Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΣΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Χωρίς σταματημό τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς

Στο κενό βρέθηκε εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ όταν έσπασε γυψοσανίδα
Στο κενό βρέθηκε εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ όταν έσπασε γυψοσανίδα
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα εργατικά «ατυχήματα» ακόμα και μέσα στα γιορτές, με τα συνδικάτα να είναι σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας, υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Στο κενό έπεσε εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ

Σε ένα από τα «ατυχήματα» με τα οποία έκανε «ποδαρικό» η εργοδοτική ασυδοσία, σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος σε κατάστημα της αλυσίδας «My Market» στη Νίκαια, στις 4 Γενάρη. Ο εργαζόμενος τσακίστηκε πέφτοντας από ύψος 3 μέτρων, όταν έσπασε η γυψοσανίδα που είχε τοποθετηθεί για να ενώσει το ισόγειο με τον όροφο.

Γρήγορη ανάρρωση στον εμποροϋπάλληλο που μέχρι και χτες νοσηλευόταν εύχεται ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, σημειώνοντας για την κατασκευή που τον σακάτεψε: «Προφανώς δεν ενδιέφερε την εταιρεία το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη για εργαζόμενους και πελάτες, αφού βρίσκεται σε χώρο εντός του καταστήματος, προσβάσιμο σε όλους». Τονίζει πως «οι ευθύνες της εργοδοσίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το "ήταν η κακιά στιγμή"» και απαιτεί να «λειτουργήσουν άμεσα όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας και να επιβληθεί στην εταιρεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων».

Παύση κάθε εργασίας στην COSCO μετά από πτώση κοντέινερ και τον τραυματισμό εργάτη

Κοντέινερ πέφτουν στο λιμάνι της COSCO
Κοντέινερ πέφτουν στο λιμάνι της COSCO
Σε ένα ακόμα «ατύχημα», τον τραυματισμό εργάτη από πτώση κοντέινερς λόγω ισχυρών ανέμων στο λιμάνι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά) και έπειτα από παρέμβασή της έγινε παύση κάθε εργασίας σε COSCO/D-PORT.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ τονίζει πως ενώ οι εταιρείες ήταν ενήμερες «με τον πιο επίσημο τρόπο για το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει το Σαββατοκύριακο τη χώρα μας, ενώ έχουν ανακοινωθεί απαγορευτικά απόπλου από τα λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην πέσει καθόλου η διακίνηση κοντέινερ, να μην πέσουν τα δικά τους υπέρογκα κέρδη - κι ας πέφτουν κοντέινερς πάνω στους εργαζόμενους!

Σε μια περίοδο που αναμένεται να ανακοινώσουν τα κέρδη του λιμανιού για το 2023, και ενώ τα κέρδη του ήταν μέχρι τον Σεπτέμβρη 66 περίπου εκατ.ευρώ (39,9% αύξηση κερδών), δεν σταματάνε τη λειτουργία των λιμενικών εργασιών για να μην χάσουν ευρώ».

Οι COSCO/D-PORT, επισημαίνει, «αποδεικνύουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον, που δεν είναι άλλο από τα πόσα "κουτιά" θα διακινηθούν μέσα στο λιμάνι ώστε να μη διακοπεί καθόλου η παραγωγή, δηλαδή τα αμύθητα κέρδη που δημοσιεύονται προκλητικά στις ανακοινώσεις τους.

Γι' αυτό πέφτουν "κουτιά" στα κεφάλια μας κάθε φορά που φυσάνε ισχυροί άνεμοι και από θαύμα ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλους συναδέλφους στον βωμό των κερδών τους. Είναι προκλητικό μάλιστα να λένε τα "σκυλιά" της εργοδοσίας "δεν έπεσαν και στα κεφάλια σας"».

Σημειώνοντας πως «αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, στυγνό και επικίνδυνο», αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους «και θα πρωτοστατούμε τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για τους μισθούς μας. (...) Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας».

Και καλεί τους εργάτες να παραμείνουν σε επιφυλακή, «να μην εκτελούν εργασίες σε συνθήκες που μπορεί να προκληθεί με αιτία της εργοδοσίας και των εφοπλιστών νέο εργατικό ατύχημα».

Διανομέας τραυματίστηκε την ώρα του μεροκάματου

Αλλο ένα «ατύχημα», με νεαρό διανομέα που τραυματίστηκε και χρειάστηκε η μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, σημειώθηκε στο Αγρίνιο το βράδυ της Πέμπτης, μετά από σύγκρουση του δικύκλου που επέβαινε ο εργαζόμενος με ΙΧ αυτοκίνητο.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον τραυματία και ευχόμενο ταχεία ανάρρωση, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση» σημειώνει ότι ανάλογα περιστατικά καταγράφονται το ένα μετά το άλλο. Και αναδεικνύει τις «ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, την εντατικοποίηση χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ