Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το χαράτσωμα των κατοίκων από τη δημοτική αρχή Αχαρνών

Εισφορά χιλιάδων ευρώ για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 14 χρόνια πριν

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας για το νέο χαράτσωμα που θέλει να επιβάλει η δημοτική αρχή Αχαρνών, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, για την ένταξη στο σχέδιο πόλης από το 2010.

Σημειώνεται στην Ερώτηση: «Τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι πολλών περιοχών του Μενιδίου λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον δήμο Αχαρνών, με βάση τα οποία καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά (πολλές φορές πολλαπλάσια του ετήσιου εισοδήματός τους) ως εισφορά σε χρήμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για κατοίκους που ενώ εδώ και δεκαετίες πληρώνουν δημοτικά τέλη και άλλα χαράτσια, δεν τους παρέχονται ούτε καν οι στοιχειώδες υποδομές για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως δίκτυο αποχέτευσης, δημόσιο δίκτυο ύδρευσης κ.λπ.

Οταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως τα Μεγάλα Σχίνα και η Λαθέα, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές, φτάνουν στο Τμήμα Εσόδων του δήμου, ενημερώνονται ότι για την ένταξη στο σχέδιο, που η οριστική πράξη εφαρμογής της χρονολογείται από το 2010, θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, από τον δήμο τούς δηλώνεται ότι το ποσό, που βγαίνει με βάση χονδρικούς υπολογισμούς, είναι προσωρινό, και ότι αν κάνουν μια αίτηση για να υπαχθούν σε δόσεις μπορούν να μάθουν το ακριβές ποσό. Ουσιαστικά ο δήμος επιχειρεί να δεσμεύσει τους δημότες να αποδεχτούν την εισφορά ως δεδομένη. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα οικόπεδο 500 τ.μ. ζητείται προσωρινό ποσό εισφοράς 17.800 ευρώ.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δίκαια αγανακτούν, αφού το χαράτσωμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και στην πολιτική της φοροληστείας. Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι, μέσω και της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, είναι να παραγραφεί το χαράτσι για την εισφορά σε χρήμα και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους μπήκαν στη διαδικασία της καταβολής δόσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν από νέα τέλη οι κάτοικοι των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης στον δήμο Αχαρνών, που όπως ο υπόλοιπος λαός στενάζουν λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας».

  • Κάτοικοι της περιοχής Μεγάλων Σχοίνων Αχαρνών και άλλων περιοχών συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, διεκδικώντας την πλήρη παραγραφή του δυσβάσταχτου χαρατσιού και ταυτόχρονα συνολική αναβάθμιση των περιοχών τους με ευθύνη του δήμου, που όπως σημειώνουν στο σχετικό ψήφισμά τους από συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής, αντί να ζητάει υπέρογκες εισφορές από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται και να φορολογήσει με μεγαλύτερους συντελεστές τις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στην περιοχή, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, τράπεζες κ.λπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ