Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα χρονιά με Λόρκα

«Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα και στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να απολαύσουν ειρηνικά το τίποτα που έχουν».

Μετά την επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθετώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα».

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα - ο οποίος για άλλη είναι εραστής, για άλλη μνηστήρας, για άλλη φαντασίωση - η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι, για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με τη φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία... Με το ιδιαίτερο βλέμμα του, οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο που μέσα του «βράζει» η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του και όχι μόνο, της εποχής του και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.


Κάθε μεγάλος ποιητής κρύβει πίσω από τις λέξεις του ένα κομμάτι του εαυτού του, ένα κομμάτι της κοινωνίας όπου ζει και της πολιτικής στιγμής που αφομοιώνει. Ο εμφύλιος της Ισπανίας, που κυλά μέσα στις φλέβες των γυναικών αυτού του ποιήματος, γίνεται το εφαλτήριο μιας αποκαλυπτικής εξερεύνησης ενός υπέροχου κόσμου, αυτού του Λόρκα.

Συντελεστές: Μετάφραση - απόδοση κειμένου: Μαρία Πρωτόπαππα, Ελένη Σπετσιώτη. Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Φώτης Σιώτας. Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα. Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη.

Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Αννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Χρήστος Στέργιογλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη.

Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Γενάρη.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη έως Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

Προπώληση: Στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), τηλ. 2103228706 και στο more.com

***

Από 19 Φλεβάρη ανεβαίνει στο Θέατρο «Πορεία» το έργο του Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

«Ερωτικό αλληλούια» χαρακτηρίζει στον υπότιτλο το έργο του ο Λόρκα, φανερώνοντας αφενός τη σύνδεση της ιστορίας του με τα άκρως συμβατικά και τυποποιημένα φαρσικά αναγνώσματα του ισπανικού 18ου αιώνα, αφετέρου την πρόθεσή του να υπερβεί με αιρετικό και ποιητικό τρόπο την παράδοση αυτή.

Τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέματα; Τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα; Τι είναι ποίηση και τι πεζή αναγκαιότητα; Τι μένει κρυφό και τι έρχεται στο φως; Τι είναι τελικά ο έρωτας, κάτι απτό ή κάτι φαντασιακό; Ο λατρεμένος του ελληνικού κοινού Ισπανός ποιητής και δραματουργός επανέρχεται με αυτό το έργο του 1929 στο αγαπημένο θέμα του, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, και παραδίδει μια ιστορία τρυφερή και οδυνηρή από την αρχή μέχρι το τέλος της, γραμμένη στη μοναδική, γεμάτη ονειρικές εικόνες και λυρισμό γλώσσα του.

Ο μεσόκοπος Περλιμπλίν πείθεται να παντρευτεί μια νεαρή γειτόνισσά του για να μη μείνει μόνος και αβοήθητος στα γεράματά του, η Μπελίσα πείθεται να παντρευτεί τον πλούσιο γείτονά της για να γίνει πιο ποθητή από τους άλλους άντρες, χάρη στην ομορφιά που θα της χαρίσουν τα πλούτη του άντρα της. Ομως γοητεύεται από τον μυστηριώδη ξένο που κρύβεται τις νύχτες στον κήπο της και της γράφει φλογερές επιστολές...

Συντελεστές: Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς. Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ελενα Μελά, Περικλής Σιούντας.

Προπώληση εισιτηρίων: poreiatheatre.com, more.com, 2117700000

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέατρο στους δήμους (2006-08-26 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2006-08-24 00:00:00.0)
Μπελίσα... (2006-05-20 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-11-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-09 00:00:00.0)
Λόρκα, Ζενέ, Μάτεσις (1999-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ