Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΤΣΥΦΟΥ
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από κατολίσθηση βράχων 500 τόνων!

Συχνό φαινόμενο οι κατολισθήσεις στο νησί, αλλά «πάμε κι όπου βγει» από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια

Η κατολίσθηση στο φαράγγι αχρήστευσε τον επαρχιακό δρόμο που εξυπηρετεί την περιοχή
Η κατολίσθηση στο φαράγγι αχρήστευσε τον επαρχιακό δρόμο που εξυπηρετεί την περιοχή
Εγκληματικές είναι οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας Κρήτης για την έλλειψη ολοκληρωμένων έργων προστασίας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού από κατολισθήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου μεγάλα τμήματα των δρόμων διασχίζουν φαράγγια και βραχώδη βουνά.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο και σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ηδη από το 2019, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου και ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας προειδοποιούσαν για λανθασμένη διαχείριση του κινδύνου από την Περιφέρεια Κρήτης, χωρίς να εισακουστούν.

Τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα και στοιχίζουν ακόμα και ζωές. Οπως η κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά της Σητείας, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν ένας βράχος καταπλάκωσε το διαμέρισμά της. Πριν μερικούς μήνες, επίσης, στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι έπεσε ένας βράχος πάνω σε αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Αλλά και στο Φαράγγι της Σαμαριάς τον προηγούμενο Αύγουστο, η κατολίσθηση ενός βράχου έγινε αιτία να τραυματιστεί σοβαρά τουρίστας.

Τελευταίο ...κατόρθωμα της πολιτικής τού «πάμε κι όπου βγει», είναι η αποκόλληση βράχων 500 τόνων στο φαράγγι του Κοτσυφού, στο νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης, κατά μήκος ενός πολυσύχναστου επαρχιακού δρόμου, που εξυπηρετεί χωριά της περιοχής και οδηγεί στη δημοφιλή παραλία του Πλακιά.

Ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται χειμώνα - καλοκαίρι και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, επειδή η ώρα που έγινε η κατολίσθηση ήταν προχωρημένη. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν η κατολίσθηση συνέβαινε νωρίτερα ή τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει συνεχής κίνηση ΙΧ αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, σε έναν στενό δρόμο, πάνω από τον οποίο κρέμονται απειλητικά τα βράχια.

Μετά την κατολίσθηση, η περιοχή του νότιου Ρεθύμνου συνδέεται πλέον με έναν μόνο δρόμο με τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, μέσα από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, στο οποίο επίσης πέφτουν βράχοι σε καθημερινή βάση.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Κρήτης, τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και δημοτικούς συμβούλους, πραγματοποίησαν την προηγούμενη Κυριακή αυτοψία στο Φαράγγι του Κοτσυφού.

Διαπίστωσαν την τεράστια ζημιά, αλλά και την επισφαλή πρακτική που υιοθετήθηκε για να «ντυθεί» ο βράχος με πλέγμα δυναμικότητας μόλις 10 τόνων.

Στη συνάντηση με κατοίκους της περιοχής, η αγανάκτηση ξεχείλισε. Οπως ανέφεραν, «δεν μπορούμε να ζούμε στην ανασφάλεια. Τον συγκεκριμένο δρόμο διασχίζουν καθημερινά δύο σχολικά λεωφορεία με τα παιδιά μας και στη σεζόν που ξεκινάει σε έναν μήνα μετακινούνται χιλιάδες επισκέπτες και από τα δύο φαράγγια.

Ζητάμε την άμεση διάνοιξη του δρόμου με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Μπορεί την επόμενη φορά να θρηνήσουμε ζωές. Τώρα να δώσουν κονδύλια για μελέτες και για έργα που θα λύσουν το πρόβλημα μια κι έξω».

Μιλώντας στους κατοίκους, ο Μανώλης Συντυχάκης υπενθύμισε ότι από το 2017 έχουμε επαναλαμβανόμενες πλημμύρες σε όλη την Κρήτη, αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα και οι μελέτες είναι ανύπαρκτες. «Από μακριά φαίνεται ότι και στα φαράγγια η υλοποίηση των όποιων έργων έγινε με τη λογική του κόστους - οφέλους, ενώ όταν είναι για έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγουν διάπλατα οι κάνουλες της χρηματοδότησης».

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μετά από Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την περιφερειακή αρχή να ρίχνει το φταίξιμο στα ...απρόβλεπτα περιβαλλοντικά φαινόμενα!

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή οφείλεται "σε υπέρβαση των δομικών υλικών που προέβλεπε η μελέτη", αλλά δεν είπε γιατί η μελέτη περιορίστηκε σε φράχτη με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι σε κατάλληλο να απορροφήσει μεγαλύτερη ενέργεια, αφού είναι γνωστή η επικινδυνότητα της κατάστασης στο φαράγγι.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια τώρα απευθύνεται σε τεχνικούς συμβούλους και ειδικούς (...) Το ερώτημα είναι γιατί τώρα και όχι πριν την καταστροφή. Επιπλέον, έγιναν αναφορές στην περιορισμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, την οποία όμως όχι μόνο δεν κατήγγειλε η περιφερειακή αρχή, αλλά αποδέχτηκε την κλοπή από τις κυβερνήσεις των θεσμοθετημένων πόρων και δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα για τις ανάγκες του κρητικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ