Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ε.Τ., ο εξωγήινος»

Αρχές της δεκαετίας του '80 ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, κόστους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, βγαίνει στη μεγάλη οθόνη και κατακτά τον τίτλο της δημοφιλέστερης ταινίας του Χόλιγουντ. Κερδίζει τέσσερα βραβεία Οσκαρ, γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο και παράλληλα κερδίζει μια θέση σαν μια από τις «κλασικές» ταινίες της μεγάλης οθόνης.

Η ιστορία γνωστή. Ο Ελιοτ, ένα μοναχικό αγόρι της Καλιφόρνιας δέχεται έναν απρόσμενο επισκέπτη από έναν άλλο πλανήτη, που χάνεται στη Γη. Ενώ ο Ελιοτ προσπαθεί να βοηθήσει τον περίεργο επισκέπτη και φίλο του να επικοινωνήσει με το σπίτι του για να σωθεί, πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασισμένους επιστήμονες και κυβερνητικούς πράκτορες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το φίλο του για τους δικούς τους σκοπούς. Αυτή η προσπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα μια περιπέτεια και μια συγκινητική φιλία, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άγνωστο επισκέπτη και τον Ελιοτ.

Είκοσι χρόνια μετά ο φοβερός εξωγήινος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ανανεωμένος ψηφιακά και εμπλουτισμένος με καινούριες σκηνές που ποτέ δεν είδαμε.

«Ποτέ δεν ήθελα να φτιάξω μια καινούρια ταινία του Ε.Τ. αλλά νομίζω ότι θα ήταν υπέροχα να επανεκδοθεί το φιλμ στην επέτειο των 20 χρόνων του, λίγο εμπλουτισμένο έτσι ώστε να ευχαριστήσω εκτός από την τελειομανία που κρύβεται μέσα μου, ένα καινούριο και ένα παλιό κοινό. Εχω δει το φιλμ τόσες φορές και πάντα στεκόμουν σε κάποια σημεία που μόνο εγώ θα μπορούσα να προσέξω».

Αυτά δήλωνε ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες της μεγάλης οθόνης με το μοναδικό χάρισμα να μεταμορφώνει το φόβο σε μαγεία, λίγο πριν ο πιο αξιαγάπητος εξωγήινος της μεγάλης οθόνης συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια «ζωής».

Η ψηφιακή τεχνολογία την οποία τόσο πιστά υπηρέτησε ο Σπίλμπεργκ σε όλες του τις ταινίες έως πρόσφατα στην «Τεχνητή νοημοσύνη» του δίνει τώρα την ευκαιρία να ξαναγυρίσει την αγαπημένη του ταινία εμπλουτισμένη με ειδικό εφέ και επεξεργασμένο ψηφιακό ήχο. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει ανάμεσα στον Ελιοτ και τον ασυνήθιστο επισκέπτη από άλλον πλανήτη. Απλά έγιναν ορισμένες «διορθώσεις» ώστε το αγαπημένο τερατάκι να γίνει πιο ζωντανό και ρεαλιστικό. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας έγιναν πιο ρεαλιστικά τα πλάνα που δείχνουν τον Ε.Τ. να τρέχει στο δάσος ή να πίνει μπίρες και να ξεσηκώνει το δωμάτιο του Ελιοτ. Επίσης ξαναγυρίστηκαν οι σκηνές με το ιπτάμενο ποδήλατο. Αυτή τη φορά με πραγματικούς ηθοποιούς, που παίρνουν τη θέση των πλαστικών φιγούρων που είχαν χρησιμοποιηθεί πριν δέκα χρόνια. Το διαστημόπλοιο που φτάνει στη Γη γίνεται πιο εντυπωσιακό και οι ατάκες του εξωγήινου εκφέρονται πλέον από τα χείλη του Ε.Τ.

Επιπλέον στην επετειακή έκδοση του «Ε.Τ.» θα μπορέσουμε να δούμε τρία λεπτά αχρησιμοποίητου υλικού, όπως μια σκηνή που δείχνει τον εξωγήινο και τον Ελιοτ να παίζουν στην μπανιέρα και μια άλλη που μας παρουσιάζει τη μητέρα του Ελιοτ να τον ψάχνει απεγνωσμένα τη βραδιά που έχει φύγει με τον «Ε.Τ.».

Αναζωογονημένος, λοιπόν, ο πιο διάσημος εξωγήινος του εμπορικού Χόλιγουντ, επιστρέψει για άλλη μια φορά στις αίθουσες. Αυτή τη φορά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος, αλλά το ίδιο αξιαγάπητος και ανεξερεύνητος μας προσκαλεί να τον παρακολουθήσουμε ευχάριστα και να μας θυμίσει μαγικές στιγμές από το παρελθόν.

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 1982. Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Με τους: Ντι Ουάλας Στόουν, Πίτερ Κόγιοτ, Ντρου Μάριμπορ, Χένρι Τόμας.


Κ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ