εφημερίδα «Times of Israel» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μυστικές συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η ΛΔ Κονγκό, με στόχο την «εθελοντική μετεγκατάσταση χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (Λικούντ), διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες να διευκολύνει την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες και ότι το «πρόβλημά» του είναι να βρει «πρόθυμες χώρες» γι' αυτόν τον σκοπό.

Μία μέρα μετά, η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Γκίλα Γκάμλιελ, δήλωσε ότι η «εθελοντική μετανάστευση» είναι «η καλύτερη λύση» και «το πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα» για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα... Το γραφείο της ίδιας υπουργού, ήδη στις αρχές Οκτώβρη, είχε διοχετεύσει σε ισραηλινά ΜΜΕ σχέδιο εκτοπισμού και μετεγκατάστασης Παλαιστινίων της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η ένταση των σχετικών τοποθετήσεων από την ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες - για σχέδια που «διαρρέουν» ήδη από τις πρώτες μέρες της σφαγής στη Γάζα - προκάλεσε την υποκριτική αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ και κάνουν πλάτες στη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ενέκριναν νέα έκτακτη πώληση όπλων στο κράτος - δολοφόνο. Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, εστίασε μόνο στις δηλώσεις των δύο «λαγών» της κυβέρνησης Νετανιάχου για την «εθελοντική μετανάστευση» των κατοίκων της Γάζας, κάνοντας λόγο για «εμπρηστική ρητορική».

Δυτική Οχθη: Εντείνονται οι επιδρομές, οι συλλήψεις και ο οικονομικός στραγγαλισμός

Την ίδια ώρα με το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις και τον οικονομικό στραγγαλισμό των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, προωθώντας και εκεί αντίστοιχους σχεδιασμούς για διωγμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των εβραϊκών εποικισμών.

Πάνω από 320 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη το 2023.

Από τις σχεδόν καθημερινές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Οχθης συνελήφθησαν περίπου 11.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων περίπου 5.500 από τις 7 Οκτώβρη και μετά.

Παράλληλα, αυξάνονται οι απαγορεύσεις και οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων που επιχειρούν να πάνε στα χωράφια τους, ενώ εντείνεται και ο οικονομικός στραγγαλισμός της Παλαιστινιακής Αρχής από την ισραηλινή κυβέρνηση που παρακρατεί τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό της, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση των δομών Υγείας, Παιδείας κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ