Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για την «Ανοδο και Πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ»

Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκε το κοινό την πρεμιέρα της εμβληματικής όπερας των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», που ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» είναι μια πολιτική - σατιρική όπερα πάνω στον κοφτερό πολιτικό λόγο του κορυφαίου κομμουνιστή διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ και σε μουσική του σπουδαίου εξπρεσιονιστή Γερμανού συνθέτη του Μεσοπολέμου Κουρτ Βάιλ.

Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1930, παρουσιάζει μια πόλη βυθισμένη στη σήψη και τη διαφθορά, όπου τα πάντα επιτρέπονται: Η ανομία, ο πληρωμένος έρωτας, αλλά κυρίως η καταπίεση και η εκμετάλλευση των αδύναμων από τους δυνατούς. Το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι να παραγγέλνεις και να μην πληρώνεις, να μην έχεις χρήμα. Στις σημειώσεις του ο Μπρεχτ τονίζει ότι η όπερα «Μαχαγκόννυ» μπορεί «ίσως να διατηρεί το απολαυστικό - γευστικό στοιχείο που αρμόζει σε μια όπερα, έχει ωστόσο σκοπό να αλλάξει την κοινωνία, κάθεται ας πούμε στο παλιό κλαρί, αλλά για να μπορέσει να το πριονίσει...».

Για την όπερα αυτή ο Βάιλ συνέθεσε μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του, όπως το «Τραγούδι της Αλαμπάμας» και το «Τραγούδι του Μπενάρες», τα οποία στη συνέχεια αυτονομήθηκαν, με αποτέλεσμα να τα ακούει κανείς και ξεχωριστά από διάσημους ερμηνευτές, από την Λότε Λένα έως τους Doors και τον David Bowie. Οπως ήταν σύνηθες κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο της συνομιλίας της κλασικής με την «εμπορική» μουσική, ο Κουρτ Βάιλ πειραματίστηκε με διάφορα είδη, όπως η τζαζ και το ράγκταϊμ, τα οποία ενσωματώνει στη μουσική γλώσσα του έργου.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Χουβαρδά. Η μουσική διεύθυνση είναι του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη. Πρωταγωνιστούν οι Αννα Αγάθωνος, Χρήστος Κεχρής, Τάσος Αποστόλου, Μαρισία Παπαλεξίου, Βασίλης Καβάγιας, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός και Γιάννης Γιαννίσης. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.

Η όπερα ανεβαίνει και 19, 21, 23 και 25 Απρίλη, με τα εισιτήρια που έχουν απομείνει να είναι ελάχιστα.

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00 - 21.00 | 213.0885.700) & www.ticketservices.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ