Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ
Με κάθε μέσο κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα, συνεχίζονται οι κατά τόπους κινητοποιήσεις

Το μπλόκο της Ελασσόνας
Το μπλόκο της Ελασσόνας
Σε τρίωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μπράλου Φθιώτιδας προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα μπλόκα της Στερεάς και της Εύβοιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και προετοιμάζοντας το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα» και άλλα ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που βροντοφώναζαν οι αγρότες ανεβαίνοντας στο οδόστρωμα της Εθνικής και στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από το μπλόκο της Λαμίας κινήθηκαν με μικρό αριθμό τρακτέρ, μελισσοκομικά φορτηγά και αγροτικά οχήματα μέχρι τον κόμβο του Μπράλου, όπου αντάμωσαν με συναδέλφους τους, εκπροσώπους από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Κάστρου, του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, του Μοδίου Τιθορέας και της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο του συντονισμού του αγώνα.

Η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παρέμεινε κλειστή στο ύψος του κόμβου του Μπράλου από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., όπως και ο δρόμος Μπράλος - Ιτέα. Επίσης οι αγρότες έκλεισαν το παράπλευρο οδικό δίκτυο, το οποίο έδιναν σε κυκλοφορία ανά διαστήματα.

Από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον Μπράλο
Από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον Μπράλο
«Είμαστε εδώ κλιμακώνοντας τον αγώνα μας και παράλληλα προετοιμάζουμε την κάθοδο στην Αθήνα», δήλωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, ο οποίος εκπροσώπησε το μπλόκο της Κηρίνθου στην κινητοποίηση αποκλεισμού της Εθνικής Οδού στον κόμβο του Μπράλου.

Στην ευρηματικότητα των αγροτών αναφέρθηκε ο Κώστας Δουμπιώτης από το μπλόκο της Αταλάντης, προκειμένου να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να εμποδίσει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. «Οπως φάνηκε και στην Αταλάντη, τα τρακτέρ μπορούν να περάσουν από παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης των αγροτών, που επιμένουν στα αιτήματα που έχουν καταθέσει.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων της περιοχής, ανάμεσά τους αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πολίτη. Επίσης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Οικονόμου, καθώς και φοιτητές των σχολών της Λαμίας, που κι αυτοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενάντια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μπράλος
Μπράλος
Δίπλα τους και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμική συνεχίστηκαν κατά το Σαββατοκύριακο οι κατά τόπους κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων στα μπλόκα της Στερεάς και της Εύβοιας.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Τη συμμετοχή τους με όλους τους τρόπους στο σημερινό μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προετοίμασαν όλες τις προηγούμενες μέρες, με σειρά πολύμορφων δράσεων, οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στον κόμβο Χαλίκι, στήνοντας νέο μπλόκο. Με μαζική κινητοποίηση χθες, σπάζοντας την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού (Ιωαννίνων - Αντίρριου) στο ύψος του κόμβου, με τρακτέρ αλλά και με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πάνω στο οδόστρωμα. Μαζί τους ενώθηκαν αγρότες από το μπλόκο της Ερμίτσας το πρωί της Δευτέρας με τα τρακτέρ και μηχανήματά τους, τονίζοντας ότι σήμερα θα βρεθούν μαζικά και από τα δύο μπλόκα, από όλο τον νομό, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Αναχωρήσεις λεωφορείων θα πραγματοποιηθούν από την Ερμίτσα (12 μ.) και από άλλα σημεία.

Πύργος Ηλείας
Πύργος Ηλείας
Στην Ηλεία, καθημερινές ήταν οι ενημερώσεις στο μπλόκο Αγίου Γεωργίου έξω από τον Πύργο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συμβολικοί αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού προς Πάτρα. Χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας στον Πύργο, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις τους. Μπλόκο στήθηκε από αγροτοκτηνοτρόφους και στον κόμβο των Λεχαινών, όπου χθες έγινε και συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού.

Στην Αχαΐα, καθημερινοί είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της παλιάς και της νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, με αφετηρία το μπλόκο της γέφυρας Σελινούντα. Δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, με παρουσία στον χώρο αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, εργατικά συνδικάτα, συνταξιουχικοί και φοιτητικοί σύλλογοι.

Μία από τις μαζικότερες συμμετοχές σε αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να έχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία.

Στην Ηπειρο

Στην Ηπειρο, χθες το απόγευμα αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και των μπλόκων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίαζε στην Τρίπολη, απαιτώντας να υιοθετηθούν τα αιτήματά τους.

Κρήτη: Οι αγρότες μπαίνουν στο βαπόρι για Πειραιά
Κρήτη: Οι αγρότες μπαίνουν στο βαπόρι για Πειραιά
Παράλληλα, με λεωφορεία και αυτοκίνητα δίνουν αγωνιστικό «παρών» στην Αθήνα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Στο μεταξύ τις προηγούμενες μέρες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, στα Γιάννενα αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο Καλπάκι, ενώ πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου προς την Κόνιτσα και την Κακαβιά το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το μεσημέρι. Στην Ηγουμενίτσα οι αγρότες παραμένουν έξω από το λιμάνι, προχωρώντας σε επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς. Αντίστοιχα, στην Πρέβεζα, στο μπλόκο του Λούρου, καθημερινοί είναι οι αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Αρτας - Πρέβεζας.

Από την Κρήτη

Μαζικό και δυναμικό «παρών» ετοιμάζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και από την Κρήτη στο σημερινό μεγάλο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από το Ηράκλειο και τα Χανιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, και χθες το απόγευμα επιβιβάστηκαν στα βαπόρια.

Μαχητικά και στην Κεφαλονιά

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Αργοστόλι πραγματοποίησαν χθες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, φτάνοντας μέχρι την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, την οποία απέκλεισαν συμβολικά για αρκετή ώρα. Στην είσοδό της έριξαν συμβολικά μπάλες με σανό, γάλα αλλά και δίχτυα αλιείας, τονίζοντας ότι κινδυνεύει συνολικά η ύπαρξή τους.

Ανανέωσαν ταυτόχρονα το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ., με συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στο λιμάνι του Αργοστολίου, στον χώρο όπου δένουν τα φεριμπότ.

Μαζί τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σπύρο Καμπίτση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ