Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σαλώμη» αλά Σάουρα

Μία Σαλώμη τελείως διαφορετική από τη μονοδιάστατη προσωπικότητα που προτείνει η εκκλησιαστική μυθολογία, υπόσχεται να αποδώσει ο μεγάλος Ισπανός σκηνοθέτης, Κάρλος Σάουρα, με το ομώνυμο χορόδραμά του, που θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, στις 31 Μάη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο Σάουρα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του ημερήσιου ταξιδιού του - «αστραπή» στην Αθήνα, περιέγραψε τη «Σαλώμη» του σαν μια γυναίκα «γήινη», γεμάτη φλόγα, πάθος και βαθιά ερωτική, η οποία ερωτεύεται έναν «μύστη», τον Ιωάννη Βαπτιστή, έναν άνθρωπο τελείως αντίθετο από αυτήν. Ο Ιωάννης θα εμφανιστεί σε ορισμένες στιγμές έτοιμος να ενδώσει στην ερωτική πολιορκία, αλλά στο τέλος την απορρίπτει. Ο ανολοκλήρωτος έρωτας της Σαλώμης - τεράστιο πλήγμα γι' αυτήν - θα είναι η αιτία να σκοτώσει, έμμεσα, τον Ιωάννη, γεγονός που καθιστά την πράξη της «ερωτική δολοφονία», έγκλημα πάθους που απαντιέται σε όλη την ιστορία, ανεξάρτητα από το εκάστοτε «περιτύλιγμα». Ο σκηνοθέτης υπονόησε ότι η «Σαλώμη» του είναι συνέχεια της «Κάρμεν» και η οπτική του σε αυτήν την παραγωγή είναι η συνέχεια του «Ματωμένου Γάμου» και του «Τάνγκο». Και πώς αλλιώς θα μπορούσε ο Σάουρα να περιγράψει ένα τέτοιο δράμα, αν όχι με το φλαμένγκο;

Τη χορογραφία συνυπογράφει (με τον Χοσέ Αντόνιο) η Αΐντα Γκομέζ, η καλύτερη χορεύτρια κλασικού χορού και φλαμένγκο στην Ισπανία και τη μουσική ο Ισπανός κιθαρίστας, Τοματίτο.

Ο Σάουρα απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων για το έργο του, αλλά και για την άποψή του για τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό κινηματογράφο. Στο τελευταίο απάντησε ότι ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος βρίσκεται σε συνθήκες «απολύτου κατωτερότητας» σε σχέση με τον αμερικανικό, όχι σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά σε σχέση με την παραγωγή και τη διανομή και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει ελάχιστα πράγματα για την προστασία και ανάδειξή του.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 10/5 από τα εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ, το «Μετρόπολις» και το «Virgin».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ