Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΜΕ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ Ή ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ

Με νόμο που δημοσιεύτηκε στις 20-3-2002, καθορίστηκε ότι, για την απόδειξη της συναλλαγής που αφορά την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών, αξίας 15.000 ευρώ και πάνω, απαιτείται όπως η εξόφληση από το λήπτη του φορολογικού στοιχείου γίνεται με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Η ρύθμιση αυτή αποβλέπει στη διασφάλιση των πραγματικών συναλλαγών, με τον περιορισμό των εικονικών συναλλαγών των επιτηδευματιών.

Αυτή η υποχρέωση, άρχιζε στις 20-3-2002. Ηδη, καθορίστηκε ότι το διάστημα από 20-3-2002 (έναρξη εφαρμογής) μέχρι τις 30-4-2002, αποτελεί χρονική περίοδο ενημέρωσης και προσαρμογής των υπόχρεων στις νέες υποχρεώσεις. Γι' αυτό, δε θα επιβάλλονται κυρώσεις στους υπόχρεους, λόγω μη τήρησης της οριζόμενης διαδικασίας σε αυτό το διάστημα.

Στις 16 Απριλίου 2002 εκδόθηκε ενημερωτική εγκύκλιος, με οδηγίες για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας, η οποία διανεμήθηκε σε όλους τους φορείς και φυσικά στις υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στα ελεγκτικά όργανα, ώστε από την 1 Μαΐου 2002 να εποπτεύσουν την πιστή τήρηση των πιο πάνω διατάξεων.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αρχίζει, οριστικά από την Τετάρτη 1 Μαΐου 2002. Από την ημερομηνία αυτή οι λήπτες φορολογικών στοιχείων, υποχρεούνται να εξοφλούν τα ποσά από 15.000 ευρώ και πάνω, ανά στοιχείο, για τις συναλλαγές αγαθών ή υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με δίγραμμη επιταγή.

Δίγραμμη μπορεί να γίνει κάθε επιταγή με διαγράμμιση, δηλαδή τη χάραξη στην πρόσθια όψη αυτής δύο παράλληλων γραμμών, είτε κάθετων είτε εγκάρσιων, από τον εκδότη της.

Οι πιο πάνω ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιτηδευματίες που απαλλάσσονται από την τήρηση φορολογικών βιβλίων (αγρότες του ειδικού καθεστώτος κτλ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ