Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στερνό «αντίο» στον Δήμο Μούτση

Με συγκίνηση τον αποχαιρετά το ΚΚΕ

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο σπουδαίος Δήμος Μούτσης, ο οποίος ευτύχησε να συνδέσει το όνομά του με σπουδαία τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ. Ενας μεγάλος συνθέτης, ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική και η επιθυμία του να τη διδαχτεί τον οδήγησαν στις πόρτες του ωδείου. Ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική σε ένα μικρό βιολάκι, όπως έλεγε ο ίδιος.

Η «βαριά» και αυστηρή ατμόσφαιρα του ωδείου δεν τον γεμίζει, τον δυσανασχετεί... Ολα αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο. Η γνωριμία μαζί τους, οι συζητήσεις και η παρέα με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Τσαρούχη. Ειδικά η φιλία του με τον Γκάτσο τον καθόρισε. «Ο,τι είχα κάνει τότε, ό,τι είχα διαμορφώσει μέχρι τότε άλλαξαν τελείως...».

Ο Γκάτσος ήταν αυτός που τον πήγε στο στούντιο, όταν του έδωσε «δύο μελωδιούλες» του. Το πρώτο τραγούδι του που ηχογραφήθηκε ήταν το «Μέσα στο σπίτι», που ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Και έτσι ξεκίνησε η διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι...

Μαζί με τον Γκάτσο δημιούργησαν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια, όπως «Με ένα παράπονο», «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα», «Αύριο πάλι». Το 1970 κυκλοφορεί τον δίσκο «Επιστροφή» σε ενορχήστρωση Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την πρωτοεμφανιζόμενη Δήμητρα Γαλάνη. Την ίδια εποχή κυκλοφορεί και το «Αυτά τα χέρια», αλλά και «Στην Ελευσίνα μια φορά».

Το 1971 κυκλοφόρησε ο «Αγιος Φεβρουάριος» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένας δίσκος - σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, καθώς και ο «Συνοικισμός Α» με ερμηνευτές τους Βίκυ Μοσχολιού και Αντώνη Καλογιάννη. Ακολουθούν οι «Μαρτυρίες», που περιλαμβάνουν τραγούδια που έκοψε η λογοκρισία την περίοδο της χούντας, η «Τετραλογία» σε ποίηση των Ρίτσου, Καβάφη, Καρυωτάκη και Σεφέρη, η «Εργατική Συμφωνία» για το θεατρικό «Απεργία» του Γιώργου Σκούρτη κ.ά.

Το 1981 κυκλοφόρησε το «Φράγμα» με τον ίδιο και την Σωτηρία Μπέλλου στο τραγούδι με τα αγαπημένα «Δε λες κουβέντα» και «Ειρηνούλα». Ακολούθησαν το «Να!», το «Ταξιδιώτης του Παντός» και το «Για πούλημα λοιπόν!».

Ο Δήμος Μούτσης μάς αφήνει και ένα έργο υψηλών απαιτήσεων

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Δ. Μούτση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Δήμο Μούτση, έναν εμπνευσμένο μουσικοσυνθέτη που με το υψηλής ποιότητας έργο του άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι συμβάλλοντας σοβαρά στην εξέλιξή του. Με το εμβληματικό έργο του "Αγιος Φεβρουάριος" του 1971, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μητροπάνο και Πετρή Σαλπέα, άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική δισκογραφία.

Ο Δήμος Μούτσης αντιμετώπιζε με ταπεινότητα, μέτρο και αυτογνωσία τη δημιουργία του. Αρνούμενος την επανάληψη αναζητούσε πάντα να φέρει κάτι νέο και πρωτότυπο στη μουσική του. Αυτή του η δημιουργικότητα είναι που του επέτρεψε να κατοχυρώσει ένα εντελώς προσωπικό στίγμα. Τα πασίγνωστα τραγούδια του - συχνά με στίχους σπουδαίων στιχουργών μας - πολυαγαπιούνται από το μεγάλο λαϊκό κοινό, τραγουδιούνται όχι μόνο στις παρέες, αλλά και στις εργατικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Δίπλα σ' αυτά ο Δήμος Μούτσης μάς αφήνει και ένα έργο υψηλών απαιτήσεων με εξαιρετικές μελοποιήσεις σε έργα κορυφαίων ποιητών μας. Αξέχαστος θα μας μείνει κι αυτός και τα τραγούδια του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον άνθρωπο που έφερε την ποίηση στο στίχο...(2017-09-26 00:00:00.0)
Τελευταία παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα»(2017-05-19 00:00:00.0)
«Ο Γκάτσος που αγάπησα»(2017-03-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-04-29 00:00:00.0)
«Κιβωτός» τραγουδιών και μνήμης(2006-06-23 00:00:00.0)
Ποίηση με τη φωνή του Γ. Μπιθικώτση(2003-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ