Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Με νέα συλλαλητήρια συνεχίζεται ο αγώνας

Την Πέμπτη ξανά στους δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις οι φοιτητές | Νέα εισβολή των ΜΑΤ χθες στη Νομική του ΑΠΘ, κινητοποίηση - απάντηση των φοιτητών

RIZOSPASTIS

Με νέες Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και πολύμορφες κινητοποιήσεις, απαιτώντας «το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και επιμονή τον αγώνα ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το αγωνιστικό πρόγραμμα που χαράχτηκε κατά τον συντονισμό φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας συνεχίζεται αυτήν τη βδομάδα με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 12 μ. στα Προπύλαια. Συλλαλητήρια προγραμματίζονται ακόμα την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη (12 μ., Καμάρα), στην Πάτρα (12 μ., πλατεία Γεωργίου) και σε άλλες πόλεις.

Σε συνέχεια της πολύμορφης αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας δίνουν σήμερα το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Επόμενος σταθμός είναι η αποφασισμένη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Παράλληλα δηλώνουν στήριξη στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων σωματείων ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και συμμετοχή στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής Κοινότητας. Ακόμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις σε συντονισμό με άλλους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κάνοντας τον αγώνα τους υπόθεση όλης της κοινωνίας. Εξετάζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και την πανελλαδική απεργία, οργανώνουν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις.


«Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη απορριφθεί. Απαιτούμε να αποσυρθεί! Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ήδη ηττηθεί!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον αγώνα τους με καταστολή και εισαγγελείς. «Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας», τονίζουν για μία ακόμα φορά.

Στο κενό πέρασε η νέα επιχείρηση κλιμάκωσης της καταστολής στο ΑΠΘ

Εισβολή στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ πραγματοποίησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ νωρίς χθες το πρωί, προκειμένου να σταματήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Η νέα εισβολή των δυνάμεων καταστολής, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ενθάρρυνση του πρύτανη και της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής, έπεσε στο κενό, καθώς ύστερα από αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων οι αστυνομικοί υποχώρησαν, ενώ δεν έγινε καμία προσαγωγή.

Μαζική απάντηση στην εισβολή των ΜΑΤ έδωσαν αργότερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας τη στάση της διοίκησης αλλά και την κυβερνητική καταστολή απέναντι στην απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως αποφασίστηκε στη μαζική δημοκρατική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Νομική του ΑΠΘ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον πρύτανη του ΑΠΘ από εκπροσώπους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ. Τόσο ο πρύτανης, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους, όσο και ο κοσμήτορας της Νομικής σε ανακοίνωσή του και σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, επιχείρησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τη νέα εισβολή των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, με τον δεύτερο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

Καλώντας τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, αλλά και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής καταγγέλλουν την εισβολή των ΜΑΤ και σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν: «Η προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της Νομικής Σχολής, που χαιρέτισε την είσοδο των ΜΑΤ, έχουν μεγάλη ευθύνη για τα απαράδεκτα γεγονότα». Στη χτεσινή συνέλευση, αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Δευτέρα.

  • Σε σχόλιό της με αφορμή το περιστατικό, η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και διαλέγει την καταστολή απέναντι στο δίκιο των φοιτητών», προσθέτοντας: «Ο αγώνας φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων δυναμώνει, γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια, γιατί βασίζεται σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ