Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΒΣΑ
Κοροϊδία οι «μειώσεις» στις τραπεζικές προμήθειες

Την κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών που επιβάλλονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές απαιτεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), κόντρα στις ρυθμίσεις - κοροϊδία που διαφημίζει η κυβέρνηση ως τάχα «ανακουφιστικές» για τους μικρούς επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή η κυβέρνηση θέτει πλαφόν στις τραπεζικές προμήθειες, τις οποίες μειώνει για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, εξαιρώντας πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν την πλατιά λαϊκή κατανάλωση, οπότε η κλοπή από τους τραπεζικούς ομίλους παραμένει σε βάρος των εργαζομένων και των επαγγελματιών.

Οπως σχολιάζει η ΟΒΣΑ, η κυβέρνηση κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία «κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση χιλιάδων επαγγελματιών που καταληστεύονται καθημερινά από τις τραπεζικές προμήθειες».

Εξηγεί, όμως, ότι πρόκειται για κοροϊδία, αφού δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα: Οι κωδικοί των επιχειρήσεων (Commerce Category Code) στις οποίες πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο είναι μόλις 15 και εξαιρείται η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων. Η μείωση κατά 50% των προμηθειών των τραπεζών αποδεικνύεται κενό γράμμα, μιας και βρίσκεται στα όρια των μειώσεων που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες με το σύστημα IRIS. Αλλωστε, ακόμα κι αυτό το όριο των 10 ευρώ είναι προβληματικό, μιας και πετάει απέξω μια σειρά υπηρεσιών και αγαθών που η τιμή τους είναι οριακά πάνω απ' αυτό το όριο. Ενα κούρεμα π.χ., που κάνει 12 ευρώ, ή το καθάρισμα ενός παπλώματος στο καθαριστήριο, που κάνει 18 ευρώ, θα υφίστανται το «καπέλο» των τραπεζών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει την πολιτική της ως φιλολαϊκή ή τουλάχιστον "δίκαιη"», σχολιάζει η ΟΒΣΑ. «Την ίδια στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν να βγάλουν άκρη με τον λαβύρινθο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές και να αποφύγουν το ναρκοπέδιο των προστίμων, οι τράπεζες διάγουν τον πιο "ανθόσπαρτο" βίο κερδοφορίας τους τις τελευταίες δεκαετίες (κοντά στα 4,5 δισ. τα κέρδη τους το 2023, λένε τα δικά τους στοιχεία). Και την ίδια στιγμή που ο καταναλωτής και ο μικρός επαγγελματίας φορολογείται και πληρώνει τον φόρο του κράτους το ίδιο δευτερόλεπτο της συναλλαγής, οι τράπεζες απολαμβάνουν τον λεγόμενο "αναβαλλόμενο φόρο" εδώ και πάνω από 11 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ