Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Πολιτισμός ως αχθοφόρος κερδών για το τουριστικό κεφάλαιο

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να ισχυρίζεται ότι «με το σημερινό νομοσχέδιο δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας, διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας και μια πολιτική προστασίας και διάχυσης της ελληνικής γλώσσας, βασικός φορέας της οποίας είναι το ελληνόφωνο τραγούδι», ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου σε άλλο συμπέρασμα οδηγεί, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά «με την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού και των δημιουργών του».

Οπως εξήγησε, και σε αυτό το νομοσχέδιο η πρώτη και βασική του προτεραιότητα δεν είναι η καθολική πρόσβαση του λαού στην τεράστια πολιτιστική του κληρονομιά, αλλά πώς θα προωθηθεί η εμπορική εκμετάλλευση του Πολιτισμού. «Ο Πολιτισμός δηλαδή όχι σαν χώρος πλατιάς πολιτιστικής καλλιέργειας, τόσο χρήσιμη για κάθε προσωπικότητα και κάθε κοινωνία, αλλά ο Πολιτισμός ως αχθοφόρος κερδών για το τουριστικό κεφάλαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δέλης.

Πριν προχωρήσει στην τοποθέτησή του επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι προχτές έγινε απεργία στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εθνικό συσσωρευτή του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου. Διεκδικούν συμβάσεις και συνέχεια στο έργο τους, στο οποίο προφανώς εντάσσεται και η καταγραφή, άρα και η προστασία και η διάσωση πολλών τμημάτων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Και αυτό το έργο κινδυνεύει. Κατά τ' άλλα με το νομοσχέδιο θωρακίζεται η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Προχωρώντας σε σχολιασμό των άρθρων, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε την αναφορά του άρθρου 3, ότι «η προστασία, η ενίσχυση και η προώθηση του ελληνόφωνου τραγουδιού, ακόμα και η προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας» λαμβάνουν χώρα και εξαντλούνται «στους κοινόχρηστους χώρους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των τουριστικών καταλυμάτων και των εμπορικών κέντρων, όπως είναι οι χώροι εισόδου, υποδοχής και αναμονής, οι ανελκυστήρες, οι χώροι στάθμευσης, οι διάδρομοι...». Δηλαδή, μονάχα από όπου περνάει ο επισκέπτης, όπου κοντοστέκεται για ελάχιστο χρόνο, χωρίς βέβαια έτσι να μπορεί να απολαύσει, πολύ περισσότερο να εκτιμήσει το μουσικό έργο που ακούει. Για το ΚΚΕ, το ζητούμενο είναι η στήριξη και η ενίσχυση της ελληνικής μουσικής και του καλλιτέχνη που δημιουργεί στην Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα και κίνητρα.

Αναφερόμενος στο άρθρο 6, το οποίο αναφέρεται στη «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Επιτροπής για την ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η σύνθεση αυτής της Επιτροπής είναι ενδεικτική και του περιεχομένου και του σκοπού της, καθώς συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού και απουσιάζουν εντελώς οι ενώσεις των Ελλήνων δημιουργών.

Για τα άρθρα 7, 8, 9, 10, 11, 12 και την «Παροχή κινήτρων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξενοδοχεία τουριστικά καταλύματα, εμπορικά κέντρα, καζίνο κ.λπ.», ο Γ. Δελής επισήμανε ότι ασφαλώς και είναι ζητούμενο η ενίσχυση της μετάδοσης της ελληνικής μουσικής, ωστόσο υπάρχουν θέματα ανοιχτά, και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη μορφή του καλλιτεχνικού έργου που θα προωθείται, ενώ μέσα από το νομοσχέδιο διαμορφώνεται και ένα πλαίσιο για οικονομικές συναλλαγές και χρηματοδότηση των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σχολιάζοντας το άρθρο 12 σχετικά με τα «ελληνόφωνα τραγούδια σε οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες», σημείωσε ότι κάτω από τις αντιδράσεις αποσύρθηκαν πολλά που ορίζονταν στο αρχικό νομοσχέδιο, αλλά αν θέλει κανείς να εξετάσει το θέμα από άποψη καθαρά καλλιτεχνική, θα δεχτεί ότι η επιλογή της μουσικής οποιασδήποτε κινηματογραφικής παραγωγής καθορίζεται από το ίδιο της το περιεχόμενο.

Για το άρθρο 13 και τη «Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ελληνόφωνου τραγουδιού, ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών και ηχογραφημάτων που έχουν ηχογραφηθεί στην ελληνική επικράτεια και διαδικτυακής εφαρμογής», ανέφερε ότι δημιουργείται μεν μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και δίνεται η δυνατότητα της δημιουργίας playlist, χωρίς, όμως, να ορίζονται τα κριτήρια επιλογής.

Σχετικά με το Β' μέρος του νομοσχεδίου που περιέχει διάφορες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής και την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του ΟΔΑΠ (Οργανισμού Διαχείρισης Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στο άρθρο 16, το οποίο, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στη «...δυνατότητα αξιοποίησης πωλητηρίων από τον ΟΔΑΠ, μέσω της μίσθωσής τους σε ιδιωτικούς φορείς...», ενώ στο ίδιο άρθρο παρέχεται η «...δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως 12 μήνες...». Δηλαδή, συνεχίζεται και παγιώνεται, όπως επισήμανε, το απαράδεκτο καθεστώς της πρόσληψης προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ