Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ
Παρεμβάσεις σε μεγάλες αλυσίδες που λειτούργησαν την Καθαρά Δευτέρα

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τον «χορό» της δουλειάς 365 μέρες τον χρόνο, την κατάργηση και τυπικά αργιών και Κυριακών, σέρνουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που επέλεξαν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ακόμα και την Καθαρά Δευτέρα, προκαλώντας αντιδράσεις με παρεμβάσεις και αγωνιστικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ της πολυεθνικής «Lidl», ενάντια στη λειτουργία την προχτεσινή αργία της Καθαράς Δευτέρας, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου.

Μέλη του Συνδικάτου μοίρασαν ανακοινώσεις στο προσωπικό, κάλεσαν ταυτόχρονα σε αλληλεγγύη τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα υπερασπιζόμενα τα δικαιώματά τους. «Είναι προκλητικοί γιατί την ίδια στιγμή που γίνεται λόγος για 15 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι λιώνουν στη δουλειά με κάθε μορφή ευέλικτης σχέσης εργασίας, παίζουν κορόνα γράμματα με την υγεία και την ασφάλειά τους και μετά βίας ο μισθός που παίρνουν τους βγάζει μέχρι τα μισά του μήνα.

Είναι προκλητικοί γιατί αντί οι εργαζόμενοι να περάσουν την ημέρα με την οικογένεια και τα παιδιά τους,τους αναγκάζουν να δουλέψουν, όταν καθημερινά τους εξοντώνουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την εργασία Κυριακές», τόνισε το σωματείο απαιτώντας «όχι δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες».

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Σημειώνοντας ότι η εργοδοσία θέλει να διαμορφώνεται το ωράριο και η ζωή των εργαζομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους, την ίδια στιγμή που οι εργατοϋπάλληλοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν με κάθε είδους ευέλικτη σχέση, κάλεσαν να μη δώσει κανένας τη συγκατάθεσή του, να βρεθεί απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να γενικευτεί παντού αυτή η τακτική να απελευθερωθούν ωράρια.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Κωνσταντίνου, ενώ έγινε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του σωματείου που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες.

Στην Πρέβεζα

Παρέμβαση ενάντια στο άνοιγμα καταστήματος super market της αλυσίδας «My Market» την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποίησε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας. Την κινητοποίηση στήριξαν και άλλα σωματεία, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους που καλέστηκαν να πάνε για δουλειά.

Οπως σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, «η Καθαρά Δευτέρα ήταν για πολλά χρόνια μέρα αργίας στο εμπόριο. Πλέον αρκετά καταστήματα super market, όπως "Lidl", "My market", "Market in", υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εργάζονται την Καθαρά Δευτέρα, αξιοποιώντας το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων που επιτρέπει στους μεγαλοεργοδότες του κλάδου να απασχολούν όσο και όποτε θέλουν τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «το ξήλωμα του πουλόβερ έχει αρχίσει με την κατάργηση της Κυριακής αργίας, μια κατάσταση που πάει χέρι χέρι με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις τσακισμένες Συλλογικές Συμβάσεις, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα 4ωρα - 6ωρα, τις επιπλήξεις, τις αξιολογήσεις του προσωπικού, την εργοδοτική πίεση και τρομοκρατία». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η συλλογική και οργανωμένη πάλη μέσα από το σωματείο, ώστε να ορθωθεί τείχος προστασίας και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων.

Τέλος, το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας «να σταματήσουν να πετάνε χαρταετό και να προχωρήσουν στην άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Καθαράς Δευτέρας και της Κυριακής ως ημερών αργίας», αλλά και το ΣΕΠΕ «να προχωρήσει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και να εξασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος που θα πιεστεί να πάει για δουλειά την Καθαρά Δευτέρα, δεν θα χρεωθεί ρεπό ή άδεια και θα πληρωθεί με την αντίστοιχη προσαύξηση 75 τοις εκατό στο ημερομίσθιό του λόγω αργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ