Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Ρωμανός ο Μελωδός

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ, ο «Ρωμανός ο Μελωδός και το Θείο δράμα», που θα μεταδοθεί από την ΝΕΤ στις 15.15. Το ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά είχε μεταδοθεί το 1977. Πρόκειται για μια παραγωγή του Γιώργου Σγουράκη, που στόχο έχει να αποδοθεί ο ποιητικός λόγος του Ρωμανού στη δημοτική γλώσσα, έτσι ώστε να είναι κατανοητός στον τηλεθεατή.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα είχε αναλάβει να το φέρει σε πέρας ο ποιητής Νίκος Καρούζος. Ο Ν.Καρούζος βασίστηκε σε επιλογή αποσπασμάτων ύμνων του Ρωμανού, για να πραγματοποιήσει το μεταφραστικό αυτό σχεδίασμα, που είναι και το βασικότερο στοιχείο της εκπομπής. Αφηγητής είναι ο Πέτρος Φυσσούν, ενώ τα σκηνικά είναι της Λίλης Ναζίρογλου.

Ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης έχει κάνει την ενορχήστρωση των ύμνων, που τους ερμηνεύουν ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μανώλης Μητσιάς. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Καριπίδη και η τηλεσκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση.

Το εικαστικό μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελείται από βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες, από το αρχείο του Περικλή Παπαχατζιδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ