Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες πυρηνικές απειλές εκτόξευσε ο Ρώσος Πρόεδρος

Η Μόσχα ενισχύει τα μέτρα πυρηνικής «αποτροπής» εξαιτίας της «πορείας κλιμάκωσης» της «Δύσης»

«Οι στρατηγικές μας δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες για μάχη», διαμήνυσε ο Βλ. Πούτιν από το βήμα της χτεσινής στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα

Sputnik

«Οι στρατηγικές μας δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες για μάχη», διαμήνυσε ο Βλ. Πούτιν από το βήμα της χτεσινής στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα
Σε βήμα εκτόξευσης πυρηνικών απειλών για την υπεράσπιση των συμφερόντων της καπιταλιστικής Ρωσίας στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο μετέτρεψε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, τον εορτασμό της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια φάση που κλιμακώνονται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, ο Πούτιν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - αυτήν τη φορά μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία κατά την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για τη Μέρα της Νίκης - έκανε αναφορά στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι «βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα μάχης». Την Τρίτη, στην ορκωμοσία του, είχε αναγγείλει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά, μαζί με τη Λευκορωσία.

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση. Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές μας δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες για μάχη», ανέφερε ο Πούτιν, στέλνοντας μήνυμα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπου εντείνονται οι κυβερνητικές «φωνές» για αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων «αν το ζητήσει η Ουκρανία», ή για ουκρανικά πλήγματα με «δυτικούς» εξοπλισμούς εντός της Ρωσίας.

Συνάντηση για την κοινή άσκηση με τακτικά πυρηνικά είχαν προχτές στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο. «Δεδομένου ότι μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται στο έδαφος της Λευκορωσίας» οι Λευκορώσοι θα συμμετάσχουν σε ορισμένα στάδια των ασκήσεων, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και «τα Γενικά Επιτελεία έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες».

Το Γενικό Επιτελείο είχε ξεκινήσει προετοιμασίες για ασκήσεις με πυραυλικούς σχηματισμούς της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας μαζί με αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το Κίεβο γιορτάζει με την ΕΕ τη... «Μέρα της Ευρώπης»

Στο Κίεβο βρέθηκαν χτες η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, και η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης, Σβ. Σούλτσε, με αφορμή τη λεγόμενη «Μέρα της Ευρώπης» που έχει καθοριστεί από την ΕΕ να είναι η 9η Μάη, επιχειρώντας να «σβήσει» τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι η επέτειος που τιμά η ΕΕ των μονοπωλίων είναι η υπογραφή της διακήρυξης το 1950, που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα...).

Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση, συντονιζόμενη και σε αυτό το θέμα με τον αντικομμουνισμό της ΕΕ, όρισε από πέρσι την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης» και καθιέρωσε ως «Μέρα μνήμης και νίκης κατά του ναζισμού» την 8η Μάη... (βλ. και το σχετικό θέμα στη σελίδα 16).

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αναμφίβολα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρ. Στεφαντσούκ, πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, υποδεχόμενος την Μέτσολα.

Από την πλευρά της, η Σούλτσε είπε ότι επισκέφτηκε το Κίεβο ενόψει της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τον Ιούνη στο Βερολίνο.

Η Ρωσία ενισχύει την πυρηνική της «αποτροπή»

Εξάλλου, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, «προειδοποίησε», χτες, με τη σειρά του, ότι η χώρα του «αισθάνεται υποχρεωμένη» να ενισχύσει τα μέτρα πυρηνικής αποτροπής εξαιτίας της «πορείας κλιμάκωσης» που ακολουθεί η «Δύση». Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας προς το παρόν δεν χρειάζεται αλλαγή, «αλλά η κατάσταση αλλάζει και χρειάζεται συνεχής ανάλυση», ανέφερε.

«Προειδοποιούμε τους αντιπάλους μας ότι η πορεία κλιμάκωσης θα προκαλέσει, φυσικά, την ανάγκη να λάβουμε μέτρα που ενισχύουν την αποτροπή» και οι στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά «αποτελούν στοιχείο αυτών των προσπαθειών», είπε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της πιθανότητας μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η Μόσχα σχεδιάζει «προληπτικά τοποθεσίες ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ως απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων», είπε ο Ριαμπκόφ και «κοιτάμε, πρώτα απ' όλα, την Ευρώπη και την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018, επί προεδρίας Τραμπ, από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF), ενώ η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι «έχει μπει ανοιχτά στον δρόμο της ανάπτυξης επίγειων συστημάτων» εκτόξευσης τέτοιων πυραύλων.

Στο «στόχαστρο» του Λονδίνου Μολδαβία, Γεωργία, Κεντρική Ασία

Στον ανταγωνισμό για γεωπολιτική «επιρροή» σε μια σειρά από περιοχές της Ευρώπης και της Ευρασίας αναφέρθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον.

Εκτός από τη διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία «για να πείσουμε πρέπει να είμαστε ενεργοί», είπε, αναφερόμενος σε ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, που είναι παραδοσιακοί «σύμμαχοι» της Ρωσίας. Εξηγώντας τις προσπάθειες του Λονδίνου να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή, είπε ότι οι «πιθανοί εταίροι σε όλο τον κόσμο» πρέπει να ενημερωθούν πως «θα λάβουν βοήθεια» από τη «Δύση» προκειμένου να κάνουν την επιλογή «να είναι πιο ανοιχτοί» σε χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «πιο ανεξάρτητοι» από τη Ρωσία.

Η «Δύση» πρέπει να υπονομεύσει και να αποκαλύψει «τα κακόβουλα δίκτυα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να διαδώσει τα ψέματά της», συνέχισε ο Κάμερον, αναφέροντας ότι η Βρετανία έχει επενδύσει υποστηρίζοντας τα «ελεύθερα ΜΜΕ και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» σε μέρη όπως η Γεωργία και η Μολδαβία, «όπου η Ρωσία επιδιώκει να εκφοβίσει και να χειραγωγήσει την πολιτική».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «πόλεμος» κατασκοπείας και πληροφοριών. Η Βρετανία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας με την κατηγορία για κατασκοπεία, θα αφαιρέσει το διπλωματικό καθεστώς από ορισμένα ακίνητα και θα περιορίσει τη διάρκεια των θεωρήσεων εισόδου στα ρωσικά διπλωματικά διαβατήρια.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι η Βρετανία χρησιμοποίησε «ένα απερίφραστο ψέμα» για να δικαιολογήσει τα «αντιρωσικά» περιοριστικά μέτρα.

Πρέσβης της Ουκρανίας στη Βρετανία διορίστηκε και επίσημα χτες ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Β. Ζαλούζνι, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Β. Ζελένσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ