Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ. Της μητέρας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ (φωτ.). Του αδερφού μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ (φωτ.), μέλους του ΚΚΕ. Της θείας μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΛΑΤΑΤΖΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ (φωτ.), των θείων μου ΓΙΑΝΝΗ (φωτ.) και ΘΟΔΩΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ, μελών του ΚΚΕ και ανταρτών του ΔΣΕ. Προσφέρω στην ΚΟΒ Περισσού 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Φωτεινή Καούνη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου ΛΕΩΝΙΔΑ ΖΕΓΑ προσφέρω στην ΚΟ Καστοριάς 500 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ενας φίλος και σύντροφος από τη Σιάτιστα

***

ΦΩΤΟ

Την Τετάρτη 29/11/2023 έγινε η πολιτική κηδεία του συντρόφου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ. Σεμνός και ειλικρινής, δοσμένος αρχικά στον αθλητισμό και στη νεολαία ως προπονητής και αργότερα ως εικαστικός καλλιτέχνης, παρέμεινε σταθερά στις επάλξεις της υπεράσπισης των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών του ΚΚΕ. Εως το τέλος της ζωής του αντιμετώπισε παλικαρίσια τόσο τον ταξικό εχθρό, όσο και την ανίατη ασθένεια, που τελικά τον κατέβαλε. Στη μνήμη του, σύντροφοι της ΚΟΒ του, Χαλκηδόνας - Κέντρου Κοκκινιάς, προσφέρουν 155 ευρώ στο Κόμμα μας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΥ (φωτ.), ΠΟΠΗΣ ΔΙΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΛΕΡΟΥ (φωτ.), η οικογένεια Λιονή προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27 Δεκέμβρη έκλεισαν 27 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ, κύριος μάρτυρας στην υπόθεση Λαμπράκη, μαχητής υπέρ της ειρήνης και μέχρι το τέλος της ζωής του αταλάντευτα στις γραμμές του ΚΚΕ. Στη μνήμη του η κόρη του, Αγγελική Τσούκα, προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανάκασας Αγίων Αναργύρων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΖΑΤΣΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΖΑΤΣΑΣ
***

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗ, ιατρού, αγωνιστή του EΛAΣ και του ΔΣE Kρήτης, προσφέρω στο KKE 100 ευρώ.

Γιάννης Βαγιάκος

***

ΦΩΤΟ 3

Οι σύντροφοί μας ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΒΑΡΗΣ και ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΣ, σε όλους εμάς που τους γνωρίσαμε, που συναντηθήκαμε στα δύσκολα και παλέψαμε δίπλα τους, μας λείπουν. Είναι και θα παραμείνουν στη σκέψη μας, γιατί δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλό μας. Δεν γίνεται να ξεχάσει κανένας μας την αφοσίωσή τους στο ΚΚΕ. Στη μνήμη τους, προσφέρουμε μέσω της ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης 100 ευρώ στο Κόμμα τους, που πάλευαν μαζί του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ (φωτ.), αντάρτη του ΕΛΑΣ, και της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ, ΕΠΟΝίτισσας, προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Νοτιοανατολικών ΟΤΑ Αττικής 100 ευρώ ως συμβολή για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή Μακρονησιώτη ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν δύο χρόνια, ο Σπύρος και η Αναστασία Ιωαν. Παπανικολάου από την Ξηρονομή Βοιωτίας προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ 2

Πέρασαν 34 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Ξηρονομή Βοιωτίας. Παιδί φτωχής πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, αναγκάστηκε να ριχτεί στη βιοπάλη. Η ανάγκη, οι δυσκολίες της ζωής και η δίψα για μάθηση τον έφεραν σε επαφή με τις ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, τις οποίες και ασπάστηκε.

Συμμετείχε στην ηρωική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ δούλεψε στην επιμέλεια του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον καπετάν Κρόνο. Γνώρισε όλες τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους και βασανιστήρια από ομάδες παρακρατικών. Τον Αύγουστο του 1946 βασανίστηκε άγρια και νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια, και πάλι στις επάλξεις του αγώνα, στην επιμελητεία της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή. Στις 21/4/1967 συλλαμβάνεται από τη στρατιωτική δικτατορία και οδηγείται στη Γυάρο, και από κει στο Λακκί της Λέρου. Αρνείται σταθερά να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ. Υπογράφει το κείμενο στήριξης των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας μαζί με 905 κομμουνιστές στο Λακκί.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ
Με κλονισμένη υγεία απολύεται στις 26/2/1970 και συνεχίζει να παλεύει μέσα από τις γραμμές του Κόμματος. Το 1982 εκλέγεται κοινοτάρχης και μπαίνει μπροστά στον αγώνα επίλυσης χρόνιων οξυμένων προβλημάτων του λαού της Ξηρονομής. Επιλύονται η ύδρευση, η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, η πλήρης ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της κοινότητας και άλλα πολλά. Τίμησε με τη δράση του, τη στάση του και τον χαρακτήρα του την ιδιότητα του κομμουνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, και έμεινε αξέχαστος στη μνήμη του λαού της Βοιωτίας.

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και της συντρόφου του στη ζωή, ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας τον Οκτώβριο του 2009, η Βενετία Σκαλή και ο σύζυγός της, Αντώνης Σκαλής, αδερφός της Γαρυφαλλιάς, προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου μου και αγωνιστή του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος, ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δημήτρης Δημητριάδης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΖΑΤΣΑ προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίου Νικολάου.

Β. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίου Νικολάου.

Β. Κ. - Μ. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΒΛΙΚΑΚΗΣ του Χρήστου γεννήθηκε το 1952 και πέθανε στις 16/1/2008. Παιδί αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. 14 ετών οργανώθηκε στην ΚΝΕ, από τα 18 του δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Συνδικαλιστής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βαπτιστής». Υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Κιλκίς, καλός οικογενειάρχης, αγαπητός σε όλους.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του, Παναγιώτα, Δημητρούλα, Γιώργος και Δήμος, και ο συμπέθερος Γιάννης Διάκογλου από τα Μονόσπιτα Νάουσας, προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Νάουσας 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

ΤΟΥΦΕΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΤΟΥΦΕΚΗ ΕΛΕΝΗ
***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Γενάρη συμπληρώνονται 14 χρόνια από τον θάνατο της ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ (Εσπιέλη). Γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1925. Την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε αρχικά στη «Λεύτερη Νέα» και με τη συγχώνευση των νεολαιίστικων οργανώσεων πέρασε στην ΕΠΟΝ. Τον ίδιο χρόνο, το 1943, γίνεται και μέλος του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της Αντίστασης δούλεψε στην Καλλιθέα, ενώ μετά τον Δεκέμβρη, επιστρέφοντας από κάποια αποστολή, συλλαμβάνεται από χωροφύλακες και από ομάδα χιτών και μένει φυλακισμένη μέχρι και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Την περίοδο των διωγμών των κομμουνιστών, η Ανθούλα ακολούθησε την πορεία που τράβηξαν χιλιάδες άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες στις εξορίες σε Χίο, Τρίκερι και μετά στο Μακρονήσι, πληρώνοντας έτσι το τίμημα για την αντιστασιακή της δράση και για τη συνειδητή ένταξή της στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Με την επιστροφή της από τους τόπους εξορίας και τη μεταπολίτευση, δίνοντας σκληρή μάχη με τον αναθεωρητισμό του «εσωτερικού», συμμετείχε δραστήρια στο στήσιμο των Οργανώσεων του Κόμματος στην Καλλιθέα και στη Νότια Αχτίδα Αθήνας.

Το 1975 εξελέγη με τον συνδυασμό που στήριζε το Κόμμα πρώτη δημοτική σύμβουλος στον δήμο Καλλιθέας, όπου επανεξελέγη το 1978 και το 1982. Το 1977 ήταν υποψήφια βουλευτής Β' Αθηνών. Κατά καιρούς εργάστηκε σε διάφορες δουλειές που της ανέθεσε το Κόμμα, παραμένοντας μέχρι το τέλος της ζωής της, και χωρίς την παραμικρή ταλάντευση, πιστή στις αρχές και στα ιδανικά του ΚΚΕ.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΒΛΙΚΑΚΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΒΛΙΚΑΚΗΣ
Τα παιδιά της, Γιώργος, Καίτη και Ανθούλα, προσφέρουν στη μνήμη της 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στις περιοχές Βύρωνα - Καισαριανής, ΜΑΝΩΛΗ (ΤΙΤΟ) και ΕΛΕΝΗΣ (ΕΛΛΑΣ) ΤΟΥΦΕΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΠΑΥΛΗ (Μυτιλήνη), που έμειναν πιστοί μέχρι το τέλος της ζωής τους στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, προσφέρουμε 70 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης για την Οικονομική Εξόρμηση. Συνεχίζουμε...

Τα παιδιά τους, Γιώργος Τουφέκης, Ελένη Τουφέκη - Παυλή, Ευτυχία Τουφέκη - Κοφίτσα


ΤΟΥΦΕΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΟΥΦΕΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ
ΑΝΘΟΥΛΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΥ
ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΒΑΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΒΑΡΗΣ

ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ

ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΛΑΤΑΤΖΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΛΑΤΑΤΖΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΥΛΗ
ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΥΛΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΡΑΚΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΡΑΚΟΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΓΑΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΓΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ