Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας χρόνος χωρίς την Ντενίζ Μπαλτσαβιά

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το «φευγιό» της αγαπημένης μας συντρόφισσας, ηθοποιού Ντενίζ Μπαλτσαβιά.

Η Ντενίζ σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στην Αγγλία, στις σχολές «Weber Douglas Academy for Singing and Drammatic Art» και «Old Vic», ενώ παράλληλα δούλευε.

Με τη στεντόρεια φωνή της βραβεύτηκε το 1957 με τιμητική πλακέτα από την Pοetry Society του Λονδίνου, για ρεσιτάλ απαγγελίας ποιημάτων του Σαίξπηρ και ερμηνείας σκηνών από έργα του. Το 1958 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του τόπου μας. Πρώτη της εμφάνιση ήταν με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη στο έργο του Γ. Ρούσσου «Βασίλισσα Αμαλία». Χαρακτηριστικές ήταν οι συνεργασίες της με τους Παξινού, Μινωτή, Καρέζη, Καζάκο, Ριάλδη, Χατζίσκο, Νικηφοράκη, Βέμπο, Παΐζη, Καλογήρου, Γεωργούλη και πολλούς άλλους. Επιπλέον, έπαιξε σημαντικούς ρόλους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Στη μνήμη της η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και ο ανιψιός της, Αντρέας Βερροιόπουλος, προσφέρουν 1.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, που η Ντενίζ παρέμεινε μέλος του έως το τέλος της ζωής της. Και τονίζουν:

«Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο αποχαιρετήσαμε την μαχητική και πάντα ασυμβίβαστη συντρόφισσά μας και ηθοποιό Ντενίζ Μπαλτσαβιά. Η Ντενίζ άφησε το αποτύπωμά της παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, μέσα από την Τέχνη της, αλλά και μέσα από τους αγώνες του κλάδου της ως ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η αγάπη της για τη δουλειά της, το θέατρο αλλά και για το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, θα αποτελεί αναμμένο φάρο για όλους εμάς που άφησε πίσω της. Οι σύντροφοί της θα την θυμόμαστε πάντα για την επιμονή της, την εργατικότητά της, το πείσμα της και την πίστη της σε έναν καλύτερο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ