Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ
Απέκλεισαν το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρίγκε - σε αναβρασμό και η Ισπανία

Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στη Γαλλία, με αποκλεισμό και σε περίχωρα του Παρισιού

Εξω από τις Βρυξέλλες, μπλόκο στον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα με το Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

Εξω από τις Βρυξέλλες, μπλόκο στον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα με το Παρίσι
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, «υποκινούμενοι» κι αυτοί από τις τραγικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Χτες, μετά τις 2 μεσημέρι, στο Βέλγιο ξεκίνησε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο λιμάνι Ζεεμπρίγκε (το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας), στην περιοχή της Μπριζ, τον μεγάλο αυτό κόμβο μεταφορών της Βόρειας Θάλασσας που έχει κρίσιμο ρόλο για τις μεταφορές προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Επίσης, Βέλγοι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία και στον αυτοκινητόδρομο Ε19 που συνδέει τη χώρα με την Ολλανδία, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αμβέρσας, με συνθήματα όπως «Enfant, tu en reves, adulte tu en creves» (Ως παιδί κάνεις όνειρα, ως ενήλικας οδηγείσαι στον αφανισμό).

Στη Γαλλία, αγροτικά μπλόκα συνεχίζονταν σε μεγάλους κόμβους τουλάχιστον 30 νομών της χώρας, με αποκλεισμό μεταξύ άλλων 8 οδικών αξόνων που οδηγούν στην πρωτεύουσα. Θυμίζουμε ότι στο Παρίσι κατευθύνονταν από προχτές κομβόι με εκατοντάδες τρακτέρ, από τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Οξιτανίας και της Νέας Ακουιτανίας, που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Μεταξύ άλλων, αγροτικό μπλόκο συνεχιζόταν και έξω από το αεροδρόμιο της Τουλούζης, με συμμετέχοντες να εξηγούν σε ΜΜΕ ότι «είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας», όπως δήλωσε ο 60χρονος Ζαν Μαρκ, παραγωγός δημητριακών.

«Απλά να ζούμε από τη δουλειά μας θέλουμε» (φωτ. από μπλόκο στη νότια Γαλλία)

Copyright 2024 The Associated

«Απλά να ζούμε από τη δουλειά μας θέλουμε» (φωτ. από μπλόκο στη νότια Γαλλία)
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει στις Βρυξέλλες για την αγροτική πολιτική της ΕΕ, υποστήριξε από τη Σουηδία ότι ζητούμενο είναι «η μεγαλύτερη ευελιξία» σχετικά με ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ να παραπλανήσει τους αγρότες προσπάθησε και ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος είπε ότι θα επιδιώξει την ...εξαίρεση της χώρας από κάποιους κανόνες της ΚΑΠ.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες και στην Ισπανία, ενώ τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Πορτογάλοι αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα των περιορισμών στη χρήση υδατικών πόρων που θέτουν οι κυβερνήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Τέλος, αγωνία συνεχίζουν να εκφράζουν οι αγρότες στην Ιταλία. «Εχουμε γονατίσει, η ξηρασία έχει αφανίσει τη σοδειά μας», τόνισε χτες στο RAI ο Τζιουζέπε Τζούλι από τη Σικελία, καταγγέλλοντας την ΕΕ επειδή προτεραιότητά της είναι να βοηθάει «τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», την ώρα που οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα πάρει αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκαν για καταστροφές στις καλλιέργειες από το καλοκαίρι του 2023...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ