Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία και εμπαιγμός απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Ακόμα περισσότερο εξοργίζουν τους αγρότες οι απαράδεκτες δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλου του λαού

RIZOSPASTIS

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλου του λαού
Τη γνώριμη εικονική πραγματικότητα επιχείρησε να παρουσιάσει ξανά ο πρωθυπουργός στους αγρότες για τα οξυμένα προβλήματά τους, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.

Ανακοινώνοντας τα γνωστά μέτρα - ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους, επιχείρησε προκλητικά να εξωραΐσει το έργο της κυβέρνησης, το οποίο εξακολουθεί να τσακίζει το εισόδημα και το βιος των βιοπαλαιστών αγροτών, ενισχύοντας παράλληλα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η κυβέρνηση έχει διαθέσει αρκετά κεφάλαια για τις αποζημιώσεις παρότι είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», επισήμανε κυνικά, σαν να του «χρωστούν» και ...συγγνώμη οι αγρότες που διεκδικούν, ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την κλιματική κρίση για να δικαιολογήσει την πλήρη απουσία αντιπλημμυρικών έργων, που είχε ως συνέπεια την ολέθρια καταστροφή στη Θεσσαλία.

Με χιλιάδες στρέμματα γης και χωριά πλημμυρισμένα, με τους αγρότες ακόμα να μην έχουν σταθεί στα πόδια τους, έφτασε να ισχυριστεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν φτιαχτεί μετά τον «Ιανό» ...άντεξαν!

Ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο (82 εκατομμύρια) θα επεκταθεί και για το 2024, ενώ σημείωσε πως θα δοθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάη έως Σεπτέμβρη.

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής αρωγής, για μια ακόμα φορά έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους πληγέντες, επικαλούμενος το ότι περίπου 4.000 έχουν «συμπληρώσει φάκελο» από τους 30 χιλιάδες που είχαν κάνει αίτηση, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια διαδικασία βάρβαρης γραφειοκρατίας, που ειδικά για τους πνιγμένους είναι ακόμα πιο δύσκολη να διεκπεραιωθεί, λειτουργώντας στην ουσία ως έμμεσος «κόφτης».

Επίσης, ανακοίνωσε φωτοβολταϊκά για νέους αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ και επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία, κινήσεις που από τη μία αποτελούν στήριγμα για τους ομίλους των ΑΠΕ και από την άλλη «επιδοτούν» ουσιαστικά την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Οσον αφορά την αποκατάσταση των απαραίτητων έργων υποδομής στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και κοστοβόρα καθώς ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Στο ίδιο πνεύμα των απαράδεκτων αυτών δηλώσεων, που δικαίως εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους βιοπαλαιστές που είναι ήδη στους δρόμους, εντάσσονται συνολικά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ, προκειμένου να εμφανιστεί ότι η ΝΔ «ακούει» και «ανταποκρίνεται» στις διαμαρτυρίες. Σε αυτή την προσπάθεια μάλιστα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται και τη συναίνεση που δίνουν στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής της ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Απέναντι στον αυταρχισμό και τις συκοφαντίες

Δεν ήταν όμως εξαρχής αυτή η κυβερνητική τακτική. Οταν πρωτοάναβε η αγωνιστική φωτιά στη Θεσσαλία η κυβέρνηση προσπάθησε να τη «σβήσει» εν τη γενέσει της, στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια τους αγωνιζόμενους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας. Ταυτόχρονα κατέφευγε στη συκοφαντία, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη να δηλώνει ότι «η αγροτική κινητοποίηση είναι κομματικά υποκινούμενη».

Βλέποντας όμως ότι η τακτική της τρομοκράτησης και της συκοφαντίας δεν είχε χειροπιαστό αποτέλεσμα, καθώς οι αγρότες δεν έκαναν πίσω αλλά όλο και περισσότεροι έμπαιναν στον αγώνα, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση άλλαξε τακτική, προσθέτοντας στο «μαστίγιο» και λίγο από ...«καρότο».

Ετσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως και τοπικοί βουλευτές τους, ξεκίνησαν να «αναγνωρίζουν τα προβλήματα» και να επικαλούνται γενικόλογα «μέτρα ενίσχυσης», τα οποία όπως αποδείχθηκε και την Παρασκευή στη Βουλή είναι τα ίδια που οδηγούν στη χρεοκοπία τους βιοπαλαιστές.

Βεβαίως, δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι τα αγροτικά προβλήματα οφείλονται κατά κύριο στην «εισαγόμενη ακρίβεια», στις «αντίξοες καιρικές συνθήκες» και στην «κλιματική αλλαγή», σε μια προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα στην αγροτιά να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ισχύουν πάντα τα «όρια» μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι προσδοκίες των αγροτών σε ό,τι αφορά τις «δημοσιονομικές δυνατότητες» της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες δεν πρέπει να θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Αδιαλλαξία και ξαναζεσταμένες υποσχέσεις

Αυτό όμως που αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» οι κυβερνώντες είναι να απαντήσουν καθαρά και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.

Αλλά ας δούμε συγκεκριμένα τι ζητούν οι αγρότες και τι απαντάει η κυβέρνηση:

-- Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουν το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς.

-- Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

-- Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

-- Επιπλέον ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τάσσονται ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.

Τι λέει για τα παραπάνω η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες - ζημιές.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε καν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές.

Και την ίδια στιγμή κάνει πως δεν ακούει τους Θεσσαλούς αγρότες όταν διεκδικούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση και με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ, και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Ούτε λόγος για κατώτατες εγγυημένες τιμές

Αυτό που δεν ανέχεται ούτε να ...ακούει η κυβέρνηση είναι το αίτημα των αγροτών για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επικαλείται τους απαράβατους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» για να απορρίψει το παραπάνω αίτημα, μια «αγορά» που - «ω του θαύματος» - πάντα και παντού λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των πλουσίων και σε βάρος των συμφερόντων των φτωχών, ενώ σήμερα ευθύνεται για την αχαλίνωτη ακρίβεια που πλήττει βάναυσα τον λαό. Μια ακρίβεια που ενώ την πληρώνουν και οι ίδιοι οι αγρότες, η κυβέρνηση φτάνει προκλητικά να ισχυρίζεται ότι τους αποφέρει μεγαλύτερα ...έσοδα!

Την ίδια ώρα βέβαια εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, όπως και στα μονοπώλια της Ενέργειας, όπου έχει μοιράσει δεκάδες δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ