Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Και πάνω τους η μνήμη καίει»

Εγκαινιάστηκε χτες η εικαστική δράση στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε χτες το απόγευμα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, η εικαστική δράση με τίτλο «Και πάνω τους η μνήμη καίει», που συνδιοργανώνουν η καλλιτεχνική ομάδα FireArt, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΘ) και το ΥΠΠΟ.

Μια δράση αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και ως τόπος εκτέλεσης αγωνιστών. Θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου. Ο χώρος θα λειτουργεί 11 π.μ. με 1 μ.μ. και 5 μ.μ. με 7 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους καλλιτέχνες στην έκθεση που απαρτίζεται από ομαδικά έργα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η άντληση συμπερασμάτων από την ιστορική δράση, χρήσιμα στο σήμερα και στο αύριο.

Μιλώντας εκ μέρους της FireArt, η Χρύσα Κοφίνα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο τίτλος τη έκθεσης είναι παρμένος από το "Αξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη, ένα έργο επίσης αφιερωμένο στους αγώνες του λαού. Και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μας που τα εγκαίνιά μας συνέπεσαν με δύο σημαντικές επετείους, τον Μάη του ΄36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των φυλακών του Επταπυργίου τόσο στην περίοδο μετά τον Μάη του '36, με τη δικτατορία του Μεταξά που γέμισαν με αγωνιστές, όσο και στη συνέχεια μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές, που οι δυνάμεις της αστικής τάξης χτύπησαν το εργατικό - λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. «Εκατοντάδες αγωνιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν και αρκετοί εκτελέστηκαν εδώ στο Γεντί Κουλέ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το Επταπύργιο είναι ένας τόπος που έδωσε παράδειγμα αντίστασης και αγωνιστικότητας. Που έδειξε στην πράξη ότι όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο, δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, γιατί έχει αγαπήσει τη ζωή περισσότερο από τον ίδιο. Για να υπηρετηθεί πληρέστερα ο σκοπός της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του Επταπυργίου μέσα από μια εικαστική δράση, η ομάδα μας προχώρησε σε ιστορική έρευνα με συγκέντρωση αρχειακού υλικού, επιτόπια μελέτη και συναντήσεις με πρώην πολιτικούς κρατουμένους στο Επταπύργιο. Επίσης συγκεντρώσαμε λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με τον χώρο και την πολιτική κράτηση και προχωρήσαμε στην παραγωγή νέων κειμένων μέσα από εργαστήριο δημιουργικής γραφής που οργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα για τα μέλη της. Ολα αυτά ήταν αναγκαία, έτσι ώστε το τελικό έργο να ανταποκρίνεται στον ρόλο που θέλουμε να παίζει η τέχνη, δηλαδή να αντανακλά την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα από τη μια και να βοηθάει το κοινό να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για τη ζωή του από την άλλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ