Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Ο άνθρωπος και ο βασιλιάς

Ο Σον Κόνερι και ο Μάικλ Κέιν στην ταινία του Τζον Χιούστον
Ο Σον Κόνερι και ο Μάικλ Κέιν στην ταινία του Τζον Χιούστον
Μια ταινία με την υπογραφή του Τζον Χιούστον κερδίζει σήμερα την προσοχή μας. Θέμα της η απληστία σε όλες τις μορφές και πάνω από όλα για το χρήμα και τη δόξα.

«Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον.

Ο νεαρός δημοσιογράφος - και αργότερα ένα είδος εθνικού ποιητή για την Αγγλία - Ράντγιαρντ Κίπλινγκ εργάζεται στην Ινδία. Γνωρίζεται με τους πρώην λοχίες του Βρετανικού Στρατού Ντρέιβοτ και Κάρνεχαν και το ενδιαφέρον του ανάβει όταν του εξηγούν το σχέδιό τους να πάνε στο Καφιριστάν, για να πιάσουν την «καλή». Επειτα από πολλές περιπέτειες, φτάνουν στο χωριό Ερ Χερμπ και γνωρίζονται με έναν πρώην στρατιώτη, ο οποίος γίνεται πιστός φίλος με τον επικεφαλής του χωριού, τον οποίο και βοηθούν να νικήσει μια εχθρική πόλη. Εν τω μεταξύ ένας από τους δύο στρατιώτες πείθει τους ιθαγενείς ότι είναι θεός. Μια από τις καλύτερες ταινίες του Τζον Χιούστον, ο οποίος και σαρκάζει την απληστία των ανθρώπων για εξουσία. Η ταινία ίσως και να αποτελεί και την καλύτερη στιγμή των δύο πρωταγωνιστών. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κέιν, Σον Κόνερι, Κρίστοφερ Πλάμερ, Σάιντ Τζάφρεϊ, Σακίρα Κέιν (MEGA, 01.00).

«Κβο Βάντις», σε σκηνοθεσία Μέρβιν Λιρόι.

Ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκους Βινίσιους επιστρέφει θριαμβευτής στη Ρώμη, όπου τον υποδέχεται με τιμές ο Νέρωνας. Στη συνέχεια, ο Μάρκους ερωτεύεται την όμορφη Λιγία, η οποία όμως τον απορρίπτει επειδή είναι παγανιστής, ενώ εκείνη είναι χριστιανή. Η ταινία ήταν από τις εμπορικές επιτυχίες της εποχής, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει και έχει μείνει αξέχαστη είναι η ερμηνεία του Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Νέρωνα Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Τέιλορ, Πίτερ Ουστίνοφ, Ντέμπορα Κερ κ.ά. (STAR, 21.00).

«Νελ», σε σκηνοθεσία Μάικλ Απτεντ.

Ενας ύμνος προς την αθωότητα που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, αν και παραγκωνίζεται από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει ο πολιτισμός. Η Νελ είναι μια νεαρή γυναίκα που ζει σε άγρια κατάσταση στα δάση της Βόρειας Καρολίνας. Κάποια στιγμή ανακαλύπτεται από τους πολιτισμένους ανθρώπους και γίνεται αντικείμενο μελέτης και όταν κάποιος ειδικός - με τη γυναίκα του - θα προσπαθήσει να την πλησιάσει θα αποδειχθεί ότι η Νελ είναι ένα εξαιρετικά προικισμένο άτομο. Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Λίαμ Νίσον, Νατάσα Ρίτσαρντσον (STAR, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ