Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Απειλή μαζικού λιμού για 18 εκατομμύρια Σουδανούς

Αντιμέτωπο με την απειλή μαζικού λιμού είναι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του σουδανικού λαού, 11μισι μήνες από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου 2023, ανάμεσα στον Σουδανό Πρόεδρο και αρχηγό του τακτικού στρατού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τον αρχηγό των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», Μοχάμεντ Χ. Ντάγκαλο.

Η Εντεμ Γουοσόρνου, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς, τόνισε πως το Σουδάν υφίσταται «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας». Η ίδια κατήγγειλε τη διεθνή αδιαφορία και απραξία, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταλείψει στην τύχη του τον σουδανικό λαό και πως η έκκληση που έκανε στις αρχές τρέχοντος μηνός το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός δεν είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα.

Υπολογίζεται πως μένουν συχνά νηστικοί για περισσότερο από μια μέρα πάνω από 18 εκατομμύρια Σουδανοί που αντιμετωπίζουν «οξεία διατροφική ανασφάλεια», σε αριθμό υψηλότερο κατά 10 εκατομμύρια από το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2023, πριν καν αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος. Εκτιμάται επίσης πως ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 730.000 παιδάκια που υποφέρουν επίσης από οξύ υποσιτισμό.

Αυτά ενώ ένα μεγάλο μέρος των Σουδανών εκτοπισμένων αμάχων και των προσφύγων πέφτει θύμα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ενώ συχνές είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Τζουλιέτα Βαλς Νόις ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην αρχή της βδομάδας με τον Τσαντιανό πρωθυπουργό πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 47 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στα εκατομμύρια Σουδανών προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε όμορες χώρες, όπως το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Από τις 15 Απριλίου 2023 υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Σουδανοί (οι περισσότεροι άμαχοι) και έχουν μείνει χωρίς δουλειά, εισοδήματα και τρόφιμα πάνω από 25.000.000 άμαχοι, που είναι περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ