Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Με ψίχουλα απαντά η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις επιβίωσης

Κοροϊδία από τον πρωθυπουργό | Υποσχέσεις για ...ακριβότερη Ενέργεια κατά 40% σε σχέση με τις αγροτικές διεκδικήσεις

Eurokinissi

Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τα οποία οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες στα μπλόκα, αντιπροσωπεία των μπλόκων συναντήθηκε χθες στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός, αν και στα λόγια, και κάτω από την πίεση των αγώνων, αναγνώρισε τα προβλήματα, ειδικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής, επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας - οι οποίες βέβαια δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει για άλλη μια φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό, θυμήθηκε «αιτήματα και προσδοκίες» άλλων κλάδων και «κοινωνικών ομάδων», που βέβαια και σ' αυτούς παρόμοιες απαντήσεις δίνει, ώστε να κρατιούνται χαμηλά οι απαιτήσεις όλων. Οπως είπε προκλητικά, «κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Παίρνοντας τον λόγο ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και χρήζουν αντιμετώπισης «για να συνεχίσουμε να μένουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Για να υπάρχουν τρόφιμα φτηνά και ποιοτικά, κάτι που μπορεί να γίνει στη χώρα μας για τη διατροφική επάρκεια του λαού, όμως ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής και οι τιμές αυτήν τη στιγμή μας εμποδίζουν».

Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα - ψίχουλα, που δεν απαντούν στα δίκαια αιτήματά των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ επιδόθηκε σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του έργου της κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι βέβαια το ...έργο που έχει βγάλει τους βιοπαλαιστές αγρότες στους δρόμους του αγώνα, αφού συρρικνώνει καθημερινά το εισόδημά τους. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, προκαλώντας έτσι τους αγρότες να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα τους.

Για παράδειγμα, την ώρα που χιλιάδες αγρότες πληρώνουν εδώ και δυόμισι χρόνια πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα - όπως και ο υπόλοιπος λαός - που αντιμετωπίζουν το κυνήγι των εισπρακτικών εταιρειών εξαιτίας των οφειλών τους και διεκδικούν πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεν τη μείωση της τιμής του ρεύματος, όχι όμως ενιαία για όλους τους αγρότες, με σαφή πριμοδότηση συνεργατικών σχημάτων που προωθούν την πολιτική συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ επίσης θα είναι άγνωστη η τελική τιμή, με δεδομένο ότι το ρεύμα αποτελεί πλέον «χρηματιστηριακό προϊόν».

Δεδομένο είναι ότι η τιμή θα διαμορφωθεί τελικά τουλάχιστον κατά 40% παραπάνω από την τιμή που διεκδικούν οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα θα παραμείνουν ανέγγιχτα και εγγυημένα τα κέρδη των προμηθευτών, αφού το χρηματοοικονομικό κόστος για τη ρύθμιση των οφειλών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το αναλαμβάνει το κράτος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ενδεικτικά, ανακοινώθηκε ότι τα επόμενα δύο χρόνια κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα, ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πληρώνουν 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώνουν 11 λεπτά την κιλοβατώρα. Στη συνέχεια, για τα επόμενα 8 έτη και μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών, η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Για το υπόλοιπο, το μεγάλο μέρος της κατανάλωσης (τα 2/3), οι αγρότες θα πληρώνουν τις τιμές που θα καθορίζει η αγορά, δηλαδή πάλι θα είναι έκθετοι σε νέα χρέη.

Ακόμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξανά το μέτρο που είχε υποσχεθεί πριν μια βδομάδα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο (82 εκατομμύρια), προσθέτοντας ότι θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή τέλη Μάρτη, ενώ παρέπεμψε σε διάλογο «για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης σχετικά με το πώς κατανέμεται, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν».

Πρόκειται για κοροϊδία, αφού είναι γνωστό ότι οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ και το ποσό που δίνεται είναι περίπου το μισό από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), όταν μάλιστα ήταν πολύ χαμηλότερη η μέση τιμή του ντίζελ.

Ανικανοποίητα τα αιτήματα επιβίωσης

Υπενθυμίζεται ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι πήγαν στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις που θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Ετσι, διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Αυτές οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ' αυτήν.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ