Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρία χρόνια χωρίς τον Μάκη Μαΐλη

Η μνήμη και η προσφορά του ακριβού μας συντρόφου παραμένουν αξεθώριαστες

Τρία χρόνια συμπληρώνονται στις 20 Γενάρη απ' το «φευγιό» του Μάκη Μαΐλη σε ηλικία 71 χρονών, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ για δεκαετίες, υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Ο Μ. Μαΐλης αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Κόμμα, υπηρέτησε με μαχητικότητα και σεμνότητα τις αρχές του ΚΚΕ, με ακλόνητη πίστη στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, κόντρα στην επίθεση και τον αντικομμουνισμό των επιτελείων του συστήματος.

Οπως σημείωνε η ΚΕ του Κόμματος στην ανακοίνωση για τον θάνατό του, αυτό που καθόριζε την προσωπικότητά του ήταν η αταλάντευτη επαναστατική εργατική συνείδηση και πολιτική πρακτική. Εκτός από τη σημαντική και ξεχωριστή συνδρομή στην επεξεργασία των Δοκιμίων Ιστορίας του Κόμματος, ο Μάκης Μαΐλης είχε σημαντική συμβολή στην επεξεργασία της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος και στη μαχητική υπεράσπιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μαζί με την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ο Μάκης Μαΐλης είχε γεννηθεί στην Ελευσίνα στις 21 Ιανουαρίου 1950 από γονείς εργάτες βιοπαλαιστές. Στην πολιτική του αφύπνιση και στην ένταξή του στο κίνημα επέδρασαν η συμμετοχή του πατέρα του στο ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής, όπως και οι μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις της εργατούπολης της Ελευσίνας. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα δούλευε για να στηρίξει την οικογένειά του.

Το 1969 οργανώθηκε στην παράνομη τότε ΚΝΕ και δραστηριοποιήθηκε στον τοπικό φοιτητικό σύλλογο της Ελευσίνας, ενώ είχε συμβολή στην ανάπτυξη της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην πόλη. Ο τοπικός φοιτητικός σύλλογος ανέπτυξε πλούσια δράση, με αποκορύφωμα τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατά των επεκτάσεων των διυλιστηρίων του Λάτση στην περιοχή. Μαζί με άλλους νέους από την Ελευσίνα πήρε μέρος στις καταλήψεις της Νομικής, στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, όπως και σε άλλες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Παραμονές του Πολυτεχνείου, το 1973, οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, αναδείχτηκε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ανέλαβε διάφορες οργανωτικές χρεώσεις. Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1978) εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, στο 11ο Συνέδριο (1982) επανεκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, στο 12ο Συνέδριο (1987) εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ. Η πρωτοπόρα, αταλάντευτα επαναστατική στάση του εκφράστηκε σε όλη την κρίσιμη περίοδο πριν και κατά την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ τον Ιούνη του 1990.

Σε καιρούς επικράτησης της αντεπανάστασης και πισωγυρίσματος του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, ο σύντροφος Μάκης υπερασπίστηκε μαχητικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος. Πρωτοστάτησε στην αντιπαράθεση με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις, ειδικότερα στη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου, στην περίοδο της κρίσης του Κόμματος (1991) και της σκληρής διαπάλης στην ΚΕ που ακολούθησε, μέχρι την οριστική ρήξη με την οπορτουνιστική ομάδα και την αποχώρησή της από την ΚΕ και το Κόμμα.

Στο 13ο Συνέδριο επανεκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Εκτός από τις οργανωτικές χρεώσεις, εργάστηκε και στον «Ριζοσπάστη» ως υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ. Αποφασιστική ήταν η συμβολή του στη δύσκολή πορεία ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής επαναστατικής ανασυγκρότησης του Κόμματος που ακολούθησε μετά το 14ο Συνέδριο, με την ευθύνη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ, όπου είχε εκλεγεί στο 14ο Συνέδριο, τον Δεκέμβρη 1991, μέχρι το 15ο Συνέδριο, το 1996.

Από το 15ο Συνέδριο επανεκλεγόταν στην Κεντρική Επιτροπή, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων χρεώσεις όπως υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου και υπεύθυνος στο Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ, θέση απ' την οποία αφοσιώθηκε στη μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος, ιδιαίτερα της έκδοσης των Δοκιμίων Ιστορίας.

Προσφορές στη μνήμη του
  • Στη μνήμη του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη, που συμπληρώνονται 3 χρόνια από το «φευγιό» του, και προς τιμήν των 105 χρόνων ζωής και δράσης του τιμημένου και ανυποχώρητου Κόμματός μας, προσφέρουμε 500 ευρώ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Σύντροφέ μας, για πάντα σ' αγαπάμε, σε θυμόμαστε.

Η οικογένειά του

  • Η συμβολή ενός κομμουνιστή, ενός στελέχους του ΚΚΕ δεν τελειώνει με τον θάνατό του. Ενας απ' τους πολλούς που το επιβεβαίωσαν, ήταν και ο ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ. Σύντροφος πολύπλευρος, εργατικός, ακούραστος, δημιουργικά επίμονος και προσηλωμένος στους στόχους του Κόμματος. Η «συνέχεια» δεν βρίσκεται σ' όσα χειροπιαστά άφησε πίσω δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, μα και στη βοήθεια, την ενθάρρυνση και εξέλιξη των νέων συντρόφων που δούλεψε μαζί τους. Στα τρία χρόνια που πέρασαν απ' τον θάνατο του Μάκη Μαΐλη, μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Βιβλιοθήκης της Κεντρικής Επιτροπής προσφέρουμε στο Κόμμα μας το ποσό των 550 ευρώ ως ελάχιστη τιμή.
  • Στη μνήμη των συντρόφων ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ και ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ προσφορά 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ελένη Μπέλλου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ