Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ
1η Συνάντηση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»

Την Κυριακή 14 Απρίλη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι | Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την πλούσια πείρα από διοργανώσεις όπως τα παιδικά φεστιβάλ, οι κατασκηνώσεις κι άλλες δράσεις για παιδιά, έρχεται κάτι νέο και πολύ ξεχωριστό. Το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο» καλεί κάθε παιδί Δημοτικού και Γυμνασίου να συμμετάσχει σε μία μεγάλη και πολύμορφη συνάντηση - εκδρομή: Για μία ολόκληρη μέρα εκατοντάδες παιδιά Γ' Δημοτικού έως και Β' Γυμνασίου θα συναντηθούν, θα μιλήσουν, θα παίξουν, θα εκφραστούν με διάφορους τρόπους και μορφές, θα ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για όλα όσα τα απασχολούν.

Το ραντεβού έχει οριστεί την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11.30 το πρωί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Τον λόγο παίρνουν τα ίδια τα παιδιά!

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τα ίδια τα παιδιά θα παρουσιάσουν σύντομες ομιλίες γύρω από τις θεματικές «Γνώση - σχολείο - επιστήμη» και «Περιβάλλον». «Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει», είχε πει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν και οι μικροί μας φίλοι καλούνται να το υποστηρίξουν: Πώς νιώθουν καθημερινά στο σχολείο; Τι περιμένουν από τον δάσκαλο ή την δασκάλα τους; Πώς θα γνωρίσουμε τον κόσμο για να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε; Τι σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον; Πώς και γιατί καταστρέφεται;


Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα οδηγήσουν τη σκέψη των παιδιών και, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, «έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά. Είμαστε σίγουροι πως θα ακουστούν σκέψεις που θα αποπνέουν ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και αισιοδοξία, δηλαδή σκέψεις και απόψεις βαθιά ανθρώπινες, που τις έχει μεγάλη ανάγκη ο κόσμος μας σήμερα».

Επίσκεψη στο Μουσείο Βιομηχανικού Φωταερίου

Τι σημαίνει ότι ο κόσμος ανήκει στον εργαζόμενο άνθρωπο; Πώς παράγονται όλα όσα έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ζήσει; Ποιος ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας; Μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος όμορφος και δίκαιος για όλους; «Σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος για να θίξουμε αυτά τα ερωτήματα με τα παιδιά είναι μέσα από τη βιωματική ξενάγηση σε έναν ξεχωριστό βιομηχανικό χώρο της πόλης μας, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ευρώπη, μέσα στο οποίο θα ακολουθήσουμε τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θα θαυμάσουμε τα μηχανήματα και θα γνωρίσουμε τις συνθήκες ζωής και εργασίας εκεί. Η επίσκεψη στο Μουσείο είναι μια συνολική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις: Τα παιδιά θα ακούσουν ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του εργοστασίου και θα αγγίξουν τις μηχανές, που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με Ενέργεια και φως όλη την πόλη».

Βιωματικά εργαστήρια - workshops

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν ιστορίες βιβλίων και θεατρικά παιχνίδια, ώστε τα παιδιά ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων, αναλαμβάνοντας ρόλους και λύνοντας γρίφους, να βρουν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως «γιατί γίνονται πόλεμοι σήμερα και πώς μπορούμε να τους σταματήσουμε;». Και, κυρίως, να πουν ιδέες και προτάσεις για το πώς θέλουν να συνεχίσουν να συναντιούνται οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στην περιοχή τους: Τι σημαίνει για τα παιδιά ομάδα, φιλία; Πώς θα γίνουν περισσότεροι οι φίλοι του περιοδικού; Ποιες δράσεις θέλουν να αναλάβουν στη γειτονιά τους;

Τα παιδιά, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», είναι οι καλύτεροι κριτές του

Στο πρόγραμμα της Συνάντησης ξεχωρίζουν παιχνίδια και δραστηριότητες μέσα από τα οποία τα παιδιά θα εκφράσουν τη γνώμη τους για το ίδιο το περιοδικό και τις πρωτοβουλίες που οργανώνει. Ποιες σελίδες του περιοδικού τούς αρέσουν και τα διευκολύνουν στο διάβασμά τους, και ποιες όχι; Τι είναι αυτό που τους λείπει και θα ήθελαν να διαβάσουν στις σελίδες του; Πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των παιδιών με το περιοδικό και μεταξύ τους κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας κάθε τεύχους; Τι θα κρατούσαν και τι θα άλλαζαν από τα μεγάλα ραντεβού στις παιδικές κατασκηνώσεις και στους χώρους του «κόκκινου Αερόστατου» στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»;

«Ιδιαίτερος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε στα παιδιά την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια μεγαλύτερη συλλογικότητα με κοινές αξίες και στόχους. Η Συνάντηση είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε κάθε παιδί Δημοτικού και Γυμνασίου να συναντηθεί με εκατοντάδες άλλα παιδιά που ζουν στην ίδια πόλη και μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως έχουν κάτι κοινό: Μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις για τη ζωή, τις ίδιες αξίες και ιδανικά, τα ίδια όνειρα. Και, ακόμα περισσότερο, θέλουν να γίνουν κομμάτι μιας συλλογικότητας που αυτά που πιστεύει τα κάνει πράξη».

Οι ετοιμασίες γι' αυτήν τη διαφορετική και πολλά υποσχόμενη ολοήμερη εκδρομή στο κέντρο της Αθήνας έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς, με πολλές εκπλήξεις να αποκαλύπτονται όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής της 1ης Συνάντησης των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ή να στείλετε mail στο kokkinoaerostato@gmail.com.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ