Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Κυβερνητικός «μονόλογος» για το βασικό μέτοχο

Παρατείνεται η προσωρινή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών - επιτρέπονται οι δικτυώσεις μέχρι και για δώδεκα ώρες

O «πλούσιος» διάλογος, που επικαλέστηκε ο υπουργός Τύπου, είχε ως αποτέλεσμα ο «βασικός μέτοχος» να μείνει ...ανέπαφος και ανέγγιχτος, έτσι όπως το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε από τον Χρήστο Πρωτόπαππα τον περασμένο Φεβρουάριο. Βασικός μέτοχος του νομοσχεδίου, παρέμεινε η κυβέρνηση που προχτές κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, ανοίγοντας τις πόρτες στη «νόμιμη» διαπλοκή και στην κατάργηση ακόμη και της πιο στοιχειώδους έννοιας του ασυμβίβαστου.

Με ποσοστό 5%, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να είναι και μέτοχοι σε εταιρίες ΜΜΕ και ν' αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και με το γράμμα του νόμου, θα εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από τις οφ σορ εταιρίες, ενώ τα μέλη των οικογενειών τους εάν έχουν οικονομική αυτοτέλεια, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι μέτοχοι σε εταιρίες ΜΜΕ.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αναφερόμενος χτες στο νομοσχέδιο «Περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και άλλες διατάξεις», ισχυρίστηκε πως με αυτό γίνεται ένα «μεγάλο βήμα για τη διαφάνεια». Ο νόμος, όπως είπε, δεν μπορεί να έρθει «κόντρα στο Σύνταγμα».

Ο βασικός μέτοχος ως γνωστό περιλαμβάνεται σε άρθρο του Συντάγματος. Μέχρι σήμερα ισχύει ο νόμος Βενιζέλου για τα ΜΜΕ, ο οποίος τυπικά έθετε θέμα για το ασυμβίβαστο, απαγορεύοντας σε μέτοχο των ΜΜΕ που κατείχε έστω και μία μετοχή να είναι και προμηθευτής δημοσίων έργων. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, επικαλούμενος το Χρηματιστήριο, είπε χτες πως με το νόμο Βενιζέλου «δημιουργήθηκε παρενέργεια», την οποία την «έλυσε» (!) ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη διάταξη για το «βασικό μέτοχο».

Το καινούριο -σε σχέση με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο- που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι οι «ρυθμίσεις του ευρύτερου τομέα των μέσων ενημέρωσης». Μεταξύ αυτών είναι οι τηλεοπτικές άδειες, οι δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών και διάταξη που αφορά την ΕΤ-3.

Ο διαγωνισμός για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ως γνωστό έχει κηρυχτεί άγονος από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο «πόθεν έσχες». Με το νομοσχέδιο, μέχρι να γίνει η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και να χορηγηθούν οι άδειες (εάν χορηγηθούν), παρατείνεται η προσωρινή άδεια των τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα επίσης με διάταξη του νομοσχεδίου, επιτρέπεται στους σταθμούς που έχουν πάρει άδεια, δηλαδή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, να δικτυώνονται και να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους για δώδεκα το πολύ ώρες με σταθμούς της επαρχίας, με τους οποίους συνεργάζονται.

Στο νομοσχέδιο όπως είπε χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας θα υπάρξει διάταξη και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου, ορισμένοι από τους οποίους εκπέμπουν σε δύο συχνότητες. Οι δύο συχνότητες απαγορεύονται, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Τύπου και ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τους ειδησεογραφικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που θα πρέπει ν' ακούγονται σε όλο το Λεκανοπέδιο. Το θέμα αυτό θα λυθεί από το υπουργείο Μεταφορών. Το ποιοι θα οριστούν σαν ειδησεογραφικοί σταθμοί θα το εξετάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» θα συζητηθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ