Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Μεγάλη κινητοποίηση διεκδίκησης από τον δήμο και μαζικούς φορείς

Στους δρόμους της πόλης βροντοφώναξαν το Σάββατο «θα παλέψουμε για ό,τι δικαιούμαστε»

Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος
Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος
Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καισαριανή με σύνθημα «Η πόλη έχει φωνή. Βγαίνουμε στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά μας»! Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής και συμμετείχαν πολλοί μαζικοί φορείς, διεκδικώντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της πόλης. Ηταν το αποκορύφωμα μιας πορείας δύο μηνών με συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές, με συζήτηση με όλους τους φορείς της πόλης, τους εργαζόμενους του δήμου, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους. Η δημοτική αρχή, που αρνείται να γίνει το «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής και να βάλει περισσότερα χαράτσια στον λαό της πόλης, με την κινητοποίηση και τους αγώνες που θα συνεχιστούν απλώνει το χέρι στους κατοίκους, στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, καλώντας τους σε διεκδίκηση και αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η διαδήλωση

Οι κάτοικοι της πόλης που συμμετείχαν στη διαδήλωση συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο των συνεργείων του δήμου στις 12 το μεσημέρι. Με συνθήματα όπως «έχουμε φωνή και είναι δυνατή, για τα παιδιά μας θέλουμε καλύτερη ζωή», «η πόλη φωνάζει να ακουστεί, τα δίκαια αιτήματά της διεκδικεί», «η Καισαριανή έχει Ιστορία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», αλλά και «Κέντρο Υγείας στην Καισαριανή, κάθε δομή να στελεχωθεί», πορεύτηκαν στη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης. Στις ενδιάμεσες στάσεις που πραγματοποίησαν παρενέβησαν με σύντομες ομιλίες τους η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», Θεοδώρα Δριμάλα, ο αντιπρόεδρος της Ζ' ΕΛΜΕ, Γιάννης Μοσχονάς, η Σταυρούλα Κουφού, αντιπρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου της πόλης. Οταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Αγ. Νικολάου, παρέμβαση έκαναν η Βίλκα Συριανού, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων από το 3ο νηπιαγωγείο, και ο Φάνης Κυπραίος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του δήμου. Δηλώσεις έκαναν από το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής η πρόεδρός του, Δώρα Βαγενά, και από τον Σύλλογο Γυναικών η πρόεδρός του Μαρία Δεχλίδη.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού


Ο Φ. Κυπραίος στην ομιλία του ζήτησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων για πάνω από μια 15ετία, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση και τη σταδιακή διάλυση των υπηρεσιών, γεγονός που επηρεάζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους δημότες. Την ίδια ώρα για να λειτουργήσει ο δήμος, χρειάζονται 400 εργαζόμενοι.

Αρνούμαστε να αυξήσουμε την τοπική φορολογία

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση του δήμου υπογράμμισε ότι «στον δήμο της Καισαριανής δίνονται ετήσια περίπου 3.200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ, όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά πια τα 6,5 εκατ., και ενώ θα έπρεπε να δίνονται πάνω από 10 εκατομμύρια. Μόνο για το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων και της κατ' επίφαση ανακύκλωσης, πληρώθηκαν στον ΕΣΔΝΑ για το 2023 634.428,85 ευρώ. Αποτυπώνοντας μια αύξηση πάνω από 26% μέσα σε 5 χρόνια! (το 2018 πληρώθηκαν 501.902,40 ευρώ)».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο απαράδεκτο χαράτσι του τέλους ταφής που έχει επιβάλει η ΕΕ, στο δυσθεώρητο χρέος των 1.950.000 ευρώ που άφησε στον δήμο η προηγούμενη δημοτική αρχή, στη με νόμο υποχρέωση των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων να προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις για πάνω από 50 ευρώ χρέος προς τον δήμο, ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατοικιών για οφειλές πάνω από 500 ευρώ. Επίσης, κατήγγειλε τις κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για αύξηση της τοπικής φορολογίας και ανταποδοτικότητα, για να αντικαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση που βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και την εμπορευματοποίηση κάθε παροχής προς τον δημότη, όπως και την επικράτηση της φτηνής, προσωρινής εργασίας σε όλες τις δημοτικές δομές και υπηρεσίες.

Οπως υπογράμμισε: «Εμείς απέναντι σε αυτόν τον προδιαγεγραμμένο στραγγαλισμό αρνούμαστε να αυξήσουμε την τοπική φορολογία στα λαϊκά στρώματα και δεν πρόκειται να κάνουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που βαραίνουν τις λαϊκές κατοικίες της πόλης. Αντίθετα προχωράμε - πήραμε χτες βράδυ (σ.σ. Παρασκευή) απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο - σε μια σειρά μέτρα, όπως η κατάργηση των τροφείων από τη νέα σχολική χρονιά και η μείωση των τελών σε κατηγορίες επαγγελματιών της πόλης για χρήση κοινόχρηστων χώρων».

Ο Ηλ. Σταμέλος καταλήγοντας πρόσθεσε: «Θέλουμε να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους όλα όσα δικαιούμαστε, θα σταθούμε στο πλευρό του και για αυτά που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, θα είμαστε αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική και όχι ακόμα ένας δυνάστης στα βάσανα που έχει. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους και με τους μαζικούς φορείς της πόλης, θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε μαζί στους αγώνες και τις αγωνίες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ