Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
Απ' άκρη σ' άκρη η ίδια απόφαση: Να παλέψουν για να μείνουν στη γη τους

ΚΑΣΤΡΟ

RIZOSPASTIS

ΚΑΣΤΡΟ
Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρός, Στεφανοβίκειο, Πλατύκαμπος, Ζάρκο Τρικάλων, Ε65, Καρδίτσα. Εκατοντάδες τρακτέρ δεξιά κι αριστερά του δρόμου, μια εικόνα γνώριμη απ' το παρελθόν απ' τους ανθρώπους που σήμερα, για μια ακόμα φορά, παλεύουν για το μέλλον τους. Οι μηχανές σιγούν. Για να αποτρέψουν τον οριστικό παροπλισμό τους. Για να συνεχίσουν να οργώνουν τα χωράφια, να τα καλλιεργούν, να παράγουν τρόφιμα καλά και φτηνά για όλο τον λαό.

Κοντά τους βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίων του Κόμματος, στα οποία συμμετείχαν ακόμα οι Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κ. Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στο Κάστρο τούς υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Κάστρου. Κοντά τους η Λιάνα Καραβασίλη, Γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και δημοτικοί σύμβουλοι της Βοιωτίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην Αταλάντη τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλωσόρισαν ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, και ο Κώστας Δουμπιώτης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης. Εκεί και ο Π. Πολίτης, μέλος της ΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, και ο Θωμάς Καρατράντος, δημοτικός σύμβουλος Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην Ανθήλη τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε και ενημέρωσε ο Χρήστος Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ

RIZOSPASTIS

ΑΤΑΛΑΝΤΗ
Σε κάθε στάση αυτής της μακράς διαδρομής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ακούει την ίδια κραυγή αγωνίας. Για το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Τα ίδια αιτήματα για άμεσα μέτρα μείωσής του, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για τους αγρότες, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, φτηνά αγροεφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που μειώνει τις επιδοτήσεις. Κατά τόπους το κοινό πλαίσιο αιτημάτων συμπληρώνεται από τοπικά, φλέγοντα αιτήματα.

Στο Κάστρο μιλούν για το σοβαρό πρόβλημα με το αρδευτικό νερό καθώς η στάθμη της λίμνης Υλίκης, από όπου αρδεύεται ο κάμπος της Κωπαΐδας, είναι ενάμισι μέτρο κάτω από τη στάθμη που είχε τον Αύγουστο, γεγονός που, σύμφωνα με τους αγρότες, θα οδηγήσει σε αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών τους. Αφησαν μάλιστα σαφείς αιχμές για την περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι αν και γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση, ενώ επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία το πλωτό αντλιοστάσιο στην Υλίκη, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να τονίζει πως η Περιφέρεια θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξασφαλίσει κονδύλια, για να φτιαχτούν τα αρδευτικά έργα και να λυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα για τους αγρότες της περιοχής.


RIZOSPASTIS

Στο μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων Ανατ. Λοκρίδας στην Αταλάντη φλέγον είναι το ζήτημα της ακαρπίας που αγγίζει το απίστευτο 95% αλλά και η ευλογιά που ξεπάστρεψε τα κοπάδια.

Στην Ανθήλη, όπου οι αγρότες τον υποδέχτηκαν πάνω στην Εθνική, σε ένα συμβολικό σύντομο αποκλεισμό της, το πλαίσιο αιτημάτων συμπληρώνεται με αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα στην κοιλάδα του Σπερχειού ώστε να πάψει επιτέλους η καταστροφή σε καλλιέργειες και ολόκληρα χωριά...

Μαζί με τους αγρότες, όλος ο λαός. Που κατανοεί βαθιά το δίκαιο του αγώνα τους. Οπως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στη Φθιώτιδα που συνέπεσαν στο μπλόκο της Ανθήλης, μαζί με την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον πρόεδρό τους, Γ. Παπαδημητρίου, να χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες, με λόγια καρδιάς, όπως ότι ο αγώνας που δίνουν είναι αγώνας όλων όσων ο μισθός ή η σύνταξη τελειώνει στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα γιατί και στο ράφι και στο χωράφι η ίδια αιτία εξανεμίζει το ισχνό λαϊκό εισόδημα!

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα που ήδη έχει στριμώξει την κυβέρνηση και μπορεί να αποδώσει περισσότερους καρπούς επισήμανε σε κάθε μπλόκο και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί και τη σημασία του συντονισμού που έχει επιτευχθεί. «Η πραγματική αντιπολίτευση είναι εδώ στα μπλόκα», σημείωσε στις παρεμβάσεις του (βλέπε αναλυτικότερα και δίπλα θέμα), προσθέτοντας πως στο πλάι αυτού του αγώνα είναι οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές που αγωνίζονται και φυσικά διαχρονικά το ΚΚΕ που με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το δίκαιο περιεχόμενο της πάλης τους, με κάθε αφορμή, μέσα κι έξω απ' τη Βουλή. Κατήγγειλε πως όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν την ΚΑΠ η οποία πριμοδοτεί τους μεσάζοντες, τις τράπεζες για να ελέγχουν τον αγρότη, στήριξαν τη στρατηγική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, σερβίροντας αυταπάτες στον λαό, ενώ σήμερα επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος που δεν επιτρέπει τάχα την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, την ίδια στιγμή που λεφτά υπάρχουν με τη σέσουλα για τη στήριξη του κεφαλαίου, των εφοπλιστών με το αφορολόγητο πετρέλαιο, για το ΝΑΤΟ, φρεγάτες και αεροπλάνα, που δεν είναι για την άμυνα της χώρας, όπως τόνισε, διερωτώμενος σκωπτικά: «Τι σχέση έχει η Ερυθρά με την άμυνα της χώρας;». Σημείωσε επίσης ότι «οι αγρότες ενάντια στην ΚΑΠ σήμερα, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν, είναι ενωμένοι με συγκεκριμένα αιτήματα. Αυτά πρέπει να υλοποιηθούν εδώ και τώρα».

Πλημμύρισε από οργή ο αγροτόκοσμος στη «λαβωμένη» θεσσαλική γη

ΑΛΜΥΡΟΣ

RIZOSPASTIS

ΑΛΜΥΡΟΣ
Στον μπλόκο του Αλμυρού με μεγάλη θέρμη έγιναν δεκτοί απ' τους αγρότες ο ΓΓ της ΚΕ και το κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Β. Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος, ο Α. Ριζόπουλος, Γραμματέας της ΚΟ Μαγνησίας.

Τον Δ. Κουτσούμπα ενημέρωσε ο αγρότης Χρ. Πάντζιος, θέτοντάς του το πλαίσιο αιτημάτων για μείωση του κόστους παραγωγής και επιπλέον την ανάγκη να «τρέξουν» τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς η περιοχή συνεχίζει να τελεί υπό τις συνέπειες του «Ιανού» και του «Ντάνιελ», να δοθούν οι αποζημιώσεις κ.ά.

Τα ίδια ζητήματα έθεσαν και οι αγρότες του μπλόκου στο Στεφανοβίκειο, εκ μέρους των οποίων μίλησαν ο Θ. Σεσκλιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζόμυλου, και ο Θ. Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, εκεί που χτυπά η καρδιά της λαβωμένης θεσσαλικής γης και των αποφασισμένων να διεκδικήσουν το δίκιο τους βιοπαλαιστών αγροτών της, δεκάδες υποδέχτηκαν θερμά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί, στο μπλόκο βρίσκονται και οι Ρ. Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

RIZOSPASTIS

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Οι Γ. Κουκούτσης και Γ. Καραΐσκος εκ μέρους του μπλόκου ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για τα αιτήματά τους, κοινά με όλων των άλλων αλλά επαυξημένα με όσα γέννησε η εφιαλτική πραγματικότητα που άφησε πίσω της η πλημμύρα.

Κοινά τα προβλήματα και τα αιτήματα και στο Ζάρκο Τρικάλων, με πρόσθετα αυτά των σεισμοπαθών που έχουν αφεθεί, όπως και οι πλημμυροπαθείς, στη μοίρα τους. Οπως κατήγγειλαν οι Γ. Σδράλης, πρόεδρος της κοινότητας, και Λ. Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Παρούσες και οι γυναίκες της περιοχής, από την Επιτροπή Γυναικών Φαρκαδόνας, να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, να καταγγέλλουν πως πέντε μήνες μετά την πλημμύρα κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης απ' τις πληγές τους δεν έχει παρθεί, να επισημαίνουν πως χωρίς αγρότες δεν υπάρχουν χωριά, δεν υπάρχει φαΐ.

Πλημμύρισε από οργή ο αγροτόκοσμος στο μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα. Για τα χωράφια του που δεν μπορεί να καλλιεργήσει. Για τον τόπο που ρημάζει. Για τα αντιπλημμυρικά που δεν γίνονται. Τις αποζημιώσεις που δεν δίνονται. Για όλα αυτά κι άλλα πολλά βγήκαν στον δρόμο. Πήραν τα τρακτέρ απ' το χωράφι και τα πάρκαραν στην Εθνική.

Συζήτησαν για όλα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που ολοκλήρωσε στο μπλόκο τους, το μπλόκο του Ε65, την περιοδεία του σε μπλόκα της Στερεάς και της Θεσσαλίας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Τον υποδέχτηκαν με θέρμη, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Ανάμεσά τους και οι Κ. Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Γ. Τσιούτρας, Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρ. Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ