Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκθεση - αφιέρωμα στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών

Με αποσπάσματα από τις «Γειτονιές του Κόσμου», το εξαίρετο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που ανασυνθέτει ολόκληρη τη δεκαετία του '40, διανθίζεται η έκθεση που φτιάχτηκε ειδικά για την εκδήλωση στην Καισαριανή, η οποία θα σημάνει την έναρξη του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η έκθεση ξεκινάει από την επιβολή της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τις γερμανικές, τις ιταλικές και τις βουλγαρικές δυνάμεις και περιγράφει τόσο την κατάσταση στη χώρα όσο και την κατάσταση του ΚΚΕ, που με την έναρξη της τριπλής κατοχής βρέθηκε σε μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές στην Ιστορία του. Περιγράφει τον άθλο της ανασυγκρότησης των καθοδηγητικών του Οργάνων και Οργανώσεων, μετά την απόδραση στελεχών του από τις φυλακές και τις εξορίες και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, στην οργάνωση της αλληλεγγύης για την επιβίωση του λαού.

Παράλληλα, περιγράφει τη δράση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ίδρυσαν, τις εκτελέσεις κομμουνιστών, λαϊκών αγωνιστών, αλλά και απλών ανθρώπων που έφτασαν περίπου τις 50.000 κ.λπ.

Αναλυτικά καταγράφεται το χρονικό της θηριωδίας με τις εκτελέσεις και τα μπλόκα από τον Γενάρη του '44 έως τη «ματωμένη Κυριακή» του Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, ενώ ξεχωριστά αναφέρεται στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Συγκλονιστικά είναι σε αυτή την ενότητα τα ταμπλό που με λόγια στελεχών του Κόμματος, λογοτεχνών και κατοίκων της Καισαριανής μιλούν για τη θηριωδία της εκτέλεσης και τον θρήνο που ακολούθησε.

Η έκθεση «κλείνει» με συμπεράσματα από την πολιτική του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ