Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται τα παζάρια στη σκιά του ισραηλινού τελεσίγραφου

Νέο «στοπ» από τις ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός. Στο Κάιρο ο Χανίγια της Χαμάς για διαπραγματεύσεις

Φουντώνουν τα διπλωματικά παζάρια και οι αντιπαραθέσεις, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τη σφαγή στη Γάζα και ετοιμάζεται με τελεσίγραφα να επιτεθεί στη Ράφα.

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη παρουσιάστηκαν χτες δύο σχέδια αποφάσεων από την Αλγερία, εκ μέρους των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, και τις ΗΠΑ, που υποστήριζε το αίτημα για «προσωρινή παύση πυρός το συντομότερο δυνατόν», με όρο την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων.

Τελικά η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ εμπόδισε για άλλη μια φορά την υιοθέτηση απόφασης που ζητούσε άμεση «ανθρωπιστική εκεχειρία». Συγκεκριμένα, το αλγερινό σχέδιο ψηφίστηκε από 13 χώρες του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε αποχή. Ως εκ τούτου δεν υιοθετήθηκε λόγω του αμερικανικού βέτο.

Νωρίτερα, αντίθετος με την απειλή ενός ακόμη βέτο από τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, που είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο να εμποδίσουν το αλγερινό σχέδιο απόφασης επειδή «οι φόνοι συνεχίζονται, η ανθρωπιστική καταστροφή εξακολουθεί να ξεδιπλώνεται και ακούμε δυνατές κραυγές σε όλο τον κόσμο για να τερματιστεί αυτή η τραγική κατάσταση».

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, από την πλευρά του τόνισε πως οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε κάθε σχέδιο απόφασης που ζητά εκεχειρία στη Γάζα γιατί βάζουν πάνω απ' όλα τη γεωπολιτική τους ατζέντα στη Μέση Ανατολή και όχι την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων ή των ομήρων.

Χτες πάντως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μεταβαίνει σε Αίγυπτο και Ισραήλ ειδικός απεσταλμένος για να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις. Μιλώντας ωστόσο στο δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απέρριψε τις πιέσεις για συμφωνία συμβιβασμού που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να το κάνει με οποιοδήποτε κόστος.

Οι ακροάσεις στο Δικαστήριο του ΟΗΕ

Παράλληλα στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη συνεχίστηκαν χτες για δεύτερο 24ωρο οι ακροάσεις των επιχειρημάτων δεκάδων χωρών που στρέφονται κατά της συνέχισης της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Οχθης.

Πολλοί ομιλητές υπενθύμισαν τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ το 1971 κατά την οποία χαρακτήρισε παράνομη τη συνέχιση της κατοχής της Ναμίμπια από τη Νότια Αφρική (επί ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ) και πως έπρεπε να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα και την κατοχική διοίκηση από τη χώρα.

Η Ναμίμπια κατά το παρελθόν ήταν γνωστή ως «Νότια Δυτική Αφρική» και ήταν γερμανική αποικία. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιήλθε υπό την άμεση διοίκηση της ρατσιστικής κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Το 1969 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιέγραψε τη συνέχιση κατοχής της Ναμίμπια από τη Ν. Αφρική «παράνομη» και απαίτησε τον τερματισμό της.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ Μάλικι, κάλεσε το δικαστήριο να εξασφαλίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε αυτοδιάθεση, χαρακτηρίζοντας την κατοχή της Δυτικής Οχθης και άλλων παλαιστινιακών εδαφών «παράνομη», που θα πρέπει να σταματήσει «αμέσως, πλήρως και άνευ όρων».

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα επιχειρήματα της Βολιβίας, της Βραζιλίας, του Μπελίζ, της Χιλής, της Νότιας Αφρικής, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Μπαγκλαντές. Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του Νοτιοαφρικανού πρέσβη στην Ολλανδία, που κατέθεσε μεταξύ άλλων πως η σημερινή ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης και της Γάζας είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Συνολικά 52 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί έχουν ζητήσει να μιλήσουν κατά της συνέχισης της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη στο Διεθνές Δικαστήριο. Η διαδικασία ακροάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 Φλεβάρη και μετά από μήνες οι δικαστές θα ανακοινώσουν μία γνωμοδότηση, όχι νομικώς δεσμευτική κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι απών από τις ακροάσεις αυτές. Περιορίστηκε να στείλει μία πεντασέλιδη επιστολή υποστηρίζοντας πως θα είναι επιβλαβείς οι προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και της σύγκρουσης, κατηγορώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για «προκατάληψη».

O Χανίγια στο Κάιρο

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζονται στο Κάιρο οι διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας της Χαμάς με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγια και Αιγυπτίων αξιωματούχων «για την πολιτική κατάσταση τώρα και την κατάσταση στην περιοχή» σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου. Ο Χανίγια είπε πως θα συζητήσει τις προσπάθειες ανάσχεσης της επίθεσης στη Γάζα, της παροχής βοήθειας στους αμάχους και «την επίτευξη των στόχων του παλαιστινιακού λαού».

Σε μία σπάνια δήλωσή του για την κατάσταση στη Γάζα προέβη χτες ο Βρετανός πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουίλιαμ, που τόνισε πως θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι αλλά και να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή περιοχή, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για το τρομερό κόστος σε ανθρώπινες ζωές στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής αφότου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ