Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΥΛΗΣ
Προτεραιότητα η διατήρηση της κουλτούρας του αθλητισμού στην πόλη

Για τους βασικούς άξονες της νέας δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Κουγέας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Από αθλητικές δραστηριότητες στον δήμο Πετρούπολης
Από αθλητικές δραστηριότητες στον δήμο Πετρούπολης
Με εφαλτήριο τη σχέση που σφυρηλατήθηκε μετά από δεκαετίες προοδευτικών - αγωνιστικών δημοτικών αρχών, με κομμουνιστές δημάρχους, και τους κοινούς αγώνες με τους κατοίκους για αθλητισμό δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους, για τη νέα δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πετρούπολης ο τομέας του αθλητισμού βρέθηκε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων, ο δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος και οι αρμόδιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έχοντας γνώση των πραγματικών αναγκών των δημοτών και ειδικά της λαϊκής οικογένειας, με τις ενέργειές τους (φροντίδα αθλητικών χώρων, επαφές με σωματεία, σχολεία κ.λπ.), απέδειξαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους για διατήρηση της κουλτούρας του αθλητισμού στον δήμο, με βασικό άξονα της πολιτικής του δήμου την ελεύθερη πρόσβαση στην άθληση για όλους.

Για τους βασικούς άξονες της πολιτικής για τον αθλητισμό, τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεραστούν και τους μελλοντικούς στόχους της δημοτικής αρχής, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Κουγέας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στον δήμο Πετρούπουλης.

Αθλητισμός δικαίωμα για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

Ο δήμαρχος Β. Σίμος σε παλιότερη αθλητική εκδήλωση του δήμου

VMAdigital

Ο δήμαρχος Β. Σίμος σε παλιότερη αθλητική εκδήλωση του δήμου
-- Ποια κατάσταση παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή στον τομέα του αθλητισμού;

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου Πετρούπολης γνωρίζοντας το δύσκολο έργο που την περίμενε και έχοντας επίγνωση των απαιτήσεων, αλλά και των πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών.

Ο δήμος Πετρούπολης μετά από δεκαετίες προοδευτικών - αγωνιστικών δημοτικών αρχών, με κομμουνιστές δημάρχους, και παρά τις τρεις εμβόλιμες θητείες παρατάξεων που υπηρέτησαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Τοπική Διοίκηση, έχει κατορθώσει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα αθλητισμού και πολιτισμού που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Μια κουλτούρα που σφυρηλατήθηκε στους κοινούς αγώνες δημοτικής αρχής και κατοίκων με στόχο τη διασφάλιση χώρων για σχολεία, γήπεδα, πλατείες, χώρους απαραίτητους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές δήμαρχοι της πόλης απέδειξαν στην πράξη ότι ο αθλητισμός - όπως και ο πολιτισμός - είναι δικαίωμα για όλους και όχι εμπόρευμα για όσους έχουν να το πληρώσουν. Η συμμετοχή των δημοτών, ιδιαίτερα των παιδιών μας, στα τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου, ήταν μια μικρή συμβολική εγγραφή και χωρίς μηνιαίες εισφορές.

Το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων, γήπεδα ποδοσφαίρου (11x11, 9x9, 5x5), κολυμβητήριο, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, πολεμικών τεχνών, γήπεδα τένις κ.λπ., κατασκευάστηκαν στις θητείες των κομμουνιστών δημάρχων.


Αυτές οι πολύ σημαντικές υποδομές, σε συνδυασμό με την ουσιαστική βοήθεια από τον δήμο, επέτρεψαν και τη δημιουργία αρκετών συλλόγων, καθώς επίσης την ανάδειξη πολλών αθλητών με σημαντικές διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Πετρούπολη ήταν την προηγούμενη τετραετία (2019 - 2023) η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα, παρότι αντιπολίτευση, να αποτρέψει την προσπάθεια της διοίκησης Βλάχου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) να εφαρμόσει την ανταποδοτικότητα, μέσω αυξήσεων στις συνδρομές για συμμετοχή στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

Επίσης, παραδίδοντας τη διοίκηση του δήμου το 2019, εκτός των άλλων είχε διασφαλίσει από το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση ύψους περίπου 600.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κολυμβητηρίου και άλλες δύο χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, περίπου 1 εκατ. ευρώ, για ανακατασκευή όλων των κλειστών και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρότι η μελέτη και η χρηματοδότηση ήταν έτοιμες, η προηγούμενη διοίκηση κατόρθωσε να μην ολοκληρώσει την ανακατασκευή στα 4 χρόνια της θητείας της και οι εργασίες να συνεχίζονται έως σήμερα.

Τον Ιανουάριο του 2024 παραλάβαμε τους ίδιους ακριβώς αθλητικούς χώρους που είχαμε παραδώσει, χωρίς την παραμικρή βελτίωση ή τουλάχιστον αξιοπρεπή συντήρησή τους, ακόμα και σε θέματα καθαριότητας!

Παλεύουμε για ποιοτική αναβάθμιση και κάλυψη των αναγκών

Εκτός αυτού, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αθλητισμού του δήμου μας ήταν αισθητά λιγότεροι απ' ό,τι ήταν με τη διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Συνολικά στα τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού η μείωση αγγίζει το 40%.

Ενδεικτικό γεγονός της προσπάθειας απαξίωσης είναι και η ισοπέδωση των αμοιβών των εργαζομένων με συμβάσεις μίσθωσης έργου στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Εμείς παλεύουμε για το ακριβώς αντίθετο, στοχεύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση και στην κάλυψη όλων των αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άμεση επαναλειτουργία, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, του τμήματος γυμναστικής για ΑμεΑ.

Στη φωτ. από αριστερά: Βασίλης Βασιλόπουλος (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό), Γιάννης Κουγέας (αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας), Λάζαρος Καλέμης (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό), Λευτέρης Καζαδέης (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό)
Στη φωτ. από αριστερά: Βασίλης Βασιλόπουλος (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό), Γιάννης Κουγέας (αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας), Λάζαρος Καλέμης (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό), Λευτέρης Καζαδέης (δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για τον αθλητισμό)
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων, η συντήρηση των γηπέδων ποδοσφαίρου και των κλειστών γυμναστηρίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου τη σύνταξη σχετικών μελετών, καθώς επίσης την αναζήτηση χώρων για δημιουργία και νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε απαραίτητη την κατασκευή τουλάχιστον ενός ακόμα κλειστού γυμναστηρίου. Ηδη με τις περιορισμένες - λόγω έλλειψης προσωπικού - δυνάμεις του δήμου έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους, κλειστούς και υπαίθριους. Οι επεμβάσεις αυτές συνεχίζονται καθημερινά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των αθλουμένων.

Ο βασικός στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Δημοτικού Σταδίου, ενός έργου απαραίτητου για την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, του μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Για την ολοκλήρωση του έργου είναι απαραίτητος ο εκβραχισμός τμήματος του παλαιού λατομείου «Γρηγορίου», μια εργασία υψηλού κόστους, που κανένας δήμος δεν μπορεί να στηρίξει με δικούς του πόρους.

-- Μία από τις πρώτες κινήσεις σας ήταν οι συναντήσεις με τα στελέχη των αθλητικών σωματείων. Τι εικόνα σας μετέφεραν για την αθλητική καθημερινότητα στην Πετρούπολη και τι ζήτησαν από εσάς;

-- Ο δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου πραγματοποίησε επαφές στο ανώτερο δυνατό επίπεδο (υπουργείο Αθλητισμού, Περιφέρεια), για να πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης αυτού του θέματος, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το όραμα για ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο του παλιού λατομείου, το οποίο θα είναι για την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα αντίστοιχο με αυτό του Αγίου Κοσμά για τα νότια προάστια.

Από όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις μας με τα στελέχη των αθλητικών σωματείων, διαπιστώσαμε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσής τους, κυρίως μέσα από τη βελτίωση των υποδομών και την προμήθεια του απαραίτητου αθλητικού εξοπλισμού. Η στήριξη του δήμου είναι δεδομένη και αντανακλά τη δική μας φιλοσοφία για την προώθηση του αθλητισμού στο σύνολο των αθλημάτων που καλλιεργούνται στην πόλη.

Υποχρέωση κάθε δήμου να παρέχει σε όλους τους κατοίκους τη δυνατότητα άθλησης

-- Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής σας στον τομέα του αθλητισμού;

-- Θεωρούμε, όπως επεσήμανα, τον αθλητισμό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Είναι υποχρέωση κάθε δήμου να παρέχει σε όλους τους δημότες τη δυνατότητα άθλησης χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, να στηρίζει τον μαζικό αθλητισμό και να καλλιεργεί αθλητική παιδεία.

Στο πλαίσιο αυτό, συνδιαμορφώσαμε με τους εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών το Ενιαίο Παιδαγωγικό Πρόγραμμα, που έχει ως κεντρικό θέμα του φέτος τον αθλητισμό. Είχαμε καθιερώσει τον θεσμό της «Αθλητικής Ανοιξης», μιας διοργάνωσης με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης και όχι μόνο. Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου είχε υποβαθμίσει τον θεσμό, εμείς τον επαναφέραμε στη μορφή που τον έχουν αγκαλιάσει οι μαθητές της πόλης μας.

Προγραμματίζουμε επανεκκίνηση πρωτοβουλιών σε συνεργασία με φορείς υψηλού κύρους, όπως π.χ. ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, για κοινές δράσεις προώθησης του αθλητικού ιδεώδους, καταπολέμησης της βίας, καλλιέργειας ήθους και ευγενούς άμιλλας.

Η γεωγραφική μας θέση, στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους, επιτρέπει την ανάπτυξη πεζοπορικών δράσεων στο βουνό για όλες τις ηλικίες. Γι' αυτό και σε συνεργασία με τα πεζοπορικά σωματεία της πόλης, ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε άμεσα στη χαρτογράφηση των διαδρομών στο βουνό και στην απεικόνιση αυτής της χαρτογράφησης στις εισόδους του.

Είναι βούλησή μας, θα αγωνιστούμε η Πετρούπολη να αποκτήσει τις αθλητικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι δημότες της και ιδιαίτερα η νεολαία της. Κάθε μικρός ή μεγάλος συμπολίτης μας να έχει τη δυνατότητα να ασχολείται με το άθλημα που του αρέσει στην πόλη του.

-- Στο προεκλογικό πρόγραμμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των γηπέδων στην Αγία Τριάδα. Στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου ποια εμπόδια καλείστε να ξεπεράσετε;

-- Θεωρώ πως τα βασικά εμπόδια είναι δύο: Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης των δήμων και ο εξαναγκασμός της κάλυψης τουλάχιστον σε ποσοστό 70% του κόστους για το προσωπικό από τα χρήματα που πρέπει να πληρώνουν οι συμμετέχοντες στις δράσεις πολιτισμού - αθλητισμού.

Εμείς ως διοίκηση είμαστε έτοιμοι, με σωστό προγραμματισμό και μελέτες, να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για τον λαό, μαζί με τον λαό και τα σωματεία της πόλης μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπηρετήσουμε την πολιτική της ανταποδοτικότητας, που οι φιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές προσπαθούν να επιβάλουν.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ