Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Το παράδειγμα της FRONTEX στην Ελλάδα

Ακόμα πιο μαζική και δυνατή συμπόρευση με το ΚΚΕ, καθημερινά στους αγώνες των αγροτών, των φοιτητών, των μαθητών, των εργατών. Ούτε φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, ούτε στρατιωτικοί έξω από τα σύνορα. Να ξεκουμπιστούν από τις ελληνικές θάλασσες οι ένοπλοι της FRONTEX και του ΝΑΤΟ. Ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Χρόνια τώρα οι νησιώτες στο Ανατολικό Αιγαίο, στον Εβρο κι αλλού συναντούν στα λιμάνια τους και τα χωριά τους ξένους ένστολους με τα διακριτικά της FRONTEX στο ένα μπράτσο και τη σημαία των κρατών τους στο άλλο. Πρόκειται για ένοπλο στρατιωτικο-αστυνομικό κατασταλτικό μηχανισμό (και μάλιστα αυτόν με το περισσότερο προσωπικό, περίπου 10.000) της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ευθύνη κι αρμοδιότητες «φύλαξης συνόρων κι αποτροπής» στις ακριτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πρώτοι που μίλησαν για «ελληνικά σύνορα που ταυτίζονται με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δεν ήταν οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμη να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι με τέτοιους μηχανισμούς προστατεύονται κι αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι οποιουδήποτε τα αμφισβητεί, όπως, για παράδειγμα, η αστική τάξη της Τουρκίας. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την προστασία τους (!) δεν είναι πρωτότυπο αστικό αφήγημα. Το χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ για να πείσουν τους λαούς να αποδεχτούν ακόμη και την είσοδο της χώρας τους. Να συμβιβαστούν δηλαδή με τις αντιδραστικές κι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που άλλωστε και οι ίδιοι συνδιαμόρφωσαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να επωφεληθούν για τα δικά τους συμφέροντα. Το ίδιο σενάριο παίζουν και με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του.

Η επίκληση της FRONTEX για τη φύλαξη των συνόρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στρώνει μεταξύ άλλων το έδαφος για τα απευθείας παζάρια της ΕΕ με την Τουρκία και τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή. Μόνο το ΚΚΕ στέκεται ξεκάθαρα απέναντι στον κατασταλτικό αυτό μηχανισμό της ΕΕ από την πρώτη στιγμή.

Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής1. Από την άλλη, η «διεθνοποίηση» του Προσφυγικού μέσω κατασταλτικών στρατιωτικών σχηματισμών, όπως η FRONTEX, δεν συμβάλλει σε τίποτα στη συνοριακή φύλαξη και την προστασία της ζωής των προσφύγων. Αντιθέτως νομιμοποιεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τα «pushbacks», τους πνιγμούς και τα «σύγχρονα» στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο «χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης2

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η θωράκιση της ΕΕ με ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης και αλληλοσυνδεόμενων βάσεων δεδομένων (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν - SIS III, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις - VIS, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου - EES, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειας Ταξιδιού - ETIAS) καθώς και η στρατιωτικοποίηση συνιστούν προτεραιότητα της ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων. Αξιοποιούνται με την επίκληση της αντιμετώπισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Η «προτεραιότητά» τους όμως αυτή δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένη από τις ευρύτερες εξελίξεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν παράλληλα και κυρίως τη στρατιωτικο-πολεμική προετοιμασία ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που βέβαια εκφράζονται και μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ.

Σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τον έλεγχο των συνόρων και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ήταν και η απόφαση το 2016 για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), που είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της Frontex με αναβαθμισμένα και διευρυμένα καθήκοντα. Ο κατασταλτικός αυτός μηχανισμός έρχεται να προστεθεί σε άλλους βασικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Οργανισμός για το Ασυλο (EASO) και ο Οργανισμός για τη διαλειτουργικότητα και συμπληρωματικότητα των πληροφοριακών συστημάτων (eu-LISA) που εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Παράλληλα, η θωράκιση των συνόρων των κρατών - μελών της ουσιαστικά μεταφράζεται στο να φτάνει στα κράτη - μέλη της μόνο το εργατικό δυναμικό που πληροί τα κριτήρια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρώτα και κύρια στοχεύουν στη φθηνή εργατική δύναμη. Επιπρόσθετα, επιδιώκουν την προσέλκυση «εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ διαφαίνεται ότι η επιδίωξη αυτή θα επεκταθεί και σε «προσωπικό μεσαίας ειδίκευσης». Οσοι δεν είναι επιλέξιμοι από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βρίσκονται αντιμέτωποι με απελάσεις και καταστολή. Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις είναι προσηλωμένες και ομονοούν στην ανάγκη επιτάχυνσης των απελάσεων.

Την ίδια κατεύθυνση υπηρετούν και οι εξελίξεις στο Προσφυγικό. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τα προηγούμενα χρόνια θαλασσοπνίγηκαν ή έφτασαν κύρια σε Ελλάδα και Ιταλία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά του πολέμου και της φτώχειας που γεννάει η καπιταλιστική βαρβαρότητα της ΕΕ, των συμμάχων και των αστικών κυβερνήσεών της. Χιλιάδες παραμένουν μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά. Είναι εγκλωβισμένοι από τον αντιδραστικό Κανονισμό του Δουβλίνου και την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, συνολικά από την πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Διαβιώνουν σε απαράδεκτες συνθήκες των «υπέροχων» φυλακών της ΕΕ, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της δήθεν «αλληλεγγύης» της.

Μόνο το ΚΚΕ βλέπει τις εξελίξεις αυτές από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Στον Εβρο και σ' όλες τις ελληνικές θάλασσες εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι απ' τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Εχθρός είναι η πολιτική που, απ' τη μια, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και, απ' την άλλη, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή3.

Η ΕΕ έχει βαμμένα τα χέρια της με το αίμα των προσφύγων

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσω της FRONTEX έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα των προσφύγων. Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, η FRΟΝΤΕΧ ευθύνεται για απάνθρωπη μεταχείριση και για παρεμπόδιση στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αποτελούν εμπαιγμό οι προτάσεις για σύσταση μηχανισμού με τον οποίο η ίδια η καταγγελλόμενη FRONTEX θα ελέγχει δήθεν τις καταγγελίες σε βάρος της4.

Το πόρισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) όχι μόνο συγκαλύπτει την επικίνδυνη δράση του ευρωενωσιακού διακρατικού μηχανισμού της FRONTEX στο Αιγαίο και συνολικά, αλλά κι επιχειρεί να «ξεπλύνει» τον αντιδραστικό χαρακτήρα και ρόλο της σε βάρος των λαών. Τα ερωτήματα σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, πίσω από θολές διατυπώσεις και «ανησυχίες» τέτοιων επιτροπών, παρέμειναν αναπάντητα. Οι όποιες έρευνες και τα πορίσματά τους, για φαινόμενα διαφθοράς, «παράβασης» καθήκοντος και παρατυπιών κινούνται πάντα στο πλαίσιο υπεράσπισης των στόχων της ΕΕ και του ευρωενωσιακού στρατιωτικο-αστυνομικού μηχανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Δεν μπορούν να αθωώσουν την επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή που του έχει αναθέσει η ΕΕ5.

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό

Το έγκλημα στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνη του 2023, που μετέτρεψε το Ιόνιο Πέλαγος σε υγρό τάφο για εκατοντάδες ανθρώπους, δεν είναι ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε «περασμένα - ξεχασμένα». Το ΚΚΕ έθεσε τότε 10 ερωτήματα6, που ζητούσαν επιτακτικά απάντηση και ξεσκέπαζαν τη ρίζα των ευθυνών. Αυτή δεν ήταν άλλη από την εγκληματική πολιτική της ΕΕ κατά της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η οποία εξειδικεύτηκε στις καθυστερήσεις, στις ανεπάρκειες, στις διαταγές και τις ενέργειες της FRONTEX και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ).

Οσο για εκείνους του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος που ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι η FRONTEX τους προστατεύει, μέσω της νομιμοποίησης της κατασταλτικής δράσης της, αρκεί να διαβάσουν την επίσημη δήλωση του Οργανισμού αμέσως μετά το έγκλημα. Αφού μας πληροφορούν πόσο σοκαρίστηκαν (!) δηλώνουν ότι εντόπισαν το σαπιοκάραβο (με αεροπλάνο της FRONTEX), το δήλωσαν στις αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας, έφυγαν κι όταν επέστρεψαν (με drone με έδρα την Κρήτη) η τραγωδία είχε συμβεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ καταλήγει ότι την ώρα της τραγωδίας κανένα μέσο δικό της δεν ήταν παρόν7! Τέλος, σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αναφέρεται χαρακτηριστικά: «...φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να κηρύξουν εγκαίρως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να αναπτύξουν επαρκή αριθμό κατάλληλων μέσων εγκαίρως για τη διάσωση των μεταναστών»8.

Τα ναυάγια στο Αιγαίο, στο Λιβυκό και στο Ιόνιο δεν μειώθηκαν με την έλευση της FRONTEX, ούτε βεβαίως και με αυτή του ΝΑΤΟ που έγινε μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μάλιστα αυτή ως διακηρυγμένη δήθεν αποστολή. Το ίδιο ισχύει και με τη δράση της στα σύνορα του Εβρου με την άγρια καταστολή και τις επαναπροωθήσεις. Για να μην αναλύσουμε άλλα περιστατικά στη Λαμπεντούζα (Ιταλία), στη Μάγχη (English Channel) και στα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας με τη Λευκορωσία. Ολα αυτά δεν αποτελούν κάποια «εξαίρεση» ή «έλλειψη» της FRONTEX, αλλά την πεμπτουσία της αντιδραστικής αποστολής της.

Εχουν ευθύνες τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον χαρακτηρισμό των μεταναστών ως εισβολέων νομιμοποιεί ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες. Η προκλητική βράβευση, από τον πρωθυπουργό, του επικεφαλής της FRONTEX την ώρα που παραιτούνταν και ξεκινούσαν «έρευνες» σε βάρος του, δείχνει τη συνενοχή. Ενώ η θητεία Πλακιωτάκη στο υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται ότι ενίσχυσε ή τουλάχιστον συγκάλυψε θύλακες ακροδεξιών που επιβαίνουν ακόμη και σε πλωτά του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι ξενοφοβικές φωνές διαφόρων φασιστοειδών, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των ξεριζωμένων, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα. Γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς.

Οι δήθεν φιλομεταναστευτικές φωνές της σοσιαλδημοκρατίας σε ΕΕ και Ελλάδα μέσω ΜΚΟ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μειώσουν τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα νεκρών. Αντίθετα, αυτοί συναποφάσισαν τη FRONTEX, αυτοί την κάλεσαν στις ελληνικές θάλασσες και οι ίδιοι τη συγκαλύπτουν και επιχειρούν να την «ξεπλύνουν», όταν προσανατολίζουν τις όποιες «έρευνες» που γίνονται εναντίον της στο πρόσωπο του απερχόμενου επικεφαλής, ως μοναδικού υπεύθυνου για τα «έργα και τις ημέρες» της. Αλλωστε το κολαστήριο της Μόριας θα θυμίζει πάντα την πραγματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους μετανάστες. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν χρειάζεται για άλλοθι τη FRONTEX. Μπορεί και μόνη της να υλοποιήσει εγκλήματα κατά των μεταναστών. Τα συγχαρητήρια του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού της Ισπανίας στους συνοριοφύλακες που κατέσφαξαν δεκάδες πρόσφυγες στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στο Μαρόκο τον Ιούνη του 2022, γράφτηκαν στην αμαρτωλή ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας και των «ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών».

ΚΚΕ πιο δυνατό και στις ευρωεκλογές την Κυριακή 9 Ιούνη 2024

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο αναδεικνύει ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, και είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Η ενίσχυση του μηχανισμού FRONTEX στα ελληνικά σύνορα με οπλισμό και αύξηση προσωπικού, αποτελεί σημάδι κλιμάκωσης της αντιδραστικής πολιτικής της Ενωσης και θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών και των προσφύγων. Η FRONTEX καμία δουλειά δεν έχει στα σύνορα της χώρας και πρέπει να καταργηθεί.

Πρέπει οι λαοί να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ΕΕ και στους κατασταλτικούς της μηχανισμούς, που αποτελούν εργαλεία για τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, την ένταση της καταστολής σε βάρος τους, της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών.

Ο ελληνικός λαός έχει μια σημαντική ευκαιρία στις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2024. Να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Για ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά, πολύ πιο δυνατό.

Παραπομπές:

1. Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης

2. Ο «χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΜΕΠ τ. 3ο 2019)

3. Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης (ΚΚΕ - 3/3/2020)

4. Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στη συζήτηση σχετικά με τη FRONTEX (ΚΚΕ - 3/12/2021)

5. Σχετικά με την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex και την επιχείρηση «ξεπλύματος» της αντιδραστικής της αποστολής (ΚΚΕ - 6/5/2022)

6. Ερωτήσεις που ζητούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου (ΚΚΕ - 20/06/2023)

7. FRONTEX statement following tragic shipwreck off Pylos (FRONTEX - 16/06/2027)

8. FRONTEX: Επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου (alt.gr - 04/02/2024)


Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ