Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Οσο και να σκούζετε, εργάτες με μεροκάματα πείνας δεν θα βρείτε»

Στις προκλητικές τοποθετήσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου «AVAX» - που εμφανίζει τις επιθυμίες των εργοδοτών για ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας τάχα σαν ...όνειρο των εργατών απαντά με μια καυστική ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της «AVAX» - μιλώντας σε συνέδριο σημείωσε ότι στον κλάδο των Κατασκευών λείπουν 30.000 εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες και πως η έλλειψη εργατικού δυναμικού αυξάνει το κόστος «καθώς όσοι έρθουν από το εξωτερικό θα έχουν ανάγκη στέγασης και σίτισης». Ακόμα πως υπάρχει έλλειψη σε εργολάβους, για να καταλήξει να διατυπώσει τον μεταμφιεσμένο πόθο όλων των εργοδοτών, λέγοντας πως τάχα «οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν υπερωρίες, η εργατική νομοθεσία βάζει έναν φραγμό στις υπερωρίες, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και αύξηση του κόστους τους»!

Απέναντι σε αυτά το Συνδικάτο τονίζει: «Κύριοι και κυρίες της "AVAX" όσο και να σκούζετε, εργάτες στα έργα με αυτά τα μεροκάματα, τουλάχιστον όσο υπάρχει δουλειά στον κλάδο, δεν πρόκειται να βρείτε, μην περιμένετε σε μια τόσο απαιτητική εργασία με τόση σωματική καταπόνηση να έρθουν για δουλειά όταν το ημερομίσθιο π.χ, στα εργοτάξια της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ που είναι ανάδοχος η "AVAX" είναι 45 - 60 ευρώ καθαρά, το πολύ, σε συναδέλφους με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας».

Σημειώνει ότι η κρίση έστειλε εργάτες σε άλλους κλάδους και στο εξωτερικό και τώρα η «AVAX» θέλει να έρθουν πίσω με «μεροκάματα πείνας» και επιδιώκουν, όπως όλες οι εταιρείες, «να υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων εργατών για δουλειά, για να παρακαλάνε για δουλειά και να εκβιάζονται να δουλεύουν νύχτα μέρα». Επιπλέον, θέλουν «να τους λυθούν τα χέρια για να φέρουν μετανάστες για δουλειά αλλά όπως λένε αυτήν την περίοδο "κοστίζει". Εδώ έρχεται να συμπληρωθεί το παζλ της βαθιάς εκμετάλλευσης των εργαζομένων με δικηγορικά γραφεία, σαν αυτό της BCLA, που λένε "θέλετε φτηνά εργατικά χέρια, εμείς έχουμε την λύση". Εκμεταλλευτές από τη μια, δουλέμποροι από την άλλη».

Για την έλλειψη εργολάβων, το Συνδικάτο σημειώνει πως «δεν μας εκπλήσσει το γεγονός» ότι το θεωρούν πρόβλημα «αφού είναι γνωστό ότι αυτό το καθεστώς χρησιμοποιείται ως άλλος ένας ιμάντας για να εντατικοποιηθεί η δουλειά και να συμπιέζονται οι μισθοί».

Το θράσος τους ξεχειλίζει, συνεχίζει, όταν ισχυρίζονται ότι οι εργάτες ζητάνε να δουλέψουν υπερωρίες. Αυτό συμβαίνει γιατί «δεν τους φτάνει το μεροκάματο με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν η πολική της κυβέρνησης της ΝΔ των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και η μεγαλοεργοδοσία». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι προασπιζόμενοι το δικαίωμά τους σε ελεύθερο χρόνο και ανάπαυση «έχουν περιορίσει τις υπερωρίες δραστικά μέσα από συλλογική τους απόφαση με την παρέμβαση του Συνδικάτου μας. Ακόμα λοιπόν και αυτοί οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους δεν τους φτάνουν, αφού είναι γνωστό ότι μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο TBM δούλευαν μονίμως 12ωρα, κατά παράβαση και των νόμων Χατζηδάκη - Γεωργιάδη που ξεχειλώνουν το ωράριο όσο πάει. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχουν κατορθώσει να βάλουν μεγάλο φρένο στις αυθαιρεσίες τους (...). Σε όλους τους ελέγχους του ΣΕΠΕ στα εργοτάξια της "AVAX" διαπιστώθηκαν παραβάσεις όλων των κατηγοριών. Εδώ η ευαισθησία της κυβέρνησης και των εταιρειών για τη "νομιμότητα" εξαφανίζεται! Θα είμαστε εμείς εδώ να τους το "θυμίζουμε"».

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, τονίζει το Συνδικάτο, «άμα θέλουν "χέρια" θα πληρώσουν καλά μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες, με διασφάλιση του ωραρίου και με όρους προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Ας μην περιμένουν οι εργάτες να το βάλουν κάτω. Η πάλη θα κλιμακωθεί και ήδη έχει προγραμματιστεί νέα 24ωρη απεργία στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ της "AVAX" με στόχο τις αυξήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ