Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος

Αυτήν την Τετάρτη 24 Γενάρη με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 24 Γενάρη στις 7 μ.μ. η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος (1967 - 1974). Η εκδήλωση, με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τη δράση και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ την περίοδο 1967 - 1974», θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό (Αίθουσα Συνεδρίων). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Από τις 5 μ.μ. θα λειτουργεί στον χώρο έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού της περιόδου, με ξεναγήσεις. Ο «Ριζοσπάστης» δίνει την ευκαιρία για μια πρώτη γρήγορη ματιά σε αυτή.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά πρωτότυπα υλικά από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως έντυπα, εφημερίδες, τρικάκια, ορισμένα αντικείμενα εκείνης της περιόδου κ.ά. Πολλά από αυτά αξιοποιήθηκαν και στη μελέτη για τη συγγραφή του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας.

Κάθε θεματική ενότητα από τις περίπου 10 στις οποίες απλώνεται η έκθεση έχει το δικό της ενδιαφέρον, ενώ χρονικά εκτείνονται από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας και την προσπάθεια ανασυγκρότησης των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων μέχρι την ντε φάκτο νομιμοποίηση του ΚΚΕ το 1974.

Για παράδειγμα, στις πρώτες ενότητες θα μπορεί κανείς να δει τεύχη του παράνομου «Ριζοσπάστη», τρικάκια για τα δημοψηφίσματα που διενέργησε η χούντα, υλικά από τα πρώτα βήματα της ΚΝΕ μετά την ίδρυσή της το 1968, όπως πρώτα φύλλα του «Οδηγητή», το 1ο Καταστατικό της, κ.ά.

Η έκθεση καταπιάνεται και με την αλύγιστη στάση αγωνιστών στις φυλακές και τις εξορίες. Αυτή αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στις ιδιόχειρες κάρτες που έφτιαχναν, καθώς και σε άλλα χειροτεχνήματα.

Αλλο ένα κομμάτι της έκθεσης είναι η δράση σε συνθήκες παρανομίας, με διάφορα υλικά να βγαίνουν καμουφλαρισμένα, όπως οι Θέσεις για το 9ο Συνέδριο, άλλες μπροσούρες και ιδεολογικές εκδόσεις για τη μορφωτική δουλειά.

Παράνομη έκδοση της ΚΝΕ
Παράνομη έκδοση της ΚΝΕ
Τη δική τους θέση θα έχουν ντοκουμέντα του μαζικού αντιδικτατορικού αγώνα και της διεθνούς στήριξης που έλαβε. Ανάμεσά τους, έντυπα μαζικών οργανώσεων, όπως της ΑντιΕΦΕΕ, μηνύματα αλληλεγγύης από εργατικά κινήματα ή από Κομμουνιστικά Κόμματα άλλων χωρών, υλικά από τη δράση των αντιδικτατορικών επιτροπών στο εξωτερικό, που λειτούργησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα θα εκτεθούν φύλλα της εφημερίδας «Ελεύθερη Πατρίδα», που εξέδιδε το ΚΚΕ στο εξωτερικό.

Ξεχωριστή ενότητα τέλος αποτελεί ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, με φωτογραφίες και υλικό της ΚΝΕ, αλλά και από τις εκπομπές των ημερών εκείνων στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».


Εντυπο της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιδικτατορικής Κίνησης Εκπατρισμένων Ελληνίδων
Εντυπο της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιδικτατορικής Κίνησης Εκπατρισμένων Ελληνίδων

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ