Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Την Κυριακή 28 Απρίλη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου

Στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944

Μια σημαντική αθλητική εκδήλωση, τον εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου Χαϊδάρι - Καισαριανή διοργανώνουν την Κυριακή 28 Απρίλη τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από τη θυσία των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΕΓΑΣ).

Ο λεπτομέρειες του αγώνα δρόμου

Ο αγώνας δρόμου μνήμης, τιμής αλλά και συνέχισης της πάλης, με τίτλο «Για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή», θα ξεκινήσει από το κτίριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α'» στις 8 π.μ. και ο τερματισμός θα γίνει στον τόπο εκτελέσεων, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν ενώ θα υπάρξει και ηλεκτρονική χρονομέτρηση για όσους αγωνιστούν. Παράλληλα, θα υπάρχει ιατρική κάλυψη με την παρουσία γιατρού και ασθενοφόρου οχήματος κατά τη διαδρομή αλλά και στον χώρο του τερματισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, θα υπάρχουν δύο σταθμοί υδροληψίας στα 6,5 χλμ. (πριν από τη συμβολή Ιεράς Οδού και Κηφισού) και στα 11,5 χλμ. (επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου μετά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στο ύψος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης των ανδρών και αντίστοιχα στην κατηγορία των γυναικών θα απονεμηθούν έπαθλα, ενώ σε όσους τερματίσουν θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

«Κρατάμε ζωντανή τη θυσία των 200 κομμουνιστών»

Σε ανακοίνωσή του για τη θυσία των 200 κομμουνιστών αλλά και τη διεξαγωγή του αγώνα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σημειώνει:

«Την 1 Μάη 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αντιστασιακών αγωνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές.

Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, που στην πλειοψηφία τους ήταν στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, φωτίζει τον δρόμο της πάλης που πρέπει να βαδίσει η τάξη μας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τους πολέμους.

Τιμώντας τη θυσία τους, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργανώνουν αγώνα δρόμου μνήμης, τιμής αλλά και συνέχισης της πάλης, με όνομα "Για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή", για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Η διαδρομή από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου - ΜΠΛΟΚ 15 έως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχει απόσταση 14 χιλιόμετρα και ακολουθεί τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές που κρατούνταν στη διάρκεια της Κατοχής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη διαδρομή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, οι μελλοθάνατοι πετούν στον δρόμο σημειώματα για τους δικούς τους ανθρώπους, τους αγαπημένους τους, τη μάνα τους, τα αδέρφια τους, τους συντρόφους τους, τους συναγωνιστές τους. Οι περαστικοί έκαναν τον ταχυδρόμο. Τα έπαιρναν και τα πήγαιναν εκεί που έπρεπε.

Το μήνυμά τους θα μεταφέρουμε ξανά σήμερα, 80 χρόνια μετά, κρατώντας ζωντανή τη θυσία τους οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον αγώνα δρόμου στα βήματα της Ιστορίας.

Ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Απρίλη και ώρα 8 π.μ. με σημείο εκκίνησης το κτίριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α'" και τερματισμό στον τόπο εκτελέσεων, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής».

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά καλούν όλα τα σωματεία της Αττικής, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αθλητικούς και άλλους μαζικούς φορείς, να πάρουν μαζικά μέρος στον εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τη θυσία των 200 ηρώων της εργατικής τάξης.

Σε συμμετοχή στον αγώνα κάλεσε τα μέλη του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ